28/02/2021

Rezultatele educatiei prin coaching

Sub deviza „Educatia este cea mai puternica arma pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”, pe 6 februarie s-a desfasurat si cea de a 3-a editie de Coaching in Targoviste.

Invitata serii, Simona Crisbasanu, ne-a prezentat rezultatele proiectului „Zburd- Educatie prin coaching”  derulat in 2012-2013 de catre Asociatia ROI pentru imbunatatirea rezultateleor din 5 licee tehnice din tara. Astfel s-au inregistrat cresteri ale ratei promovabilitatii la Bac, abandonul scolar a scazut, la fel si violenta in scoli.Metodele aplicate au fost cele de coaching de echipa.
Am vizionat un trailer din filmul „Ba se poate

Dupa vizionarea trailerului am fost impartiti pe echipe si fiecare a raspuns la intrebarea „Cum ne ajuta coachingul pe fiecare?

Redau cateva raspunsuri ale invitatilor:
-sa-mi ating obiectivele personale
-sa-mi extind reteaua de colaboratori
– sa-mi extind publicatiile, numarul de autori publicati
-sa-mi imbunatatesc comunicarea cu cei din jur.

Simona ne-a invatat o metoda foarte eficienta pentru lucrul in echipa. Metoda ce ajuta foarte mult persoanele introvertite sa poata participa „total” intr-o echipa. Adica acele persoane care nu reusesc sa vorbeasca datorita celor care sunt extrovertiti si vorbesc inainte sa reflecteze foarte mult, acoperindu-i astfel pe cei care au nevoie de timp sa ofere un raspuns.
Metoda aceasta se numeste SRSR.
Stop Reflecteaza Scrie Relateaza
Prin urmare fiecare va avea timp sa ofere un raspuns in acele medii in care dreptul fiecaruia la opinie este cu adevarat important.

O alta metoda de a ne urmari obiectivele si a rationaliza un obiectiv este cea a cercului cu patru cadrane- in fiecare cadran este trecuta cate o intrebare.
Astfel pornim cu intrebarea:

1. CUM- pentru zona activa de experimentare, pentru cei care sunt orientati catre a actiona direct fara a-si pune intrebari
2. PENRU CE- care-I scopul acestei actiuni, obiectiv, unde ma duce
3. DE CE- in partea de reflectie- perceptie, pentru cei care prefera sa-si puna intrebari, sa analizeze fara a actiona
4. CE- tot in zona de ascultare, observare

Fiecare dintre noi a fost intrebat in ce cadran ne situam.
Rezultatele sunt impartite, avem atat experimentatori cat si observatori si in definitiv toti trecem prin cele patru cadrane in cadrul unui proces de atingere al unui obiectiv.

Dupa prezentarea acestei metode a urmat partea a 2-a a evenimentului si anume sesiunea de coaching pe echipe.
Ne-am impartit in asa fel incat sa avem doar colegi noi in echipa, un lucru bun pentru a ne cunoaste si extinde reteaua de colaborare.

Ni s-au adresat 3 intrebari cu cate 10 min timp de raspuns.

1. In functie de rolul in care va aflati (profesor, parinte, voluntar) descrieti schimbarile care v-ati dori sa aiba loc in sistemul de invatamant
Raspunsurile invitatilor:
– activitati extracurriculare
-orientare in cariera, descoperirea vocatiei, talente
– imbunatatirea relatiei elev-profesor-parinte
– dezvoltarea abilitatilor de comunicare prin diferite metode de educatie non-formala( activitati extracurriculare, excursii, ateliere, workshopuri, teatru forum, etc.)
2. Prin ce modalitati aduceti aceste schimbari?
Raspunsurile invitatilor:
– colaborarea cu Ong-uri in domeniul educatiei non-formale
– stabilirea de scopuri si obiective in cadrul scolilor si urmarirea constanta a acestora.
3. Plan de actiune- cum ai putea contribui la desfasurarea unor astfel de schimbari la nivel local?
Raspunsuri: 
– contactarea de persoane resursa ce se pot implica activ, dar si personae-ambasador, de exemplu nume din muzica, cultura, educatie, domenii adiacente educatiei. 
– formarea unei echipe din oameni cu viziune comuna 
-stabilirea de roluri in echipa si a obiectivelor echipei.