Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Societatea civilă trebuie să continue să acționeze ca și gardian al democrației europene

Înaintea alegerilor europene din 2024, Comitetul Economic și Social European (CESE) și consiliile economice și sociale naționale ale UE s-au întălnit la Madrid,  pentru reuniunea lor anuală.

Principala concluzie: societatea civilă organizată are un rol esențial în asigurarea unei tranziții verzi și digitale juste și în asigurarea funcționării democrației europene.

Societatea civilă organizată este și trebuie să rămână gardianul democrației participative a Europei, un motor pentru abordarea provocărilor actuale și viitoare. În acest moment, contribuția organizațiilor locale este mai vitală ca niciodată: fiind active pe teren, ele înțeleg ce funcționează și ce nu și pot sesiza impactul și consecințele dublei tranziții verzi și digitale asupra economiei și societății UE.

”Europa se confruntă cu un nou context geopolitic și se redresează în urma mai multor crize. Europenii doresc din ce în ce mai mult să se exprime cu privire la viitorul Europei și ar trebui să creăm un spațiu de întâlnire pentru ei. În acest scop, rolul consiliilor economice și sociale naționale este esențial. Ele pot acționa ca centre pentru partenerii sociali și societatea civilă pentru a-i ajuta pe cetățenii UE să își exprime preocupările și opiniile. CESE și consiliile naționale trebuie să colaboreze, în special înainte de alegerile europene din 2024”  a ținut să transmită Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE).

Măsuri de atenuare pentru a asigura o tranziție justă

În prezent, Europa trece prin dubla tranziție verde și digitală, iar economia și societatea sa necesită eforturi de ajustare semnificative pentru a face față acestor schimbări profunde. Dubla tranziție creează noi locuri de muncă în domeniul reparațiilor, al energiei din surse regenerabile și al TIC, dar, în același timp, duce, de asemenea, la pierderi de locuri de muncă în anumite sectoare, cum ar fi energia din combustibili fosili și mineritul. Din acest motiv, CESE și CES recomandă definirea posibilităților de combatere a schimbărilor climatice și, pentru a asigura o tranziție echitabilă, cu un impact pozitiv asupra pieței forței de muncă, adoptarea unor măsuri de atenuare. În caz contrar, „nimeni nu va fi lăsat în urmă” va rămâne o promisiune goală. De asemenea, CESE a încurajat statele membre să creeze comisii tripartite pentru o tranziție justă pentru a permite autorităților regionale, partenerilor sociali și organizațiilor societății civile să participe la punerea în aplicare a planurilor naționale și regionale pentru o tranziție justă.

Participarea este esențială pentru apărarea democrației

De asemenea, în ultimii ani, democrația s-a confruntat cu mai multe provocări la adresa valorilor și idealurilor sale, care au avut efectul unui semnal de alarmă. Nivelul general de satisfacție față de democrație rămâne ridicat în Europa. Potrivit unor sondaje Eurobarometru recente, aproape două treimi (64 %) dintre europeni sunt mulțumiți de activitatea UE de protejare a democrației și de respectare a statului de drept.  Cu toate acestea, acest sentiment nu este împărtășit în mod egal, existând  diferențe majore între statele membre. Acest lucru ar putea declanșa o anumită apatie față de politică în general, o scădere a participării la vot și, cel mai îngrijorător, o neîncredere mai profundă față de politicieni, stat și democrație.

În acest context, CESE și CES naționale recomandă să se ia măsuri pentru a-i aduce pe europeni mai aproape de nivelul politic, de exemplu prin noi forme de participare democratică, cu noi funcții pentru CES, sau prin intermediul grupurilor de dezbatere ale cetățenilor, astfel cum s-a propus la Conferința privind viitorul Europei.

Pe măsură ce UE se pregătește pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2024, CESE și CES naționale pot aduce o schimbare: ele îi informează pe cetățeni cu privire la importanța alegerilor, combat dezinformarea și colectează preocupările și așteptările cetățenilor cu privire la noua agendă politică a UE.

Democrația participativă este principalul ingredient pentru consolidarea democrației reprezentative, deoarece le permite cetățenilor să își facă auzită vocea între alegeri. Pentru a o face mai puternică în întreaga UE, trebuie să asigurăm cunoștințele și competențele necesare pentru a utiliza o diversitate de instrumente și metode, coerența în întreaga UE și impactul: democrația participativă eficientă se bazează pe încrederea reciprocă între factorii de decizie și cetățeni„ a conchis  Assya Kavrakova, directoar executiv al  Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS).

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share