Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Rhodiola rosea sau “radacina de aur” te ajuta sa traiesti 100 de ani

rhodiola-rosea-the-plantRhodiola Rosea este o planta ce poate atinge o inaltime de 12-30 de centimetri, cu frunze suculente, flori galbene, raspandita in zona Cercului Polar, din Scandinavia pana in Asia. Creste, de obicei, pe platourile nisipoase, la o altitudine mai mare de 3.000 de metri. Radacina sa este formata dintr-un rizom gros si ramificatii cu o grosime de 0,2 cm.  Pentru fabricarea suplimentelor alimentare, medicamentelor si cosmeticelor, se foloseste de preferinta rizomul, insa intreaga radacina contine o serie de substante benefice. Aceasta este numita si „radacina de aur” sau „radacina de trandafir”, deoarece, atunci cand o tai, raspandeste un miros de trandafir.

Numita si “radacina de aur” sau “radacina arctica”, este considerata o planta sacra. Dioscoride, medic, farmacolog si botanist grec o mentiona in anul 77 i.H. in Materia Medica ca avand proprietati de stimulare a vigorii, longevitatii, potentei sexuale si a abilitatii cognitive.

Rhodiola crește la altitudine în zonele aride, originar în Siberia, Tibet, Islanda sau ținuturile arctice și este utilizată de mii de ani de locuitorii acestor zone, fiind unul dintre secretele bine păstrate ale rezistenței acestor oameni la viață grea din zonele aride. Romanii si grecii antici o foloseau pentru combaterea oboselii, iar vikingii pentru cresterea rezistentei si impotriva mahmurelii, in timp ce eschimosii si laponii o mestecau dupa vanatorile lungi si extenuante, in drum spre casa.

De asemenea, tibetanii oferă în mod tradițional turiștilor și vizitatorilor ceai de rhodiola pentru o adaptare rapidă la clima și altitudine. În ziua de azi, suplimentele pe bază de Rhodiola sunt considerate că fiind dintre cele mai puternice suplimente antiaging. Pentru că în Siberia se consideră c㠀œcine bea un ceai de rhodiola rosea pe zi va trăi “100 de ani”, cercetătorii au studiat posibilele substanțe biologic active și au identificat rosavin și salidrosida, cu efect antioxidant. Acestea au efecte benefice asupra sistemului nervos central, generând creșterea concentrăƒrii și performanțelor fizice la persoanele expuse unui stres intens în viață de zi cu zi.

Extractul de Rhodiola este de mare ajutor și în cazul adaptării la trecerea de la sezonul cald la rece și invers, stimulând imunitatea și starea de dispoziție. Specialiștii consideră că pot beneficia de efectele extractului de rădăcină de Rhodiola și cardiacii, prin efectul betablocant reglând ritmul cardiac și circulația sângelui.

Rhodiola era considerată în Asia veche un aliat al femeilor în prag de menopauză, prin reducerea simptomatologiei neplăcute, dar și celor tinere care își doreau copii și aveau probleme cu  ciclului menstrual. De asemena se recomanda persoanelor care suferムde forme ușoare de insomnie, din cauza stresului pentru a le ajută să aibă un somn liniștit și să se trezeascAƒ apoi odihniți și revigorați.

Putem găsi rădăcină de Rhodiola pentru ceai, sirop ori sub formă de pudra fie în magazinele chinezești, fie în diverse magazine naturiste, sub formă de extracte, în capsule, de la companiile Now, Secom, Calivita, Solaray etc.

BENEFICIILE consumului de rhodiola rosea

Adaptogen: stimuleaza capacitatea de adaptare a organismului la stres. Datorita acestor proprietati, Rhodiola a fost folosita in cadrul programului sovietic de cercetare a spatiului, din 1960, si a devenit rapid unul dintre remediile folosite de astronauti.

Rhodiola echilibreaza actiunea sistemului nervos simpatic/parasimpatic prin cresterea nivelului beta-endorfinelor, modularea nivelului catecolaminelor (adrenalina si noradrenalina), al ACTH-ul (adrenocorticotropina) si al corticosteroizilor (cortizon, androgeni) ceea ce determina:

  • reglarea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si reducerea riscului de infarct (prin efect betablocant)
  •  ameliorarea functiei sexuale la barbatii cu disfunctie erectila sau ejaculare precoce (previne scaderea testosteronului si a DHEA-dehidroepiandrosteron)
  • reducerea manifestarilor menopauzei, reglarea ciclului menstrual in amenoreea secundara, imbunatatirea fertilitatii (mentine nivelul de progesteron si estrogeni)
  •  normalizarea nivelului glicemiei (creste nivelul insulinei si reduce nivelul glucagonului, reface nivelul glicogenului hepatic)
  •  sustinerea functiei tiroidiene (stimuleaza conversiei tiroxinei in triiodotiroxina, proces inhibat de stresul cronic)
  •  reducerea riscului de aparitie si progresie a bolilor autoimune (imbunatateste functia timusului, stimuleaza crestere
  • a numarului si actiunea celulelor NK-natural ucigase al caror nivel scade in stres cronic)
  •  cresterea capacitatii de efort fizic si reducerea perioadei de recuperare dupa eforturi intense prin efect anabolizant (stimuleaza sinteza proteinelor fara efectele adverse ale steroizilor anabolizanti)
  •  ameliorarea simptomelor in boala Parkinson, in depresie, anxietate, atac de panica, iritabilitate, migrene, fibromialgie, imbunatatirea capacitatii de calcul, de concentrare, de memorare, de perceptie vizuala si auditiva, inclusiv in sidromul ADHD (stimuleaza sinteza serotoninei si a dopaminei prin reducerea actiunii enzimei catecol-O-metiltransferaza care degradeaza acesti neurotransmitatori)
  •  stimuleaza metabolismul energetic celular prin cresterea productiei de adenozin trifosfat (ATP)-nucleotide mitocondriale care stocheaza si transporta energia in celule si de creatin fosfat (CP) necesara resintezei de ATP
  •  creste capacitatea de utilizare a oxigenului celular
  •  adjuvant in curele de slabire prin activarea lipazei, enzima cu rol cheie in metabolismul lipidic
  •  imbunatateste functia respiratorie in tuberculoza, pneumonie si in congestie pulmonara
  • adjuvant in tratamentul cancerului hepatic si al vezicii urinare
  • reduce toxicitatea hepatica produsa de chimioterapie
  •  anti-aging

sursa: www.sfatulmedicului.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share