Gabor Mate: ”Nimic care nu este sustenabil nu poate să dureze la infinit, dar oamenii trebuie să se trezească. Trebuie să ne trezim în ceea ce privește propriile probleme, stresul nostru, traumele noastre, trebuie să fim conștienți de mediul social care nu este foarte bun pentru oameni.”
Rep: Cum credeți că va fi lumea peste 15 ani? Lucrurile se mișcă așa de repede pentru că nu pot întreba de cum va fi peste 50 de ani.
Gabor Mate: La vârsta pe care ar trebui să o am atunci, cred că eu o să privesc lumea de dedesubt, nu se știe niciodată. Eu cred că este din ce în ce mai rău. Nu sunt vreun profet, nimeni nu este profet, nimeni nu poate prezice viitorul. Dar dacă mă uit la tendințele zilnice, dacă proiectez aceste tendințe în viitor, văd mai multă alienare, mai multe probleme de sănătate mintală, în lumea occidentală, și mai multe inegalități. Am fost în Marea Britanie. Citeam un articol că aici rata de diabet la copii a crescut cu 50%. Asta se întâmplă de câțiva ani. Da, este vorba de stres care îi face pe oameni să mănânce mai mult și de aceea devin obezi. Ajung să mănânce fast food, pentru că acestea sunt precum alcoolul, îi eliberează de stres o perioadă. Urmarea stresului tot mai mare este că ajung copiii să aibă boli pe care nu le aveau: boli de inimă, diabet… Nu cred că va fi mai bine. Nu în situația de acum. Cred că va fi mai rău. Dacă ne uităm la ce îi stresează pe oameni, incertitudinea, lipsa de informație, pierderea controlului. Nu știu cum este aici din punct de vedere economic, dar în America, oamenii sunt mult mai nesiguri economic vorbind. În Marea Britanie inflația a crescut cu 10%. Este stresul supraviețuirii economice în toată această bogăție. Uitați-vă la ce bogăție avem. Dar oamenii tot nesiguri sunt și mai este și nesiguranța legată de climă, de care tinerii sunt foarte conștienți. În ceea ce privește nesiguranța, dacă nu găsim soluții, pentru aceste probleme, stresul va crește și oamenii și oamenii vor fi mai bolnavi și mai dezechilibrați mintal. Asta cred că se va întâmpla. Sper să mă înșel.
Rep: Putem face ceva noi, ca indivizi, nu la nivel de societate, pentru a fi mai bine pentru fiecare dintre noi?
Gabor Mate: Da, trebuie să ne trezim, trebuie să vedem ce se întâmplă. Mulți consideră că așa trebuie să fie. Aici, în Europa de Est, știm ce s-a întâmplat, multă vreme s-au întâmplat lucruri rele și oamenilor nu le-a plăcut. Dar ei credeau că așa trebuie să fie și că nu au ce să facă. La un moment dat s-a terminat. Nimic care nu este sustenabil nu poate să dureze la infinit, dar oamenii trebuie să se trezească. Trebuie să ne trezim în ceea ce privește propriile probleme, stresul nostru, traumele noastre, trebuie să fim conștienți de mediul social care nu este foarte bun pentru oameni.
- Citește și toată seria de articole dedicată doctorului Gabor Mate AICI.
Conexiunea cu alți oameni este un bun început și totul începe de acasă. Pentru mine, relația cu soția mea a fost cea mai bună școală. Am învățat din ea mai mult decât de oriunde altundeva. Deci relațiile cu cei dragi, cu copiii, cu părinții, cu prietenii, cu comunitatea, trebuie să fie la un nivel bun. Dar știți, nu am o bagheta magică. Deci nu știu dacă am avut răspunsurile corecte pentru dvs. Sunt medic, sunt diagnostician, mă uit și văd care e problema. Și ne-am îndepărtat așa de tare de nevoile noastre, de natură, ca oameni, că trebuie să vorbim despre cum să revenim.
Rep: Spuneați de relația cu soția dvs. Dar noi nu suntem într-un moment în care să investim în aceste relații, dacă e ceva ce nu merge, plecăm..
Gabor Mate: Da, și apoi mergem într-o altă relație și vedem că și aceea este greșită. Când intri într-o relație, aceasta va fi cu o persoană care are la fel de multe probleme ca și tine. Dacă persoana aceea are mai puține probleme, nu va vrea să aibă de-a face cu tine și invers. Deci orice persoană alături de care vei sta, va avea probleme din copilărie, din experiența de viață. Asta poate fi ceva frumos. Dacă doi oameni pot să-și spună că sunt doi oameni imperfecți, că au multe dureri și traume, atunci se poate folosi relația nu pentru a se blama unul pe altul ci pentru a se ajuta reciproc. Asta poate fi foarte bine. Dacă ne blamăm unii pe alții pentru problemele noastre, nu ajungem nicăieri, sau dacă un partener vrea să crească, dar celălalt nu vrea, nu se poate face nimic. Relația nu poate supraviețui. Deci trebuie să creșteți împreună, altfel o să vă despărțiți, e simplu.
Sursa: Extras din interviul oferit de doctor Gabor Mate in cadrul Antena 3 CNN.
Citește și:
Cuplul perfect sau cineva nu trăiește viitorul de basm? Ea vrea să fie ținută în brațe, el vrea să se uite la meci
Gabor Mate: Societatea de azi pune foarte mult stres și presiune pe oameni
Starea de mulțumire și regăsirea Sinelui – Starea de conștiință se consolidează, forța egoului se pierde
Gabor Mate: Când îți reprimi permanent emoțiile și nu ești tu însuți, te supui stresului, fie că-ți dai seama de asta sau nu
De ce au oamenii nevoie de repere?
Gabor Mate: Dezvoltarea începe din pântece, stările emoționale ale mamei afectează creierul copilului
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CROSUL VIITORILOR CAMPIONI
Reluarea circulației pe linia Expres 8 și introducerea autobuzelor electrice în zona Plopi – Kuncz
Gruparea de Jandarmi Mobilă Timișoara la datorie și în acest weekend