Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Stimulatorii hormonului de crestere

Stimulatorii hormonului de crestere

Hormonul uman de crestere este stocat in glanda pituitara, iar organismul il produce ca raspuns la somn, exercitii fizice si aport alimentar restrictionat. El ajuta la arderea grasimilor si le transforma in energie in muschi; imbunatateste rezistenta la boli, accelereaza vindecarea ranilor; ajuta la repararea tesuturilor; consolideaza sinteza proteinelor pentru cresterea masei musculare. Secretia de varf a hormonului de crestere se atinge cam la o nouazeci minute dupa ce adormim. Se gaseste in cantitati foarte mari in timpul adolescentei, cand promoveaza generarea tesuturilor, depozitarea proteinelor si consumarea tesutului adipos subcutanat. Odata cu inaintarea in varsta, nivelele endogene ale acestui hormon scad constant, ramand prezente in organism in cantitati foarte mici, cu efecte foarte putin vizibile. In organism, structura hormonului de crestere este formata dintr-o insiruire de 191 de aminoacizi.

man

  Arginina: este necesar pentru sinteza proteinelor in organism, L-arginina avand un rol decisiv in cresterea si dezvoltarea optima a organismelor tinere. Fara o canatitate suficienta de Arginina, nu poate avea loc dezvoltarea masei musculare si nu se poate reduce grasimea corporala. Studiile stiintifice au demonstrat ca L-arginina, unul dintre aminoacizii esentiali, intarzie dezvoltarea tumorilor, ajuta la detoxifierea ficatului si, prin stimularea eliberarii unui hormon de crestere la nivelul hipofizei, contribuie la mentinerea functionalitatii sistemului imunitar. Contribuie, de asemenea, si la indepartarea toxinelor, la procesul de speramtogeneza si are efecte benefice in tratamentul afectiunilor aparatului renal. Existe peste 50 de studii medicale ce au aratat ca arginina, indiferent de varsta celor carora le este administrata, intensifica producerea si eliberarea hormonului de crestere.

 

   Ornitina: stimuleaza secretia de insulina si faciliteaza actiunea ei anabolizanta, de formare a tesutului muscular, motiv pentru care este folosita de catre sportivi. Perechea de aminoacizi ornitina si arginina, cu implicatii in secretia hormonilor de crestere, sunt printre cele mai raspandite suplimente in prezent, datorita faptului ca ajuta la eliminarea kilogramelor in plus in timpul somnului (atunci cand sunt secretati hormonii de crestere). In timp ce alti hormoni au rolul de a fixa grasimile, hormonii de crestere le mobilizeaza, oferind un aspect suplu si mai multa energie.
Administrarea de ornitina determina cresterea nivelului de arginina din organism. Intre cei doi aminoacizi exista o stransa corelatie, arginina derivand din ornitina, iar ornitina fiind eliberata la randul ei din arginina intr-un proces continuu. Datorita faptului ca cei doi aminoacizi sunt atat de strans legati, caracteristicile unuia sunt valabile si pentru celalalt.

Stimulatorii hormonului de crestere

 

   Triptofanul: este un aminoacid esential ce nu poate fi produs la nivelul organismului uman, dar care insa, joaca un rol extrem de important in producerea proteinelor. Totodata, triptofanul este vital pentru producerea unor neurotransmitatori asa cum sunt serotonina si melatonina. In acest sens, studiile de specialitate au relevat faptul ca nivelul scazut de serotonina poate duce la aparitia depresiilor si a insomniilor. Organismul uman foloseste triptofanul pentru a produce vitamina B3, cunoscuta si ca niacina. Astfel, expertii sustin ca suplimentele cu triptofan sunt importante pentru a mentine nivelul normal al vitaminei B3, substanta care la randul sau ajuta la reducerea colesterolului din sange si a trigliceridelor. Pentru a spori eficienta triptofanului este necesara urmarea unui tratament si pe baza de vitamina B6, vitamina C, acid folic (vitamina B9) si magneziu.

 

   Glutamina: poate mari hormonul de crestere cu 400%. Unor subiecti le-au fost administrate 2 g de glutamina inainte de micul dejun si, in 90 de minute, nivelul hormonului de crestere s-a marit cu 430% fata de normal. Glutamina actioneaza si asupra productiei de oxid nitric, care ajuta la cresterea pomparii in timpul antrenamentelor. Este un factor important in cresterea musculara datorita obtinerii unui volum mai mare a celulei musculare, intr-un timp foarte scurt prin cresterea depozitelor de apa, glicogen si nutrienti din celula musculara, ajutand la cresterea nivelului testosteronului si a hormonul de crestere. Glutamina are capacitatea de restabilire a echilibrului azotat dupa antrenamente extenuante asigurand o sinteza proteica mai mare in muschi, creste depozitele de glicogen din tesutul muscular reducand efectele neplacute ale acidului lactic, provocate in urma activitatii fizice si actioneaza asupra productiei de oxid nitric, care ajuta la cresterea pomparii musculaturii in timpul antrenamentelor. Glutamina este principalul combustibil pentru enterocite (celulele din intenstinul mic) care actioneaza ca precursor pentru multiplicarea celulelor imune, provocand astfel intarirea sistemului imunitar.

m

Stimulatorii hormonului de crestere

   Glicina: atunci când este combinată cu un carbohidrat simplu, poate îmbunătăţi creşterea masei musculare şi capacitatea de recuperare. Se presupune că această combinaţie poate îmbunătăţi aportul de glucoză spre deosebire de alternativa când glucoza este luată simplă. Combinaţia de carbohidraţi şi Glicină poate îmbunătaţi capacitatea de absorbţie a glucozei pentru mai multă energie înainte de începerea antrenamentelor fizice, precum şi recuperarea după antrenamente. Glicina este un neurotransmiţător recunoscut în sistemul nervos central, dovedindu-se şi că îmbunătăţeşte activitatea anti-inflamatorie, anti-spastică şi anti-psihotică.

 

   Vitamina B6: cunoscută şi sub numele de piridoxină, face parte din complexul de vitamine B şi are un rol important în formarea hemoglobinei, în metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor şi lipidelor (îndeosebi al acizilor graşi esenţiali), fiind şi stimulent muscular; are influenţă benefică asupra pielii, precum şi în procesul de creştere.

  Zincul: regleaza nivelurile de vitamina A si cantitatea in care aceasta este eliberata de ficat. Acest mineral influenteaza de asemenea cresterea si dezvoltarea si in alte moduri. Atat hormonul stimulator folicular hipofizar (FSH), cat si hormonul luteinizant hipofizar (LH), ambele influentate de actiunea zincului, sunt importante pentru functionarea normala a testiculelor si pentru spermatogeneza. Zincul ajuta la mentinerea in buna stare a prostatei si previne hipertrofiile benigne ale prostatei. Persoanele care au deficiente de zinc sufera de tot felul de probleme digestive, intampinand dificultati mai ales in digerarea proteinelor.

k

   GABA: se gaseste in cantitati mari in hipotalamus , ceea ce sugereaza ca acest aminoacid are un rol crucial în funcția hipotalamo-hipofizo . Hipotalamusul este o regiune de pe partea din spate a creierului , care reglementează funcțiile instinctive , cum ar fi ciclurile de somn , temperatura corpului și activitatea glandei pituitare . Unul dintre hormonii primari produs și secretat de glanda pituitara este hormonul de creștere, care este de mare interes pentru atlet . Mai multe studii clinice au sugerat ca ingestia de GABA elibereaza hormon de crestere , mai ales dupa exercitii , cu o eficacitate remarcabila .

Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
 Adrian Udrea-  nutritionist sportiv

plantevindecatoare@gmail.com

Citeste si:

Combate catabolismul muscular in mod natural

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share