Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Gabor Mate: Dezvoltarea începe din pântece, stările emoționale ale mamei afectează creierul copilului

Gabor Mate: ”Știți de ce e nevoie pentru dezvoltarea copilului? De siguranță emoțională, de încurajarea de a fi curios, de multă joacă. Atunci când copiii au parte de așa ceva, ei învață spontan, natural și mai bine. Școlile nu pricep asta! Ei ne îndoapă copiii cu cunoștințe și, ca urmare, subimnăm dezvoltarea emoțională și devoltarea creierelor copiilor.”

Partea a treia

Rep: De ce devine așa de complicat să creștem un copil?

Gabor Mate: Pentru că în primul rând suntem deconectați de la instinctele noastre. De pildă, când vorbesc cu un părinte care își antrenează copiii să doarmă, îi întreb ce simt atunci când copilul lor plânge și ei nu-l iau în brațe. Ei spun că li se rupe sufletul. Dacă încerci să-i spui unei mame maimuțe să nu-i pese că puiul ei plânge, ea nu va putea face asta, sau unei mame șoarece. Niciodată! Deci suntem deconectați de la instinctele noastre. În al doilea rând suntem extrem de stresați. Competiția economică, stresul cultural, hărțuirile vieții moderne. Suntem foarte stresați și atunci copiii noștri ne absorb stresul. Îl captează și ei cred că este vina lor. De asemenea, studiile arată că, atunci când părinții sunt stresați, ei nu sunt răbdători cu copiii lor. Nu sunt așa de iubitori, nu pentru că nu și-ar iubi copiii, ci pentru că nu sunt așa de iubitori cum ar vrea atunci când sunt stresați. Copiii nu au parte de hrana emoțională de care au nevoie. Și apoi, așa cum spuneam, mai sunt și așa ziși experți, care îi sfătuiesc pe părinți să suprime emoțiile copiilor. Când părinții fac asta, îi rănesc pe copii.

  • Citește și toată seria de articole dedicată doctorului Gabor Mate AICI.

Rep: Cum putem să recâștigăm acest echilibru? Pentru că stresul nu va dispărea, lumea va merge tot așa…

Gabor Mate: Nu, stresul nu va dispărea, dar dacă suntem conștienți, putem începe să facem ceva, putem să ne uităm la noi înșine și să nu transmitem stările noastre copiilor noștri. Un exemplu. Eu stau aici și vorbesc cu dumneavoastră și nu vă faceți griji că o să încep să mă ridic către tavan, pentru că știți că există forța de gravitație care mă ține pe scaun. Gravitația este ca o forță a atașamentului, atrage două corpuri unul către celălalt. Dar dacă aș fi pe Lună acum, aș pluti, pentru că forța gravitațională este mai mică pe Lună față de pământ. Ar trebui să compensez, să fiu conștient de ce am pierdut și să am niște încălțări mai grele. Atașamentul, acea relație între părinte și copil, sau între doi oameni, este tot ca o forță care atrage două corpuri. Dar în cultura asta am ajuns pe lună și nu compensăm ceea ce am pierdut. Nu vom putea să revenim la vânatul împreună și nici nu am vrea asta, nu vom trăi în acele grupuri mici, dar trebuie să ne dăm seama de ceea ce am pierdut și trebuie să ne gândim cum să compensăm.

Dacă ne uităm la creierul uman, dezvoltarea începe din pântece, asta înseamnă de de atunci, stările emoționale ale mamei, afectează creierul copilului.

Să avem grijă ca femeile gravide să se bucure de susținere emoțională. Părinții tineri au nevoie de multă susținere. Creierul începe să se dezvolte de dinainte de naștere și continuă până la vârsta adultă. Deci câtă vreme copiii pot merge la școală, creierele lor se dezvoltă. Oare școlile știu asta? Școlile din orice țară din lume se întreabă care sunt lucrurile necesare pentru o dezvoltare sănătoasă a creierului copilului?

Nu, ne concentrăm pe a preda.. matematică, istorie. Ce ar fi dacă școlile ar înțelege ce este nevoie pentru un copil? Știți de ce e nevoie pentru dezvoltarea copilului? De siguranță emoțională, de încurajarea de a fi curios, de multă joacă. Atunci când copiii au parte de așa ceva, ei învață spontan, natural și mai bine. Școlile nu pricep asta! Ei ne îndoapă copiii cu cunoștințe și, ca urmare, subimnăm dezvoltarea emoțională și devoltarea creierelor copiilor. Este foarte simplu. Ce ar fi dacă am înțelege asta? Și profesorii..cei care se leagă emoțional, afectiv de copii, au mai mult succes, cei care fac învățarea distractivă, o joacă..

Citește prima și a doua parte:

Gabor Mate: Societatea de azi pune foarte mult stres și presiune pe oameni

Gabor Mate: Copilul are o nevoie disperată de dragoste și acceptare necondiționată

Sursa: Extras din interviul oferit de doctor Gabor Mate în cadrul Antena 3 CNN

(Va urma)

Te poate interesa și:

Doctor Gabor Mate: Stresul și trauma produc inflamații în corp, se vorbește despre asta de acum 150 de ani

Omraam Mikhael Aivanhov: ”Cum au putut oamenii să coboare atât de jos pentru a lăsa hazardului un eveniment atât de important: concepția unui copil?”

Psiholog Maria Verdi: Toate stările emoționale ale mamei și cuplului sunt preluate de către copil

Distribuie acest articol Oficial Media
Share