Cireșele au ajuns așa scumpe încât ți se face dor de lockdown-ul în care le mâncai de pe aplicațiile 3D. A fost o vreme când stând în casă ni se împuținaseră dușmanii atât de tare încât nici nu mai existam. De prieteni nu poate fi vorba fiindcă aștia se metamorfozaseră în dușmani după care la implozia pandemică se risipiseră în eter. Am fost o perioadă lungă, singuri, fără nimeni și fără nimic, un timp al istoriei care ne-a tras de ureche și ne-a relevat că venim și plecăm la fel ca voalul alb cu care începe și se termină Evita Tango.

#LiviuCheloiu

Evita Tango, o producție colosală în care Liviu Cheloiu îl joacă pe Juan Peron. Tot un rol principal. După cum însuși Mc Ranin a declarat în conferința de presă: ”Liviu Cheloiu a crescut atât de mult încât joacă aproape numai roluri principale.”

#LiviuCheloiu

Și eu aici vreau să vorbesc despre un rol principal pe care Liviu îl are în festivalul Babel de foarte multe ediții, cel puțin de când eu trăiesc alături de ei, de actori, de lumea teatrului. Se publică în social media cu haștaguri: #TeatrulTonyBulandra, #BabelFast, #Babel2022, #Targoviste, #Limbajul și m-am gândit că este potrivit atunci când povestim despre Babel să o facem și cu #LiviuCheloiu.

I-am dat lui Cheloiu un haștag atunci când el avea părul lung așa cum îl am eu acum și eu scurt așa cum îl are el astăzi. Au trecut vreo 14 ani și iată că mai sunt 14 zile până când o să-i spunem din nou ”la mulți ani”. Eu zic că dacă vorbim despre teatrul târgoviștean și mai ales despre festivalul Babel trebuie în mod egal să vorbim și despre Liviu Cheloiu.

Pe vremea lui Moromete cireșele nu erau scumpe  dar oamenii nu aveau bani, condiția era ca fiecare să rămână în pământul lui și să se agate de cireșul din grădină: ”Bă copii, întoarceți-vă acasă…Și tu măi Nilă, mă!” Nilăăăă.

În foaier Liviu îl strigă pe Scot Johnston: ”Scotilăăă, vino-ncoa!” Scot este înrădăcinat bine în pământul teatrului românesc și așa mi-am dat seama că și Liviu este un Scotilă, un Nilă al Coreeei, al Italiei, al Armeniei. Liviu Cheloiu are rădăcini în mai toate țările prin care a jucat, și-a creat prieteni și au pus la cale proiecte comune. Și pe el îl strigă scoțienii la Edinburgh ”măi Liviuston, mă, vino-ncoa!”

De la primul voal alb și până la ultimul facem case de nebuni, facem iubire, ne jucăm, fatalizăm, suntem cu toții la main-d’œuvre a universului. În Babel, Liviu este la rându-I o mână de lucru importantă, este selecționerul și l-am putea numi Chelinni, Liviu San sau Cheloiu Ha-joon. Îl vedeți peste tot, nu doar pe scenă, el este prietenul și omul care aduce oameni, care aduce prieteni să se întocmească aici la Târgoviște tratate de armonie, de conviețuire în bucurie, de educație pentru ”viață vie”.

Gata. O să vă întâlniți toată ziua cu #LiviuCheloiu, până noaptea târziu și, mai ales la conferința de la 11.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share