Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Gabor Mate: Copilul are o nevoie disperată de dragoste și acceptare necondiționată

Gabor Mate: ”Societatea nu pornește de la întrebarea de ce au nevoie copiii pentru dezvoltarea lor, ci de la întrebarea, cum îi creștem pentru a se încadra în societate. Multe lucruri pe care le facem pentru a-i pregăti pe copii pentru societate le subminează de fapt dezvoltarea. Deci ne concentrăm asupra comportamentului, nu asupra nevoilor emoționale ale copilului, noi de fapt intervenim asupra capacității copilului de a se dezvolta sănătos.„

(Partea a 2-a)

Rep: Ați vorbit și ați scris mult despre relația dintre părinți și copii și despre cum se pierde această relație, pentru că ne mutăm, trăim în orașe diferite, în alte țări, pe alte continente. Dar chiar și când suntem împreună, este altfel decât era.

Gabor Mate: Când suntem împreună ce facem, ne uităm la vreo echipă de fotbal. Nu ne uităm unii la alții. Nu știu cum e în România, dar în America, masa în familie era ceva așa de important. Nu era vorba doar despre a mânca. Era vorba despre a comunica, despre legăturile dintre oameni. Era vorba despre conectare, despre a spune povești. Asta nu mai există și dacă te uiți la copii, ei stau mai mult cu aparatele decât cu alte ființe umane și asta le afectează creierele.

Rep: Cum credeți că am putea să ne întoarcem la parentingul de calitate?

Gabor Mate: În primul rând nu trebuie să începem de la ceea ce am vrea noi să devină copilul, ci de la care sunt nevoile copilului. Dacă ești grădinar și florile tale nu sunt așa cum vrei, ce te întrebi? Te întrebi de ce au nevoie acele flori. Au nevoie de nutrienți, de minerale, de soare, de apă. Societatea nu pornește de la întrebarea de ce au nevoie copiii pentru dezvoltarea lor, ci de la întrebarea, cum îi creștem pentru a se încadra în societate. Multe lucruri pe care le facem pentru a-i pregăti pe copii pentru societate le subminează de fapt dezvoltarea. Deci ne concentrăm asupra comportamentului, nu asupra nevoilor emoționale ale copilului, noi de fapt intervenim asupra capacității copilului de a se dezvolta sănătos. Asta se întâmplă acasă, la școală, se întâmplă cu copiii mici deja. Le spunem mamelor și taților să nu ia în brațe copilul când plânge. Îi antrenăm pe copii să doarmă. Ce copil are nevoie să învețe cum să doarmă? Ce, copiii nu știu cum să doarmă? Ceea ce nu știu, este să doarmă după programul după care vrem noi ca ei să doarmă.

  • Citește și seria de articole dedicată doctorului Gabor Mate AICI.

Copilul trebuie să fie luat în brațe atunci când plânge. Dacă nu facem asta creierul lor este inundat de hormoni de stres, care intervin în dezvoltarea lor. Pentru că nevoia de a fi luat în brațe este o nevoie emoțională, care e la fel de importantă cum sunt și nevoile fizice. Aici în România erau acele cumplite orfelinate de pe vremea lui Ceaușescu. Nu era destul personal, acei copii erau hrăniți și îmbracați, dar nu aveau relații emoționale. Nu erau luați în brațe. Și vedem acum rezultatele, probleme de sănătate mintală, depedențe, probleme de atenție și concentrare, depresie, anxietate, probleme de comportament și în relații. Am avut un experiment în țara asta. Un experiment extrem, unul teribil.

În același mod, dar mai puțin extrem, se întâmplă lucrurile acum. Noi neglijăm tot mai mult nevoile emoționale ale copiilor noștri, nu avem timp pentru ei, nu-i luăm în brațe atunci când plâng, ni se spune să-i antrenăm să doarmă. Părinților li se spune că atunci când un copil e nervos să fie trimis la plimbare. Care e mesajul deci? Mesajul este că emoțiile lui nu sunt acceptabile pentru mine, iar pe tine te accept doar în condițiile mele. Copilul are o nevoie disperată de dragoste și acceptare necondiționată. Dacă sunt supărați sau fericiți, triști sau veseli, ei trebuie să fie acceptați așa cum sunt. Dacă le refuzăm asta, le refuzăm nevoile, ceea ce interferează cu dezvoltarea lor.

Citește continuarea pe:

Gabor Mate: Dezvoltarea începe din pântece, stările emoționale ale mamei afectează creierul copilului

Sursa: Extras din interviul oferit de doctor Gabor Mate în cadrul Antena 3 CNN

(Va urma)

Citește și prima parte:

Gabor Mate: Societatea de azi pune foarte mult stres și presiune pe oameni

Primul DECALOG al tatalui

Gabor Mate: Boala este un mod prin care corpul spune ”nu” atunci când omul nu spune

Gabor Mate: Oamenii care nu simt compasiune sunt capabili să ucidă pentru putere sau pentru propriul profit

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share