Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Bulgaria și Croația au fost acceptate în adoptarea monedei euro. România a rămas în urmă

Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture mecanismului ratelor de schimb (ERM-2), adică perioada obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit Reuters.

În urmă cu o lună, Comisia Europeană anunța că România nu mai îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv cele legate de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

”Lucrurile trebuie indreptate astfel incat sa recuperam si sa ajungem la situatia din anul 2015, cand indeplineam macar conditiile economice de convergenta.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Recent, Banca Centrală Europeană anunțase că Bulgaria și Croaţia ar putea să se alăture în acest an la ERM-II.

Având în vedere că ţările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, “prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croaţia şi Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes”, a spus BCE recent.

Bulgaria a aderat la UE în 2007, alături de România, iar Croația în 2013, fiind cea din urmă țară care s-a alăturat Uniunii Europene. a precizat deputat Pro România, Oana Vlăducă, în conferința de presă de astăzi.

Aderarea la zona euro ar reprezenta un progres deosebit pentru Bulgaria, notează Reuters, țară care a aderat la UE în 2007 și care s-a luptat cu probleme legate de crima organizată și cu rata mare de sărăcie. Bulgaria are cel mai mic venit per capita din întreaga UE.

Pentru Croația, țară care a aderat la UE în 2013, aderarea la zona euro reprezintă, în schimb, o consolidare a avansului și stabilității economice pe care le-a obținut de la destrămarea Iugoslaviei în 1990.

După obținerea aprobării din partea miniştrilor de Finanţe din zona euro şi a oficialilor BCE, Bulgaria şi Croaţia se vor alătura şi uniunii bancare, ceea ce înseamnă că principalele bănci din cele două state est-europene vor fi plasate sub directa supervizare a BCE începând din 1 octombrie, a precizat BCE într-un comunicat de presă.

În cei doi ani, Bulgaria şi Croaţia trebuie să urmeze politici economice „sănătoase”, să îndeplinească criteriile tehnice de apartenenţă şi să aibă un curs de schimb stabil. Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Deputat Oana Vlăducă: Pro România nu va vota Legea Carantinei. Măsuri aberante și abuzive

Modificările aduse de PSD la CEA MAI ÎNFIORĂTOARE LEGE propusă de Guvern, Legea carantinei

Legea carantinei încalcă drepturi și libertăti fundamentale – Adrian Țuțuianu

Criza financiară purtată pe umerii angajaților cu venituri medii și mici

Defrișările ilegale și exportul de lemn. România a primit AVERTISMENT de la Comisia Europeană

Distribuie acest articol Oficial Media
Share