Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cu mândrie și bucurie, vă anunțăm că dosarul multinațional Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor  a primit recunoașterea binemeritată la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvagardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Includerea în UNESCO subliniază importanța și semnificația obiceiului transhumanței în contextul cultural al umanității și reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de conservare a tradițiilor autentice pentru generațiile viitoare.

 

”Această nominalizare este o extensie a elementului “Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneană și în Alpi”, înscris în anul 2019 în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către Austria, Grecia și Italia” transmite comisia parlamentară UNESCO.

Valoarea Transhumanței, ca ocupație tradițională și ca mijloc de păstrare a identității culturale, a fost recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial al umanității la cea de-a 18-a reuniune a Comitetului Interguvernamental al Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, desfășurată la Kasane (Republica Botswana), în perioada 4-9 decembrie.
România face parte din grupul de 10 țări care au lucrat împreună, în ultimii ani, pentru a obține această recunoaștere la nivel internațional.
Dosarul Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor a fost coordonat de Ministerul Culturii și Sportului din Spania, în colaborare cu instituțiile omoloage din Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și România. Contribuția României la acest dosar a fost coordonată de Ioana Baskerville și realizată prin colaborarea între experți din Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii și specialiști de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (în special din cadrul Agenției Naționale  a Zonei Montane) și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Cercetarea de teren, care a demonstrat existența, în prezent, a rutelor active de transhumanță în diverse zone din țara noastră, a fost realizată de domnul dr. Lucian David, cercetător principal grad II la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din București și domnul conf. univ. dr. Iulian Vlad de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Au oferit informații și au susținut acest demers asociații de crescători de ovine din țara noastră: Federația Oierilor de Munte din România, Asociația Crescătorilor de Ovine „Corbii de Piatră” din județul Argeș,etc.
Dincolo de aspectele culturale relevante pentru această ocupație ancestrală, dosarul multinațional a demonstrat rolul excepțional pe care deplasarea sezonieră a turmelor între zonele de munte și cele de câmpie îl are în protejarea mediului și în special a biodiversității pășunilor montane.
Prin protejarea și promovarea Transhumanței, România se raliază, alături de partenerii din acest dosar, strategiilor curente ale ONU pentru dezvoltare sustenabilă.
România este singura țară carpatică participantă în acest dosar și aduce astfel la cunoștința comunității internaționale valoarea de moștenire culturală și naturală a Carpaților românești, spațiu în care omul și natura au trăit mereu în armonie.

Această veste ajunge în România, cu două zile înaintea săbătoririi  ”ZILEI  INTERNAȚIONALE A MUNTELUI” – 2023 prilej cu care, la Vatra Dornei va avea loc  seminarul științific și de informare intitulat: „Cum păstrăm nealterate ecosistemele montane pentru generațiile viitoare?”, organizat în cadrul Școlii Academice de Montanologie de către Centrul de Economie Montană CE-MONT/Institutul Național de Cercetări Economice ”Costin C. Kirițescu”, în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane/MADR (Punct focal pentru România al Parteneriatului Montan) și în colaborare cu Forumul Montan din România, Filiala FMR-Bistrița Năsăud și Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană ”ROMONTANA”.

Invitatie-Program-08-dec-2023-Ziua-Internationala-a-Muntelui

Seminarul se va desfășura în ziua de vineri, 8 decembrie 2023, în format mixt, on-line și în sala de conferințe a Centrului de Economie Montană CE-MONT, din Vatra Dornei.

În munții țării încă se mai păstrează, nealterată, tradiția creșterii oilor și transhumanța . Neamul românesc este o comunitate de sânge, tradiţii, spaţiu şi destin… Niciunde nu regăsim de exemplu, urma dacilor precum în aceste tradiții românești, de a prepara laptele și produsele tradiționale, decât acolo sus, în vîrf de munte, în care, putem citi încă, demnitatea şi vigoarea neamului nostru.

Includerea în UNESCO subliniază importanța și semnificația obiceiului transhumanței în contextul cultural al umanității și reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de conservare a tradițiilor autentice,  pentru generațiile viitoare.

În  zona  de vest a Văii  Jiului  și nu numai, încă se  păstrează vechile tradiţii pastorale, dintre care unele datează de pe vremea dacilor şi romanilor. Ciobanii se pregătesc să plece în luna mai  cu turmele la munte, în transhumanţă, iar gospodarii participă la măsuratul  laptelui. În funcţie de acesta, gospodarii vor primi produsele lactate preparate de ciobani.

Tradiţia este aşadar chiar mai mult decât o seamă de virtuţi, este calea prin care să ne redescoperim demnitatea, prin care să ne afirmăm valoarea şi prin care să stăm cu capul sus. Un neam ca al nostru, care deţine o asemenea comoară, nu are voie să fie umil şi aplecat, indiferent cum ne-ar dori unii şi alţii.

Tocmai de aceea avem nevoie de tradiţii și obiceiuri  ca să ne aşezăm la locul care ni se cuvine şi care nu este mai prejos decât cel al altor neamuri. Ba chiar dimpotrivă…

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share