Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Tudor Vladimirescu a creat premisele formării statului român modern”. Carmen Holban – deputat de Dâmbovița

Tudor Vladimirescu a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, de la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821, al pandurilor și domn al Țării Românești.
Conducătorii eteriștilor au pus la cale un complot pentru a-l îndepărta. Ridicat prin trădare de la Golești la 21 mai, Tudor a fost ucis de șefii eteriștilor la Târgoviște, în noaptea de 27 spre 28 mai, învinuit probabil de colaborare cu otomanii împotriva eteriștilor.

Carmen Holban – deputat de Dâmbovița:

”Astăzi, la Târgoviște, am marcat 200 de ani de la revoluția română din anul 1821. Tot azi, am comemorat 200 de ani de la moartea martirului erou Tudor Vladimirescu. Este știut că Revoluția din Țara Românească, condusă de Tudor Vladimirescu în 1821, s-a înfiripat ca o mutaţie ontologică în evoluția istorică a poporului român şi nu s-a sfârşit prin dispariția fizică a conducătorului pandur și înfrângerea revoluției, ci rămâne lespedea istoriei moderne românești în fiecare moment al ei.
Aici, la Târgoviște, acum 200 de ani, a murit Tudor Vladimirecu, domnitorul fără coroană al românilor, aici a căzut la datorie comandantul de oști român sub trădarea foștilor aliați, aici, la Târgoviște, avea să înceapă povestea viitorului stat român prin revenirea, în 1822, la domniile pământene românești și la înființarea instituțiilor statului pe bazele moderne ale timpului.
Tudor Vladimirescu, la începutul secolului al XIX-lea, cunoaștea ideile europene de libertate națională, de egalitate în drepturi și dreptate socială, de aceea a decis în acord cu boierii patrioți și cu căpitanii panduri să rupă lanțurile regimului fanariot şi să înceapă să domine timpul şi spaţiul cu ajutorul „Adunării norodului”, pentru a impune ordinea românească și legile moderne ale societății.
Filozoful Lucian Blaga scria despre rolul devenirii istorice, că: „Omul crează istorie”. „Spre a deveni o ființă adaptată, el – Omul -, trebuie să învingă natura, iar acest lucru poate avea loc prin creația de cultură, prin creația istorică”.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share