” Pentru NATO contează securitatea Suediei și Finlandei”

Secretarul general al NATOJens Stoltenberg a vizitat Finlanda și Suedia.  Alături de președintele Niinistö, secretarul general a subliniat că securitatea Finlandei și a Suediei contează pentru NATO și că NATO rămâne vigilentă, cu prezență sporită în regiune și mai multe exerciții.

În prezent, Suedia găzduiește BALTOPS 2022, cel mai mare exercițiu al NATO în Marea Baltică, care implică peste 7.000 de forțe din 14 aliați și parteneri, inclusiv Suedia și Finlanda. Ambele țări participă la exercițiul NATO de apărare integrată aeriană și antirachetă în regiunea Baltică și Polonia.

Secretarul general  al NATO a subliniat că ”apartenența Finlandei și a Suediei la NATO va consolida și mai mult regiunea nordică a Alianței. Aderarea Suediei și Finlandei la Alianță ar facilita o cooperare mai strânsă în domeniul apărării nordice și baltice, ar consolida prezența NATO în Nordul Înalt și ar stimula securitatea transatlantică în ansamblu”.

Secretarul general a călătorit și  în Suedia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Magdalena Andersson și guvernul său la reședința de la Harpsund.

În timpul discuțiilor cu omologii săi suedezi, el a discutat despre mediul de securitate schimbat fundamental, rezultat din războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și a convenit asupra necesității de a susține sprijinul pentru Ucraina. Jens Stoltenberg a salutat încă o dată deciziile Suediei și Finlandei de a solicita aderarea la NATO, descriind acest lucru drept „un pas istoric într-un moment critic pentru securitatea noastră(…) Și preocupările ridicate de Aliatul nostru Türkiye trebuie abordate și luate în serios. Lucrăm pentru a găsi o soluție cât mai curând posibil”. Turcia se opune în continuare aderării Suediei și Finlandei la NATO, potrivit unei declarații făcute de președintele Tayyip Erdogan, pentru presa de stat TRT Haber, citată de Reuters. Președintele Tayyip Erdogan  declarat că discuțiile oficiale  cu delegațiile finlandeze și suedeze nu au fost la nivelul așteptat, iar Turcia nu poate accepta cererile lor de aderare la NATO. „Nu putem spune „da” țărilor care susțin terorismul să intre în NATO”, a  spus liderul de la Ankara. Turcia se opune pe motiv că aceste două state găzduiesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan dar și alte persoane pe care regiul de la Ankara le consideră teroriști. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat recent că se așteaptă ca Suedia și Finlanda să ia măsuri concrete și să înceteze ceea ce Turcia consideră sprijinul lor pentru grupurile teroriste. Orice decizie privind aderarea unui nou stat la NATO trebuie luată în unanimitate de către țările membre, iar până acum toate statele sunt de acord, cu excepția Turciei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share