Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Modificările aduse de PSD la CEA MAI ÎNFIORĂTOARE LEGE propusă de Guvern, Legea carantinei

Deputații juriști au făcut modificări la proiectul de lege al Guvernului, privind carantina și izolarea în cazul unei epidemii, încercând să repare hibele reproșate de mai multe voci din societatea civilă și considerată cea mai înfiorătoare lege de unii parlamentari. Deputații din Comisia Juridică a Camerei Deputaților au votat mai multe modificări la forma gândită de Guvern pentru o nouă lege a carantinei și izolării. Suspecții și bolnavii de Covid-19 nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolați în spitale decât dacă sunt de acord.

cea mai înfiorătoare lege

Joi seara, Camera Deputaților a adoptat legea, cu amendamentele Comisiei Juridice, și urmează să o trimită mai departe spre aprobare finală, la Senat. Au fost 266 de voturi pentru, 11 împotrivă și 8 abțineri.

Principalele modificări ale carantinei: tratament doar dacă pacientul e de acord, internare cu act administrativ

 • Una dintre cele mai importante modificări aduse în Comisia Juridică de PSD este că izolarea persoanelor infectate înseamnă separarea fizică a persoanelor contaminate. Izolarea se face „la domiciliu sau într-o unitate sanitară, iar monitorizarea stării de sănătate și aplicarea unui tratament se face „pe baza consimțământului persoanelor”.

”Cel mai nociv proiect de lege – măsuri abominabile în legea carantinei”

Textul Guvernului nu specifica unde se face izolarea bolnavilor și nu conținea obligativitatea consimțământului pacientului la tratament. Amendamentul a fost susținut de toate partidele.

 • O altă modificare importantă propusă de PSD este ca internarea unei persoane care prezintă risc de transmitere comunitară a unei boli infecțioase să fie făcută de un medic „pe baza examinărilor clinice și paraclinice”, dar doar printr-un act administrativAcest act administrativ poate fi contestat în instanță. Aceasta a fost una dintre principalele critici aduse proiectului Guvernului PNL – lipsa unui temei administrativ clar prin care o persoană este pusă în carantină și pe care aceasta să îl poată contesta în instanță.

Cum a ajuns Guvernul să propună ”cea mai înfiorătoare lege”

Vezi textul guvernului aici!

În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Direcția de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege”, este amendamentul votat în Comisia Juridică de toți deputații juriști.

 • Parlamentarii PSD au propus de asemenea modificarea definiției carantinei persoanelor, în sensul că ea se referă la separarea fizică a tuturor persoanelor suspecte de a fi infectate, nu a „persoanelor sănătoase”, așa cum scria Guvernul liberal în textul său. 

Despre carantină și izolare

  • PSD a propus inițial eliminarea carantinei instituționalizate, în locații ale statului, pentru persoanele care nu respectă izolarea impusă la domiciliu. Ulterior, PSD a renunțat la modificare. Costurile sunt suportate, pentru toți cei carantinați/izolați, de către Ministerul Sănătății, din bani publici, iar cei care nu respectă izolarea la domiciliu și sunt mutați automat în carantina statului, acoperă singuri costurile.
  • PSD a mai introdus în textul Guvernului și specificația pentru o perioadă bine determinată, în articolul care prevede carantina în spații special desemnate sau la domiciliu a celor suspecți de a fi purtătorii unui virus, care vin din zone cu risc epidemiologic sau au intrat în contact cu persoane infectate.
  • Au fost stabilite și reguli pentru ce se întâmplă cu bunurile carantinate. Cele care sunt suspecte să fie contaminate sunt ținute în carantină până când sunt decontaminate sau distruse. Sunt exceptate de la această regulă bunurile personale ale oamenilor internați sau carantinați, iar dacă acestea sunt distruse, oamenii vor fi despăgubiți de Ministerul Sănătății.
  • Deputații au introdus și obligația Guvernului de a stabili, prin hotărâre, o listă de boli pentru care se poate impune carantina și izolarea.
  • A fost aprobată și o modificare propusă de deputata Ana Birchall – dacă izolarea se impune unei persoane care are în ocrotire un minor sau o persoană vârstnică, bolnavă, autoritățile sunt obligate să ia măsuri pentru a proteja persoanele respective (minorii, vârstnicii). Birchall a respins unele critici care o acuzau că prin această măsură se ajunge în situația ca unii minori să fie luați de la părinți, de către autorități, spunând că prin modificarea făcută de ea, se asigură tocmai protecția celor care au nevoie de ajutor, atunci când părinții, tutorii sau cei care au grijă de ei intră în izolare/carantină.

Cum se contestă carantina și izolarea

Guvernul a prevăzut în proiectul de lege posibilitatea ca actul prin care o persoană este pusă în carantină sau izolare să poată fi atacat în instanța de contencios administrativ. Deputații PSD au introdus și o detaliere a procedurii de judecare a unei astfel de contestații, în lege:

„​Soluţionarea cauzei se face cu audierea reclamantului, cu excepţia situaţiei în care starea sănătăţii acestuia nu o permite. Audierea reclamantului se realizează printr-un mijloc de telecomunicare audio-vizuală care permite asigurarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii”, arată noul text. Audierea se poate face și prin telefon sau orice alt mijloc de comunicare electronic.

Autoritățile trebuie să asigure un translator și un apărător din oficiu, cui are nevoie. Decizia judecătorului trebuie luată în maximum 24 de ore, motivarea deciziei se face în maximum 48 de ore, iar recursul la decizie poate fi făcut în cel mult două zile de la comunicarea deciziei.

Procedura nou introdusă nu a fost susținută de USR și PNL, care s-au abținut de la vot.

Ciolacu: „Guvernul PNL ne trimite în Parlament doar catastrofe”

Dimineața, președintele PSD Marcel Ciolacu a organizat o întâlnire la Parlament, cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și cu mai mulți parlamentari ai PSD, printre care Robert Cazanciuc sau Titus Corlățean, pentru a pune la punct modificările aduse proiectului trimis de Guvernul Ludovic Orban.

Asta fiindcă Guvernul PNL elaborează și ne trimite în Parlament doar catastrofe pe care trebuie să le reparăm în regim de urgență. Ieri, i-am chemat la dezbatere pe experții societății civile, care ne-au ajutat să eliminăm aberațiile liberale ce atentau la drepturile și libertățile românilor”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

Senatorul Titus Corlățean a declarat că nu poate accepta lipsirea de libertate a românilor

Nu doar parlamentarii PSD au criticat proiectul guvernului PNL, ci și mai mulți specialiști și ONG-uri. Raed Arafat s-a declarat mulțumit de modificările făcute de deputații din Comisia Juridică: „La acest moment proiectul e unul valid, care ne permite să activăm, să facem treabă”.

Arafat a susținut includerea în proiectul legislativ a unor prevederi legate de detașarea personalului medical și auxiliar acolo unde este nevoie, în perioada de risc epidemiologic, pentru o perioadă de maximum 30 de zile și fără a mai fi nevoie de acordul șefului instituției implicate. Detașarea ar urma să se facă prin ordin de ministru al Sănătății, șef al DSP sau al IGSU, iar hrana, cazarea și transportul pentru cei detașați sunt asigurate de stat. Modificarea a fost inclusă în lege.

Arafat a spus că în prezent, în gestionarea pandemiei de coronavirus, autoritățile se confruntă cu probleme de personal. El a dat exemplu spitalul din Mioveni, unde personalul medical de la secția ATI a refuzat să mai lucreze detașat acolo, astfel că bolnavii de Covid care aveau nevoie de ATI au trebuit transferați la alte spitale.

Alte modificări: cine declară epidemia, ce înseamnă omul bolnav

Deputații PSD au mai propus ca prin „date științifice oficiale” să se înțeleagă cele „universal acceptate” și „transmise de către instituții internaționale sau naționale, cu atribuții în domeniul sănătății”. Guvernul PNL definise datele științifice oficiale doar ca fiind informații bazate pe metode științifice „stabilite și acceptate”, nu se știe de către cine.

Și definiția „persoanei bolnave”, dată de Guvernul PNL, a fost modificată, la propunerea deputatei UDMR Ambrus Izabella. Guvernul liberal a definit-o ca „persoana care suferă de o boală infectocontagioasă sau care este afectată de o suferinţă fizică susceptibilă de a constitui un risc epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică”.

Deputata UDMR a propus o definiție mai nuanțată: „persoana care suferă de o boală infectocontagioasă sau care prezintă la examenul medical clinic obiectiv semnele sau simptomele caracteristice bolii, astfel susceptibile de a constitui un risc epidemiologic sau biologic”. Amendamentul a fost susținut de toți deputații juriști, prezenți la ședință.

Aparatul de propagandă al guvernului este profesionist și bine plătit

PSD a introdus în lege și obligația autorităților de a asigura hrana și tratamentul pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, dacă acestea nu își pot asigura singure acestea.

Deputații PSD au propus inițial un articol nou în lege, care să prevadă că această lege se aplică doar în situații privind apărarea securității naționale, sănătății publice și va conține măsuri proporționale, aplicate nediscriminatoriu. PNL a susținut amendamentul. În final s-a convenit eliminarea sintagmei de „securitate națională”, pentru a nu extinde prea mult spectrul de aplicare a legii.

De asemenea, PSD a propus ca măsurile și grupurile de populație care prezintă risc epidemiologic pentru sănătatea publică să fie stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Textul inițial al Guvernului nu prevedea cui îi revin aceste atribuții.

O altă nouă prevedere introdusă de PSD în legea carantinei este legată de concediul medical al celor puși în carantină sau izolare. Ei beneficiază automat de concediu medical, iar perioada carantinării/izolării nu se cumulează cu concediul medical oferit pentru alte afecțiuni ale persoanei respective.

1. Interviu-video interzis și repostat. MINCIUNA COVID DEMASCATĂ DIN INTERIOR!!! S-a acționat la ordin cu o exagerare uriașă.

2. Înființarea unui tribunal internațional unde să fie judecați pentru crime împotriva umanității cei implicați in inițierea și propagarea psihozei absurde a “pandemiei”

Treziți-vă! Nu există nicio pandemie! 3 miliarde de oameni au fost batjocoriți și izolați în casă


Laureat Nobel: Politica de imunitate în masă este cea corectă. Izolarea poate să coste vieți!

Avocat renumit: A apărut documentul șoc, cel care a interzis tratarea unor pacienți. Asta a dus la adevărate tragedii.

Orban a decis: ”Căutăm vaccin anticovid. În toamnă se estimează revenirea epidemiei”

Monica Pop – acuzații grave la adresa celor care au gestionat criza Covid-19: ”Vor răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat în spitale”

Șoc! Nu prea s-a murit de Covid. Autopsia este fundamentală.

93 de pagini secrete privind manipularea așa-zisei ”pandemii”

Declarația unui medic renumit: ”Eu nu am de gând să mă vaccinez împotriva coronavirusului.”


Mascarada virusului letal a căzut. Premierul Orban a dovedit că totul este doar prosteala și controlul turmei


Profesorii întreabă…ministrul nu răspunde

”Deoarece nu au reușit să facă reformele necesare și cerute vom pune capăt relației noastre cu OMS”


GRAV! Suspendarea drepturilor omului. Vasile Astărăstoae a avut dreptate


Vești bune! Liber la turism în toată Europa. Țările U.E. coordonează o deschidere comună

Citește și:

Cele mai turbate animale se comportă mai grațios și cumpătat decât o fac oamenii atunci când cred că sunt normali.


Distribuie acest articol Oficial Media
Share