Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Gabor Mate: ”Oamenii trebuie să se trezească, să fie conștienți de traumele lor, de stres, de problemele în care trăiesc”

Gabor Mate: ”Nimic care nu este sustenabil nu poate să dureze la infinit, dar oamenii trebuie să se trezească. Trebuie să ne trezim în ceea ce privește propriile probleme, stresul nostru, traumele noastre, trebuie să fim conștienți de mediul social care nu este foarte bun pentru oameni.”

Rep: Cum credeți că va fi lumea peste 15 ani? Lucrurile se mișcă așa de repede pentru că nu pot întreba de cum va fi peste 50 de ani.

Gabor Mate: La vârsta pe care ar trebui să o am atunci, cred că eu o să privesc lumea de dedesubt, nu se știe niciodată. Eu cred că este din ce în ce mai rău. Nu sunt vreun profet, nimeni nu este profet, nimeni nu poate prezice viitorul. Dar dacă mă uit la tendințele zilnice, dacă proiectez aceste tendințe în viitor, văd mai multă alienare, mai multe probleme de sănătate mintală, în lumea occidentală, și mai multe inegalități. Am fost în Marea Britanie. Citeam un articol că aici rata de diabet la copii a crescut cu 50%. Asta se întâmplă de câțiva ani. Da, este vorba de stres care îi face pe oameni să mănânce mai mult și de aceea devin obezi. Ajung să mănânce fast food, pentru că acestea sunt precum alcoolul, îi eliberează de stres o perioadă. Urmarea stresului tot mai mare este că ajung copiii să aibă boli pe care nu le aveau: boli de inimă, diabet… Nu cred că va fi mai bine. Nu în situația de acum. Cred că va fi mai rău. Dacă ne uităm la ce îi stresează pe oameni, incertitudinea, lipsa de informație, pierderea controlului. Nu știu cum este aici din punct de vedere economic, dar în America, oamenii sunt mult mai nesiguri economic vorbind. În Marea Britanie inflația a crescut cu 10%. Este stresul supraviețuirii economice în toată această bogăție. Uitați-vă la ce bogăție avem. Dar oamenii tot nesiguri sunt și mai este și nesiguranța legată de climă, de care tinerii sunt foarte conștienți. În ceea ce privește nesiguranța, dacă nu găsim soluții, pentru aceste probleme, stresul va crește și oamenii și oamenii vor fi mai bolnavi și mai dezechilibrați mintal. Asta cred că se va întâmpla. Sper să mă înșel.

Rep: Putem face ceva noi, ca indivizi, nu la nivel de societate, pentru a fi mai bine pentru fiecare dintre noi?

Gabor Mate: Da, trebuie să ne trezim, trebuie să vedem ce se întâmplă. Mulți consideră că așa trebuie să fie. Aici, în Europa de Est, știm ce s-a întâmplat, multă vreme s-au întâmplat lucruri rele și oamenilor nu le-a plăcut. Dar ei credeau că așa trebuie să fie și că nu au ce să facă. La un moment dat s-a terminat. Nimic care nu este sustenabil nu poate să dureze la infinit, dar oamenii trebuie să se trezească. Trebuie să ne trezim în ceea ce privește propriile probleme, stresul nostru, traumele noastre, trebuie să fim conștienți de mediul social care nu este foarte bun pentru oameni.

  • Citește și toată seria de articole dedicată doctorului Gabor Mate AICI. 

Conexiunea cu alți oameni este un bun început și totul începe de acasă. Pentru mine, relația cu soția mea a fost cea mai bună școală. Am învățat din ea mai mult decât de oriunde altundeva. Deci relațiile cu cei dragi, cu copiii, cu părinții, cu prietenii, cu comunitatea, trebuie să fie la un nivel bun. Dar știți, nu am o bagheta magică. Deci nu știu dacă am avut răspunsurile corecte pentru dvs. Sunt medic, sunt diagnostician, mă uit și văd care e problema. Și ne-am îndepărtat așa de tare de nevoile noastre, de natură, ca oameni, că trebuie să vorbim despre cum să revenim.

Rep: Spuneați de relația cu soția dvs. Dar noi nu suntem într-un moment în care să investim în aceste relații, dacă e ceva ce nu merge, plecăm..

Gabor Mate: Da, și apoi mergem într-o altă relație și vedem că și aceea este greșită. Când intri într-o relație, aceasta va fi cu o persoană care are la fel de multe probleme ca și tine. Dacă persoana aceea are mai puține probleme, nu va vrea să aibă de-a face cu tine și invers. Deci orice persoană alături de care vei sta, va avea probleme din copilărie, din experiența de viață. Asta poate fi ceva frumos. Dacă doi oameni pot să-și spună că sunt doi oameni imperfecți, că au multe dureri și traume, atunci se poate folosi relația nu pentru a se blama unul pe altul ci pentru a se ajuta reciproc. Asta poate fi foarte bine. Dacă ne blamăm unii pe alții pentru problemele noastre, nu ajungem nicăieri, sau dacă un partener vrea să crească, dar celălalt nu vrea, nu se poate face nimic. Relația nu poate supraviețui. Deci trebuie să creșteți împreună, altfel o să vă despărțiți, e simplu.

Sursa: Extras din interviul oferit de doctor Gabor Mate in cadrul Antena 3 CNN.

Citește și:

Cuplul perfect sau cineva nu trăiește viitorul de basm? Ea vrea să fie ținută în brațe, el vrea să se uite la meci

Gabor Mate: Societatea de azi pune foarte mult stres și presiune pe oameni

Starea de mulțumire și regăsirea Sinelui – Starea de conștiință se consolidează, forța egoului se pierde

Gabor Mate: Când îți reprimi permanent emoțiile și nu ești tu însuți, te supui stresului, fie că-ți dai seama de asta sau nu

De ce au oamenii nevoie de repere?

Gabor Mate: Dezvoltarea începe din pântece, stările emoționale ale mamei afectează creierul copilului

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">