Adrian Țuțuianu, președintele PRO România Dâmbovița, a vorbit astăzi despre proiectul de lege privind carantinarea. Acesta susține că legea ar fi trebuit să raspundă la două chestiuni fundamentale:
- Nevoia de garantare a sănătății cetățenilor, acesta fiind un drept prevăzut ca atare în Constituția României.
- Limitele în care pot fi restrânse drepturi și libertăți fundamentale în condițiile prevăzute în art. 53 din Constituție.
„Acest proiect încalcă grav drepturi și libertati fundamentale, acesta nu poate fi modificat in niciun fel, trebuie rescris. Acest Guvern manifestă o dorință gravă de a de limita drepturi și libertăți.„ spune senatorul.
„Articolul 2 vorbeste de carantinarea persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen. Cand esti purtător al unui agent patogen, înseamnă că a fost stabilit pe o bază criterială, dar când ești suspect, asta nu mai presupune o bază criterială. Simplul fapt că vii dintr-o zonă în care s-au înregistrat mai multe cazuri de COVID, nu te face automat suspect, asta e un lucru care reprezintă un abuz, carantinarea unor persoane care nu au niciun fel de afecțiune.
Textul de lege nu prezintă perioada pentru care se instituie măsuri restrictive, respectiv carantinarea, izolarea unei zone sau a unei persoane. Nu spune care sunt condițiile minime pentru carantinarea unei persoane, după cum nu se definesc corect, ci prin criterii foarte largi, persoanele purtătoare de agent patogen și persoanele suspecte de a fi infectate.
Vă atrag atenția asupra faptului că, în această situație, fiecare dintre noi, oricând am putea fi reținuți de un agent al statului și internați forțat, introduși în carantină, în izolare, pentru că nu placem cuiva.
Gravă este declarația lui Raed Arafat care ne spune că: Libertatea individuală are limitele ei. Domnul Arafat preia modelul Raluca Prună care menționa ca ”drepturile fundamentale sunt un lux”. Este inacceptabil din partea unui oficial al statului român să facă asemenea declarații. Libertatea individuală trebuie să existe, limitarea ei nu poate fi făcută prin acte administrative.
Pro România nu va vota acest proiect. Suntem consecvenți cu tot ce am făcut în ultimele 5 luni de zile. Nu am votat Guvernul Orban I și II, nu am votat starea de urgență, nu am votat prelungirea ei, nu am votat starea de alertă, și nici prelungirea ei.
Curtea Constituțională prin decizia 458 din 25 iunie 2020 a decis că anumite restrângeri de drepturi și fundamentale trebuiesc stabilite prin lege, sau Ordonanță de Urgență.
Trebuie respectat principiul proporționalității, nicio măsură nu poate fi luată decât pentru o perioadă determinată, fără să afecteze substanța dreptului și fără să încalce limitele care sunt necesare într-o societate democratică.” a explicat astăzi în conferința de presă, senatorul Adrian Țuțuianu.
ULTIMELE STIRI
Propuneri majore de reformă și investiții prin digitalizare – contribuție a Universității de Vest din Timișoara la elaborarea Planului Național de Reformă și Reziliență (PNRR)
Spectacol de 8 Martie, dedicat Mamei
Pavel Kasai , Președinte de Onoare M.N.A.D.O.R.