Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Rezultatele educatiei prin coaching

Sub deviza “Educatia este cea mai puternica arma pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”, pe 6 februarie s-a desfasurat si cea de a 3-a editie de Coaching in Targoviste.

Invitata serii, Simona Crisbasanu, ne-a prezentat rezultatele proiectului “Zburd- Educatie prin coaching”  derulat in 2012-2013 de catre Asociatia ROI pentru imbunatatirea rezultateleor din 5 licee tehnice din tara. Astfel s-au inregistrat cresteri ale ratei promovabilitatii la Bac, abandonul scolar a scazut, la fel si violenta in scoli.Metodele aplicate au fost cele de coaching de echipa.
Am vizionat un trailer din filmul “Ba se poate

Dupa vizionarea trailerului am fost impartiti pe echipe si fiecare a raspuns la intrebarea “Cum ne ajuta coachingul pe fiecare?

Redau cateva raspunsuri ale invitatilor:
-sa-mi ating obiectivele personale
-sa-mi extind reteaua de colaboratori
– sa-mi extind publicatiile, numarul de autori publicati
-sa-mi imbunatatesc comunicarea cu cei din jur.

Simona ne-a invatat o metoda foarte eficienta pentru lucrul in echipa. Metoda ce ajuta foarte mult persoanele introvertite sa poata participa “total” intr-o echipa. Adica acele persoane care nu reusesc sa vorbeasca datorita celor care sunt extrovertiti si vorbesc inainte sa reflecteze foarte mult, acoperindu-i astfel pe cei care au nevoie de timp sa ofere un raspuns.
Metoda aceasta se numeste SRSR.
Stop Reflecteaza Scrie Relateaza
Prin urmare fiecare va avea timp sa ofere un raspuns in acele medii in care dreptul fiecaruia la opinie este cu adevarat important.

O alta metoda de a ne urmari obiectivele si a rationaliza un obiectiv este cea a cercului cu patru cadrane- in fiecare cadran este trecuta cate o intrebare.
Astfel pornim cu intrebarea:

1. CUM- pentru zona activa de experimentare, pentru cei care sunt orientati catre a actiona direct fara a-si pune intrebari
2. PENRU CE- care-I scopul acestei actiuni, obiectiv, unde ma duce
3. DE CE- in partea de reflectie- perceptie, pentru cei care prefera sa-si puna intrebari, sa analizeze fara a actiona
4. CE- tot in zona de ascultare, observare

Fiecare dintre noi a fost intrebat in ce cadran ne situam.
Rezultatele sunt impartite, avem atat experimentatori cat si observatori si in definitiv toti trecem prin cele patru cadrane in cadrul unui proces de atingere al unui obiectiv.

Dupa prezentarea acestei metode a urmat partea a 2-a a evenimentului si anume sesiunea de coaching pe echipe.
Ne-am impartit in asa fel incat sa avem doar colegi noi in echipa, un lucru bun pentru a ne cunoaste si extinde reteaua de colaborare.

Ni s-au adresat 3 intrebari cu cate 10 min timp de raspuns.

1. In functie de rolul in care va aflati (profesor, parinte, voluntar) descrieti schimbarile care v-ati dori sa aiba loc in sistemul de invatamant
Raspunsurile invitatilor:
– activitati extracurriculare
-orientare in cariera, descoperirea vocatiei, talente
– imbunatatirea relatiei elev-profesor-parinte
– dezvoltarea abilitatilor de comunicare prin diferite metode de educatie non-formala( activitati extracurriculare, excursii, ateliere, workshopuri, teatru forum, etc.)
2. Prin ce modalitati aduceti aceste schimbari?
Raspunsurile invitatilor:
– colaborarea cu Ong-uri in domeniul educatiei non-formale
– stabilirea de scopuri si obiective in cadrul scolilor si urmarirea constanta a acestora.
3. Plan de actiune- cum ai putea contribui la desfasurarea unor astfel de schimbari la nivel local?
Raspunsuri: 
– contactarea de persoane resursa ce se pot implica activ, dar si personae-ambasador, de exemplu nume din muzica, cultura, educatie, domenii adiacente educatiei. 
– formarea unei echipe din oameni cu viziune comuna 
-stabilirea de roluri in echipa si a obiectivelor echipei.

Un exercitiu excelent ce ne-a aratat ca daca vrem, se poate sa gasim solutii si sa ne implicam atunci cand putem oferi ajutorul.
Ne-am dat seama ca fiecare are ceva de oferit pentru a contribui la bunastarea celui de langa el.
Sa nu uitam si de tombola cu premiile ei frumoase, carti de dezvoltare personala, sedinte de coaching cu Alina Goanta-life&business coach, un obiect hand made (un tablou foarte original pictat de Ana Maria Galeteanu).

Ciprian Grigorescu a suprins in fotografii cele mai frumoase momente si uite asa pe nestiute a trecut si editia a 3-a de Coaching in Targoviste. Pentru mai multe imagini ne puteti gasi pe pagina de facebook- https://www.facebook.com/pages/Coaching-in-Târgovişte dar si pe site-ul nostru http://coachingtargoviste.lew.ro/
Cand iti place ceva timpul zboara extrem de repede, asa se intampla si in serile de coaching, par atat de scurte, dar atat de intense.
Multumiri organizatorilor, invitatilor si tututor celor implicati.

Felicitari pentru dorinta de evolutie, de nou, de schimbare si va asteptam cu drag la urmatorul eveniment ce va avea loc pe 6 martie.

Cu mult drag,
Oana Grigore Stan
http://povesticareinspira.wordpress.com/

Distribuie acest articol Oficial Media
Share