Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dumnezeu ar spune: Nu mai da vina pe mine pentru viața ta nenorocită!

Când Einstein a susținut prelegeri la universitățile din SUA, întrebarea recurentă pe care studenții i-au adresat-o cel mai mult a fost:

– Crezi în Dumnezeu?
Și el a răspuns întotdeauna:

– Cred în Dumnezeul Spinozei.

Baruch de Spinoza a fost un filosof olandez considerat unul dintre marii raționaliști ai filozofiei secolului al XVII-lea, alături de Descartes.

(Spinoza): Dumnezeu ar spune:
Nu te mai ruga.
Ceea ce vreau să faci este să ieși în lume și să te bucuri de viața ta. Vreau să cânți, să te distrezi și să te bucuri de tot ce am făcut pentru tine.

Nu mai intra în acele temple întunecate și reci pe care le-ai construit singur și spune că sunt casa mea. Casa mea este în munți, în pădure, râuri, lacuri, plaje. Acolo locuiesc și acolo îmi exprim dragostea pentru tine.

Nu mai da vina pe mine pentru viața ta nenorocită; Nu ți-am spus niciodată că e ceva în neregulă cu tine sau că ești un păcătos sau că sexualitatea ta este un lucru rău. Sexul este un cadou pe care ți l-am făcut și cu care îți poți exprima dragostea, extazul, bucuria. Așa că nu mă învinovăți pentru tot ceea ce te-au făcut să crezi.

Nu mai citi presupuse scripturi sacre care nu au nimic de-a face cu mine. Dacă nu mă poți citi într-un răsărit de soare, într-un peisaj, în aspectul prietenilor tăi, în ochii fiului tău … nu mă vei găsi în nicio carte!

Nu mă mai întreba „îmi vei spune cum să-mi fac treaba?” Nu mai fi atât de speriat de mine. Nu te judec sau nu te critic, nici nu mă enervez, nici nu mă deranjez. Sunt iubire pură.

Nu mai cere iertare, nu e nimic de iertat. Dacă te-am făcut … te-am umplut cu pasiuni, limitări, plăceri, sentimente, nevoi, neconcordanțe … liber arbitru.

Cum te pot învinovăți dacă răspunzi la ceva ce am pus în tine? Cum te pot pedepsi pentru că ești așa cum ești, dacă eu sunt cel care te-a făcut? Crezi că aș putea crea un loc în care să-mi ard toți copiii care se comportă urât pentru restul eternității? Ce fel de zeu ar face asta?

Respectă-ți colegii și nu face ceea ce nu vrei pentru tine. Tot ceea ce îți cer este să fii atent în viața ta, că vigilența este ghidul tău.

Dragii mei, această viață nu este o încercare, nu un pas pe drum, nu o repetiție și nici un preludiu al paradisului. Această viață este singurul lucru aici și acum și este tot ce ai nevoie.

Te-am eliberat absolut, fără premii sau pedepse, fără păcate sau virtuți, nimeni nu poartă un marker, nimeni nu ține o evidență.
Ești absolut liber să creezi în viața ta: Rai sau Iad.

Nu pot să vă spun dacă există ceva după această viață, dar vă pot da un sfat… Trăiește ca și când nu există. De parcă aceasta este singura ta șansă de a te bucura, de a iubi, de a exista.

Așadar, dacă nu mai există nimic, atunci te vei bucura de ocazia pe care ți-am dat-o. Și dacă există, fiți siguri că nu vă voi întreba dacă v-ați comportat corect sau greșit, vă întreb. Ți-a plăcut? Te-ai distrat? Ce v-a plăcut cel mai mult? Ce ai învățat?…

Nu mai crede în mine; a crede este a presupune, a ghici, a imagina. Nu vreau să crezi în mine, vreau să crezi în tine. Vreau să mă simți în tine când o săruți pe iubita ta, când îți alinți în fetița ta, când îți mângâi câinele, când te scaldi în mare.

Nu mă mai lăuda! Ce fel de Dumnezeu egomaniac crezi că sunt?

Mă plictisesc să fiu lăudat. M-am săturat să mi se mulțumească. Te simți recunoscător? Dovedește! Având grijă de tine, de sănătatea ta, de relațiile tale, de lume. Exprimă-ți bucuria! Acesta este modul de a mă lăuda.

Nu mai complica lucrurile și nu mai repeta ca un papagal ceea ce ai fost învățat despre mine.

Pentru ce ai nevoie de mai multe minuni? Atât de multe explicații?

Singurul lucru sigur este că ești aici, că ești viu, că lumea asta este plină de minuni.

(Spinoza)

Citește și

Distribuie acest articol Oficial Media
Share