Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ucraina- inceput de saptamana sub imperiul violentei

Slovyansk, Ucraina – Trupele ucrainiene au fost implicate luni in schimburi de focuri cu militia partizana Rusiei ce a ocupat orasul estic. Guvernul a trimis o garda nationala de elita pentru a restabili controlul asupra Odesei.

Cele doua miscari au reflectat intensificarea aparenta a eforturilor de readucere a  celor doua regiuni sub controlul Kievului. Cucerirea Odesei in vest si in partile estice ale Ucrainei ar fi separat tara de Marea Neagra, dupa ce Rusia a anexat deja o parte semnificativa a coastei Ucrainei prin preluarea peninsulei Crimeea.

Foto via dailymail.co.uk

Focuri de arma si multiple explozii s-au facut auzite luni in Slovyansk, oras cu o populatie de 125 000 devenit tinta atentiei insurgentilor inarmati impotriva noului guvern interimar de la Kiev.
 
Ministrul de interne Arsen Avakov a declarat pe website-ul agentiei sale ca fortele pro-Rusia, in jur de 800 de indivizi, utilizau arme de mare calibru si obuze de mortier. Patru soldati au fost ucisi, iar 30 raniti.

Ucraina se lupta cu cea mai mare criza din ultimele zeci de ani, in timp ce natiunea de 46 de milioane de oameni incearca sa aleaga intre Europa- dupa cum se doreste in regiunile vestice – , sau imbunatatirea legaturilor cu Rusia, idee sustinuta de vorbitorii de limba rusa din est.

Pe parcursul ultimelor cateva saptamani, forte antiguvernamentale au preluat controlul cladirilor guvernului si al sectiilor de politie in cateva orase din estul Ucrainei. Autoritatile de la Kiev, lipsite de putere pana in momentul de fata, considera Rusia vinovata pentru prezenta rebelilor pe pamant ucrainean. Din moment ce Rusia si-a pastrat trupele de zeci de mii de soldati la granitele Ucrainei, guvernul central se teme de o eventuala invazie urmata de preluarea de teritorii.

Initial, linistea a continuat sa invaluie Odesa in ciuda violentelor izbucnite in est, dar 46 de oameni si-au pierdut viata vineri dupa izbucnirea revoltelor intre grupurile partizane rusilor si cele pro- ucrainiene. O cladire a guvernului a fost asediata.

Foto via Reuters

Activistii rusi s-au adunat luni la  Odesa, cu ocazia inmormantarii unui membru regional al Parlamentului,  Vyacheslav Markin, mort in incendiu, cunoscut pentru pozitia categorica impotriva guvernului interimar de la Kiev.

“Kievul nu controleaza situatia din tara; Kievul controleaza doar jumatate din Ucraina. Nu sunt capabili sa mentina ordinea nici macar in Odesa, ceea ce inseamna ca vom reinstaura ordinea chiar noi,” a declarat Dmitry Sheiko, in varsta de 32 de ani, sustinator al protestului  pro-Rusia.

Revoltele din weekend au pus la indoiala loialitatea politiei din Odesa. Duminica, sustinatorii Rusiei au patruns in sediul politiei din Odesa si au eliberat 67 de indivizi retinuti in timpul revoltelor.

Ministerul de Interne a declarat luni ca Kievul va trimite o garda nationala de elita pentru a prelua controlul asupra orasului.

Foto via Cyprus-mail

Rusia, acuzata de comunitatea internationala pentru promovarea violentelor, a condamnat operatiile de securitate din vest ale Ucrainei, invinovatind-o pentru incendiul de la Odesa.

Ucraina va avea parte de alegeri prezidentiale in data de 25 mai.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">