Mihai Neşu a fost invitatul Mirelei Voicu în emisiunea Voi cu Voicu de la Antena 3 CNN, acolo unde a vorbit despre povestea vieţii sale, cum a trecut după accidentarea de pe terenul de fotbal în urma căreia a rămas în scaunul cu rotile, dar şi cum şi-a regăsit credinţa. Neşu construieşte acum un Centru pentru recuperarea copiilor și adulților cu probleme neuromotorii, aproape de Oradea, iar cei care vor să dea o mână de ajutor o pot face printr-un simplu SMS lunar la numărul 8844 alături de cuvântul CRED.
Extras din interviul oferit de Mihai Neșu:
Mihai Neșu: Ne bucurăm tot timpul când avem oaspeți pe șantier, pentru că este o onoare să arătăm oamenilor ceea ce construim noi aici. Din punct de vedere medical situația mea este foarte bună, am fost la medicul neurolog zilele trecute să fac niște testări și vorbeam cu el despre ce știe știința din punct de vedere neurologic, și concluzia este că știe foarte puțin.
”Sufletul nu-i liniștit de la bani, de la mașini, de la averi”
Mihai Neșu: Noi în general judecăm oamenii sau îi vedem după aparențe, după ceea ce se vede din afară, cum este viața lor, cu cu ce se ocupă, câți bani au…așa tindeam și eu să-i judec, doar că accidentul ăsta m-a învățat un lucru evident pentru toată lumea, că omul e format din trup, minte și suflet. Și sufletul e componenta cea mai importantă a omului și atunci, fericirea pe care o căutăm noi toți, în materie, în lucruri, ea de fapt se găsește în sufletul nostru și noi suntem fericiți doar când sufletul este liniștit, împăcat. Sufletul nu-i liniștit de la bani, de la mașini, de la averi, doar pentru o fracțiune de secundă poate…dar fericirea pe care o căutăm noi toți, ține de Dumnezeu să ne-o dăruiască.
”Atunci când Dumnezeu îți ia ceva, cum este sănătatea, care și asta e un dar mare, îți întărește altă parte, și mie mi-a întărit sufletul”
Eu am învățat, odată cu acest accident, că atunci când Dumnezeu îți ia ceva, cum este sănătatea, care și asta e un dar mare, îți întărește altă parte, și mie mi-a întărit sufletul, și de aceea consider că este o binecuvântare. A umblat Dumnezeu acolo unde toți oamenii ar vrea să li se îmbunătățească ceva, la sufletul lor. Chiar dacă există suferința asta trupească, liniștea sufletească pe care o am după câțiva ani de la accident, înlocuiește sau ajută să lupte cu suferința trupească. Este o bucurie pentru că mi-a scos în față o nouă viață, cea de a ajuta copiii cu dizabilități și mi-a adus posibilitatea să petrec mult timp cu ei, pentru că sunt o bucurie de nedescris, daca ajungi să-i cunoști.
Rep: Cât timp ai fost supărat pe Dumnezeu, imediat după accident?
Mihai Neșu: Cam vreo 4-5 ani, mai tare și apoi tot mai puțin. Dar atunci aveam o frustrare și o dezamăgire că nu aveam un răspuns, de ce mi s-a întâmplat lucrul ăsta. Și doar cu ajutorul lui Dumnezu și al preoților la care alergam disperat pe la mânăstiri…pe oriunde am mers și cu terapiile medicale, căutam răspunsuri ca să mă liniștesc. Dar el nu a venit tranșant ci a venit treptat ca o mângăiere părintească, în timp. Sufletul rămâne veșnic, cred că e cel mai bun lucru este să ți se dea o unealtă care să ajute sufletul, așa cum este suferința.
Rep: Dar atunci mai vorbeai cu Dumnezeu?
Mihai Neșu: Sigur că vorbeam și îmi exprimam dezamăgirea pentru ceea ce mi s-a întâmplat. Mă rugam să se îmbunătățească ceva, vedeam că nu se schimbă, iar îl rugam. Chiar dacă până la 30 de ani nu am înțeles foarte multe din viața asta spirituală, vorbeam cu El, doar că eu doar îi ceream lucruri, nu voiam să fac nimic din ce îmi cerea.
Rep: Care a fost primul semn de împăcare cu divinitatea?
Mihai Neșu: Nu știu dacă a fost un semn, dar bucuriile pe care le simțeam de fiecare dată când mergeam în Muntele Athos au fost un semn că acolo unde este forte mult har și sfințenie acolo și Dumnezeu vine și dă mângăiere și bucurie și atunci bucuria aia era un semn că Dumnezeu nu este un judecător, ci un părinte iubitor care ne vrea doar binele. Toată suferința pe care mi-a îngăduit-o este doar spre binele mele și acum mă bucur de ea. În 2005 am fost de două ori în Muntele Athos și de atunci merg anual. Toți oamenii trebuie să facă o cură duhovnicească. Acolo sunt niște părinți deosebiți care se roagă pentru noi și care ne îndrumă să trecem cu bine peste greutăți. Mi-au spus că trebuie să am o activitate, să am mintea ocupată. Și eu eram răzvrătit atunci că nu pot face prea multe, fiind așa în scaun cu rotile și acum când văd câte fac..îmi vine să râd.
Citește și:
Lazarev: Boala este rezultatul agresivității subconștiente crescute
Valeriu Popa: Boala purifică sufletul omului şi îi fortifică sistemul imunitar
Silke Pan, acrobata paraplegică, a oferit o importantă lecție de viață la Românii au talent
Despre Centrul de recuperare: Am strâns 2 milioane de euro din sms-uri. Ar mai fi nevoie de 1,5 milioane de euro.
Complexul de recuperare pe care l-am gândit se bazează pe experiența mea cu paralizia, și a celor 12 ani de terapie, cu tot ce am văzut eu că este de folos, se bazează foarte mult pe experiența terapeuților de la actualul centru de recuperare al copiilor cu dizabilități din Oradea, dar care este neîncăpător. O să conțină și o bisericuță. Pentru că dacă poți să ai liniștea necesară, atunci vezi altfel viața și poți aborda altfel această recuperare.
Eu am observat că atunci când nu eram liniștit sufletește, luam alegeri greșite în anumite terapii care nu mi-au folosit. Bisericuța este un pilon foarte important, pentru a te ajuta în lupta sufletească de vindecare și să-ți ofere un sprijin duhovnicesc. Complexul se va numi ”Sfântul Necatrie”. Ne place să fim înconjurați de cât mai mulți sfinți.
Dacă vrei să ajuți la construcția centrului de recuperare, poți da un sms la 8844 alături de cuvântul CRED și donezi 2 euro lunar.
Vom avea și hipotearpia (terapie cu cai) care este de foarte folos. Terapia în aer liber în general este foarte bună și pentru oamenii sănătoși, îți aduce o liniște sufletească foarte mare. Va si și o minifermă, cu tot felul de animăluțe, găini, iepuri, minicapre și printre ele vor fi fi și zone pentru a putea să se cultive ceva. Un teren de minifotbal. 5 grădini senzoriale.
Sunt firme mari care au redirecționat acei 20%. Suntem foarte recunoscători, majoritatea banilor s-au strâns din acei 2 euro din sms. Este și o responsabilitate foarte mare să știi că ai pe mână banii mai multor oameni. Suntem foarte recunoscători și îi rugăm să ne ajute în continuare. toți cei care ne-au vizitat ne-au dat putere să mergem mai departe să finalizăm proiectul. Eu am văzut ce condiții de terapie sunt în sănătate. Vrem să aducem tot ce e mai bun de acolo, aici lângă Oradea.
Citește și:
Cum s-a vindecat artista Carmen Șerban de cancer. ”Am decis să rămân pe calea asta!”
Apa din România care tratează cancerul
Bolnavă de cancer în fază terminală, o femeie și-a deschis o cantină socială pentru a hrăni oamenii în aceste vremuri dificile
Medicul Teofil Lung: Nu există tumoare pe lumea asta care să fie tratată cu chimioterapie şi să dispară. Nu am văzut asta în 40 de ani de carieră
Rep: Statul olandez îți dă o pensie de 3000 de euro și de la statul român primești o pensie de 100 de euro plus 300 de euro pensia de insotitor?
Mihai Neșu: Da, așa este.. Situația persoanele cu dizabilități este una foarte grea și am foarte mulți prieteni cu care vorbesc și știu cât de greu le este. Avem foarte mulți care ne caută și ne cer să-i ajutăm. Dar este greu să ai și dizabilitate, să nu poți lucra și nici sprijin din partea statului. Ar fi frumos să existe un sprijin mai mare pentru acești oameni. Să li se ofere asistența la domiciliu, să aibă condiții de trai, să le ofere statul un scaun cu rotile. Sunt multe lucruri pe care le poate oferi statul unei persoane cu dizabilități. Suntem aici ca să ne ajutăm unii pe alții. Statul român ar putea face mai mult în acest sens și un cadru fiscal mai bun pentru cei care lucrează în ong-uri.
Un cuvânt de încheiere..
Mihai Neșu: Îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să fac voia lui, pentru că știe el mai bine cum să mă ajute și ce este de folos. Am învățat că de multe ori luăm decizii greșite sau cerem lucruri greșite, și atunci lucrul cel mai frumos sau bun este să ajungem să facem voia lui Dumnezeu, pentru că asta este de cel mai folos pentru fiecare om. Omul de unul singur este limitat, dar cu Dumnezeu ajunge desăvârșit și atunci de aceea trebuie să fim foarte bucuroși și foarte responsabili.
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Răzvan Constantinescu – Cum creezi o criză alimentară în șapte pași?
A nins pe Transalpina! Stratul de zăpadă are 5 centimetri iar șoferii sunt sfătuiți să evite zona sau să fie echipați de iarnă
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
LIFE STYLE
Cum să devii un învingător
Gabor Mate: Când oamenii s-au ocupat de suferințele lor emoționale, durerea cronică a dispărut
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Sfaturi pentru o viață fără oboseală și cu un somn odihnitor
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Concursul Internațional George Enescu: Finală exclusiv feminină la secțiunea de vioară
60 de cursanți la sesiunile de evaluare națională SALVAMONT
”Aș sugera guvernanților mai puține dispute politice și mai multă solidaritate între partide”