Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

LA MULȚI ANI, HUNEDOARA

În data de 17 februarie 1968, orașul Hunedoara a devenit municipiu.  Prin Legea nr. 2/16.02.1968 privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, odată cu stabilirea județelor și a municipiilor reședință de județ, un număr de 45 de orașe din România au devenit municipii.
Municipiul este un oraș mare, având un rol economic, social, politic și cultural însemnat  în județul Hunedoara și nu numai.

Conform informațiilor oficiale, după cel de-al doilea război mondial, conform concepției vremii, industria hunedoareană a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În preajma revoluției din 1989, în Hunedoara, se produceau peste trei mil. tone de otel, peste două mil. tone cocs metalurgic, încălțăminte, tricotaje etc. Aceasta dezvoltare a atras forță de muncă din țară, mai ales din zonele rurale  Populația orașului a ajuns la un maximum de 89.000 locuitori. Ca urmare s-a dezvoltat spațiul de locuit, și s-au construit noi așezăminte de învățamânt, sănătate sau cultură. S-au construit 12 școli generale, 5 licee, un spital modern, un institut de învățământ superior, două stadioane, o sală de sport, piscină, iar după 1989 s-a construit o popicarie modernă, capabilă să  găzduiască mari concursuri internaționale. Conducerea supracentralizată, ineficiența cronică și sugrumarea oricărei urme de liberă inițiativă au provocat însă,  începând din anii ’80 degradarea economiei. Din cauza sărăciei tot mai accentuate, a lipsei de libertate și a opresiunii s-au creat tensiuni sociale și nemulțumiri ce au explodat în decembrie 1989.
Primul primar de după 1989 al Hunedoarei a fost ing. Marcu Ioan, urmat apoi în 1990 de ing. Doda Viorel. În urma alegerilor din 1992 a devenit primar dl.ec. Remus Mariş, care a fost reales și în legislaturile următoare (1996-2000, 2000-2004), În urma alegerilor din 2004 a fost ales primar dl.ing.Schiau Nicolae.

        Între anii 2008-2012, primar al municipiului Hunedoara a fost  dl. Ovidiu Marius Hada.

        Între anii 2012-2016, primar al municipiului Hunedoara a fost dl. Viorel Arion.

        În prezent, începând cu iunie 2016, primar al municipiului Hunedoara este dl. Dan Boboutanu.

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a acordat Primăriei municipiului Hunedoara „Premiul pentru excelenţă în eficienţă energetică”, în cadrul Galei de Excelenţă AMR – 2021.

Premiile acordate de AMR la finalul anului 2021  au fost organizate pe 10 categorii, iar evaluarea se efectuează în baza rezultatelor obţinute de fiecare primărie în parte în perioada 2018 – 2020, dar şi în funcţie de iniţiativele pentru viitorul apropiat, pe fiecare categorie în parte.

Premiul acordat Primăriei municipiului Hunedoara vine ca urmare a numeroaselor proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice din oraş şi a unităţilor şcolare, proiecte finalizate în ultimii trei ani sau aflate în diferite stadii implementare. Un alt argument pentru care municipalitatea Hunedoarei a fost desemnată câştigătoare a „Premiului pentru excelenţă în eficienţă energetică” este abordarea Primăriei în ce priveşte reţeaua de iluminat public: cu toate că aceasta a fost extinsă cu 10 km (ceea ce, în alte cazuri, ar fi generat şi o creştere a consumului), în 2020 consumul total de energie a fost mai mic cu aproape 6 la sută decât în 2019. Acest lucru se datorează faptului că atât în proiectele de extindere, cât şi în cele de înlocuire, se folosesc doar lămpi cu tehnologie LED. În plus, anul viitor, în Hunedoara, un proiect în valoare de aproape 2 milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public de pe principalele artere rutiere va ajunge la faza lucrărilor efective.
”Premiul primit de Primăria municipiului Hunedoara este o confirmare a faptului că am luat deciziile potrivite, cu ani în urmă, când am decis să gândim cât mai multe proiecte pentru eficientizare energetică. Valoarea acestora, cumulată cu cea a investiţiilor făcute de Primărie în ultimii trei ani în acest domeniu, se apropie de 27 de milioane de euro, o sumă importantă, dacă luăm în considerare dimensiunile oraşului. În ultimii trei ani am modernizat cinci unităţi şcolare, dintr-un total de 17. Jumătate din bugetul fiecărui proiect a fost alocat eficientizării energetice a clădirilor acestor unităţi. La ora actuală mai bine de 25 la sută dintre copiii Hunedoarei învaţă în şcoli şi grădiniţe eficientizate energetic. Acum sunt în diferite faze de implementare alte 13 proiecte de acest fel (14 blocuri – turn, Ambulatoriul Spitalului Municipal şi clădirea principală a spitalului, precum şi mai multe unităţi şcolare). Pentru perioada imediat următoare avem deja gândite încă 19 proiecte de modernizare şi, implicit, eficientizare energetică. Aşteptăm ghidurile de finanţare şi suntem gata să le depunem. Ne dorim ca peste 3 – 4 ani, absolut toate clădirile şcolilor din municipiu, inclusiv cele din satele aparţinătoare, să fie modernizate şi eficientizate energetic. Şi nu ne vom limita la şcoli. Vom continua şi cu celelalte clădiri publice dar vom încerca să întocmim proiecte de acest fel şi pentru cât mai multe blocuri din oraş!
Nu este prima reuşită de acest fel. În 2019, Primăria municipiului Hunedoara a primit din partea AMR premiul pentru „Excelenţă în digitalizare – smart city”., a declarat primarul hunedorean.
”Cât de… 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑔𝑟𝑎𝑚𝑎𝑏𝑖𝑙 este Castelul Corvinilor nu mai are rost să vorbim  Tocmai de aceea, de acum, orice informație despre Legenda vie a Transilvaniei se găsește și pe pagina noastră de instagram! Iar până să ne treceți pragul, puteți să ne urmăriți și să ne etichetați atunci când drumul vă aduce #acasălaHunedoara!

Citește și:

Presa liberă nu este ”alternativă”. Fără presa ”nevândută” nimeni nu ar fi aflat niciodată realitatea

Alexandru Rafila despre restricții: Până la Sărbătorile de Paște vom avea o viață relativ normală

Avocat Piperea, decizia CCR: Am avut birocrați, tehnocrați și politicieni deosebit de proști

CCR a decis că obligativitatea măştii de protecţie e neconstituţională. Amenzile ar putea fi anulate

Milioane de decese, milioane de familii distruse, milioane de copii fără copilării

Va salva Putin elita mondială de furia populară? Piua! Pauză de război cu braveheart Gheorghiță

Asuprire, politică, umilire, voturi, eliberare și prostie mai multă decât minciună

Distribuie acest articol Oficial Media
Share