Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Deputat Oana Vlăducă: Pro România nu va vota Legea Carantinei. Măsuri aberante și abuzive

La această oră legea carantinei și izolării este blocată la Senat. Ciolacu condiționează votul în Parlament de prezența premierului și a ministrului Sănătății iar Guvernul spune că Orban nu a fost invitat.

Update 18.15: Lucrările s-au încheiat fără raport la proiect. Comisia se va reuni marți dimineață. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat la dezbateri că PSD are un amendament care presupune internarea doar a persoanelor care pot transmite boala, iar asta înseamnă că toată lumea întră în spital. EL a adăugat că nu este înțeles termenul ”asimptomatic”, care înseamnă că o persoană le poate infecta pe altele, însă  la ea nu se manifestă sau nu se vede boala. Arafat a mai spus că în cazul în care ”asimptomaticul stă acasă, trebuie să aibă reguli foarte clare”.

Proiectul de lege ce vizează carantina și izolarea a fost avizat favorabil de către Ministerul Justiției.

Deputat PRO România, Oana Vlăducă, a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, un punct de vedere cu privire la proiectul de lege care vizează carantina și izolarea. 

”PRO ROMÂNIA nu a votat aceast proiect în Camera Deputaților și nu-l va vota nici la Senat, pentru că suntem consecvenți cu ceea ce am declarat dintru început: tot setul de măsuri aberante și abuzive ale Guvernului nu are drept scop sănătatea populației (a se vedea eșecul acestor măsuri), ci îngroparea economiei românești în paralel cu o serie de tunuri financiare personale. Atât.” a precizat Oana Vlăducă.

Declarații integrale: 

Joi, în Camera Deputaților, proiectul de lege a trecut cu votul majorității PSD – PNL, deși forma finală a acestei legi fusese trimisă parlamentarilor cu doar câteva minute înainte să înceapă ședința de vot. Eu, efectiv, nu știu pe ce și-au dat acordul deputații celorlalte partide.

Observăm acum o abrambureală dinpsre PSD și PNL în care fiecare partid se preface că îl atacă pe celalăt. PSD se vaită că proiectul de lege e unul prost, dar L_AU VOTAT ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR. Iar PNL îi înjură pe cei de la PSD că blochează măsurile de securitate sanitară (deși cu votul PSD au aplicat toate aceste măsuri). Caragiale e mic copil pe lângă ce se întâmplă în Parlament.

Măsurile stabilite prin acest act normativ permit inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesar a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice. Este foarte grav, pentru că dreptul fundamental la sănătate nu trebuie să intre în conflict cu alte drepturi și libertăți!

Deși scopul acestei legi ar trebui să fie garantarea dreptului la sănătate al cetățenilor statului român, se observă că dispozițiile acestei legi duc la o generalizare cu privire la persoanele ce pot fi carantinate sau izolate, dar și cu privire la perimetrele ce pot fi carantinate, deoarece nu există criterii obiective de delimitare a persoanelor suspecte de cele purtătoare de agenți patogeni, a persoanelor sănătoase de persoanele posibil suspecte.

Dispozițiile acordă puteri discretionare statului român, care prin instituțiile sale, poate realiza abuzuri cu privire la ținerea persoanelor și a anumitor zone în carantină sau izolare, deoarece, criteriile obiective cu privire la condițiile ce trebuiesc îndeplinite pentru a se putea realiza o limitare a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor lipsesc cu desăvârșire.

Astfel, orice persoană poate fi supusă acestor dispozițiii legale și si cu usurință se poate realiza un abuz de drept asupra acestuia.

 Carantinarea persoanelor

Referitor la carantinarea persoanelor, proiectul de lege este extrem de general și nu prevede niciun criteriu obiectiv prin care să fie determinate condițiile în care o persoană trebuie sau nu să fie supusă măsurii carantinării. Simpla referire la noțiunea de suspect, fără a avea o definiție sau anumite criterii obiective în vederea determinării cu precizie a condițiilor în care o persoană poate fi considerată suspectă, nu poate conduce decât la ideea că, dacă se dorește, putem fi considerați toți ca fiind suspecți, ceea ce ar lăsa loc abuzurilor și încălcări drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

 Riscul iminent

Generalizarea realizată în conținutul proiectului de lege cu privire la situațiile ce pot fi incluse ca fiind considerate riscuri iminente duce la interpetarea excesivă cu privire la faptul că orice situație existentă, sau posibil a exista, poate fi considerată risc iminent, sfera de curpindere a acestor situații find foarte largă.

PRO ROMÂNIA consideră că, proiectul de lege, cu toate „coafările” sale, are probleme ce țin de constituționalitate, dar și de tehnică legislativă. Pe lângă aceste aspecte, punerea în dezbatere publică a proiectului nu a fost realizată, iar avizarea acestuia de către comisiile specializate nu a existat.

Pentru toate noțiunile prezentate în acest proiect de lege sunt necesare criterii obiective pentru definirea lor, noțiunile utilizate în prezent având un caracter mult prea general pentru un act normativ ce permite inclusiv limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale necesar a fi dispuse pentru apărarea sănătății publice.

Având în vedere faptul că aceste măsuri de carantinare și izolare presupun restângerea unui drept sau a unei libertăți fundamentale, sunt necesare criterii obiective cu privire la modalitățile prin care aceste măsuri pot fi luate.

Aceast proiect de lege presupune garantarea dreptului la sănătate, ce nu ar trebui să limiteze alte drepturi fundamentale prevăzute de Constituție, cum ar fi dreptul la libertate de circulație ce poate fi limitat prin instituirea unei măsuri de carantinare sau izolare.

Astfel încât, deoarece noțiunile de caratinare a persoanelor, suspect de infectare sau contaminare, carantinare zonală și alte noțiuni amintite anterior sunt reglementate ăn mod general și pot duce la interpretări diferite din partea organelor statului dar și la abuzuri cu privire la persoanele și zonele ce pot fi supuse acestor măsuri, este necesară o reglementare coerentă și bazată pe condiții și criterii obiective.” a explicat deputatul Pro România.

Pro România Dâmbovița, deputat Oana Vlăducă, conferință de presă 13 iulie 2020:

”Cel mai nociv proiect de lege – măsuri abominabile în legea carantinei”. Senatorul Titus Corlățean a declarat că nu poate accepta lipsirea de libertate a românilor

Modificările aduse de PSD la CEA MAI ÎNFIORĂTOARE LEGE propusă de Guvern, Legea carantinei

Corlățean: Aparatul de propagandă al guvernului este profesionist și bine plătit. Măsuri abominabile propuse de guvern, precum lipsirea de libertate

Deputat Oana Vlăducă: Pro România nu va vota Legea Carantinei. Măsuri aberante și abuzive

Modificările aduse de PSD la CEA MAI ÎNFIORĂTOARE LEGE propusă de Guvern, Legea carantinei

Legea carantinei încalcă drepturi și libertăti fundamentale – Adrian Țuțuianu

Criza financiară purtată pe umerii angajaților cu venituri medii și mici

Defrișările ilegale și exportul de lemn. România a primit AVERTISMENT de la Comisia Europeană

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share