Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Gabor Mate: ”Dependența nu este o boală, ci este nevoia de a primi dragostea pe care ei nu au primit-o în copilărie”

Gabor Mate: ”Cu cât oamenii sunt mai stresați, cu atât mai mult vor vrea să bea alcool. Întrebarea nu e de ce este alcool, ci de ce au așa mult stres, așa de multă durere. Pentru asta trebuie să ne uităm la copilăriile oamenilor, la vieților lor.”

Rep: Într-una din cărțile dumneavoastră, spuneți că dorința de droguri e dorința de iubire?

Gabor Mate: Haideți să luăm ca exemplu heroina. Acesta este opioid care vine din Afganistan, de pe plantațiile de maci și oamenii devin foarte dependenți de el. De ce sunt așa de dependenți? De ce funcționează heroina la nivelul creierului uman? Pentru că seamăna cu substanțele chimice naturale din creierele noastre, cu endorfinele, adică cu substanța interioară asemănătoare morfinei. Noi le avem și plantele le au, și animalele le au. De ce le avem, ce fac ele în creierul uman? În primul rând calmează durerile, fizice și emoționale. În al doilea rând, fac posibile sentimentele de bucurie, de fericire, iar în a treilea rând fac posibilă iubirea. O mamă și copilul ei, atunci când se uită unul la altul, când se privesc, ambii au un flux de endorfine care ajunge la creier. Dar, oamenii care sunt lipsiți de această experiență în copilărie, copiii care au fost răniți în copilărie și care au simțit multă durere, copiii care nu resimt bucuria, fericirea, dacă primesc heroină, se simt normali. Deci dependența nu este o boală, ci este nevoia de a primi dragostea pe care ei nu au primit-o.

  • Citește și toată seria de articole dedicată doctorului Gabor Mate AICI. 

Și ei mi-au spus asta. Pe când lucram cu dependenții de droguri în Vancouver, Canada, ei îmi spuneau mereu când îi întrebam ce fac drogurile pentru ei, și spuneau că sunt ca un fel de îmbrățișare, că este ca și cum ar avea trei ani, ar fi bolnavi, ar tremura și mama i-ar înveli într-o pătură, i-ar lua în brațe și le-ar da supă de pui făcută în casă. Așa se simt, asta vor. Și nu doar dependența de heroină, toate dependențele sunt așa.

În România, alcoolismul este o problemă. În țara mea natală, alcoolismul este o problemă. Cred că este o întrecere între cele două țări. Alcoolul este un calmant. Este un eliberator de stres. Cu cât oamenii sunt mai stresați, cu atât mai mult vor vrea să bea alcool. Întrebarea nu e de ce este alcool, ci de ce au așa mult stres, așa de multă durere. Pentru asta trebuie să ne uităm la copilăriile oamenilor, la vieților lor.

Sursa: Extras din interviul oferit de doctor Gabor Mate in cadrul Antena 3 CNN.

Citește și:

Gabor Mate: ”Oamenii trebuie să se trezească, să fie conștienți de traumele lor, de stres, de problemele în care trăiesc”

Gabor Mate: Dezvoltarea începe din pântece, stările emoționale ale mamei afectează creierul copilului

Gabor Mate: Copilul are o nevoie disperată de dragoste și acceptare necondiționată

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">