24/10/2020

Mii de israelieni au protestat duminică seara la Tel Aviv

Mii de israelieni au protestat duminică seara la Tel Aviv. Motivul a fost determinat de ceea ce israelienii consideră a fi o ameninţare la adresa democraţiei israeliene.  Fondul negocierilor a  privit formarea guvernului dintre premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz, informează AFP şi dpa.

O sinteză șocantă:

M.J. Ryan: ”Să intrăm în case, să-i îndepărtăm și să-i izolăm”


În jur de 2.000 de protestatari, conform mass-media, au răspuns apelului făcut pe Facebook de mişcarea “steagurilor negre”. Aceștia s-au adunat în Piaţa Yitzhak Rabin pentru a “salva democraţia”.

Intenţia protestatarilor a fost şi de a face cunoscută opoziţia faţă de negocierile în curs între Benny Gantz, aflat în fruntea partidului de centru Albastru-Alb şi liderul partidului de dreapta Likud, Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie.

Purtând măşti de protecţie şi îmbrăcaţi în negru, protestatarii au păstrat distanţa de doi metri unii faţă de alţii.

Astfel, au fost respectate măsurile de distanţare socială destinate combaterii pandemiei COVID-19. În Israel, virusul, a provocat îmbolnăvirea a peste 13.000 de persoane, precum şi 172 de decese.
“Lăsaţi democraţia să câştige”, se putea citi pe pancarte. “Ministrul infracţionalităţii” au scris alţi manifestanţi pe măştile lor, fluturând steaguri negre, simbol, pentru ei, al ameninţărilor la adresa democraţiei israeliene.

În urma alegerilor legislative din 2 martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an, care ar fi trebuit să conducă într-un final la o departajare între Netanyahu şi Gantz, preşedintele ţării Reuven Rivlin i-a încredinţat celui din urmă sarcina de a forma guvernul.

În plină epidemie de coronavirus, Gantz a surprins prin decizia sa de a accepta formarea unui guvern de “unitate şi de urgenţă” cu Benjamin Netanyahu. Anterior jurase să nu împartă puterea cu el până când acesta nu îşi rezolvă problemele cu legea.

Susţinătorii opoziţiei îl acuză pe Gantz, fost şef al statului major al armatei, că a cedat.

Luni seara mandatul său a expirat înaintea ajungerii la un acord. Preşedintele Rivlin a solicitat parlamentului să propună, într-un termen de aproape trei săptămâni, un deputat cu suficient sprijin pentru a reuşi să formeze un guvern.  Astfel, să pună capăt crizei politice care durează de mai bine de un an.

Cele două tabere, ale lui Gantz şi Netanyahu, declară că îşi continuă negocierile în vederea unei posibile uniuni.

“Corupţia nu se combate din interior. Dacă ai intrat, faci parte din ea” a acuzat parlamentarul Yair Lapid, noul lider al opoziţiei, acuză care îl vizează pe fostul său aliat, Benny Gantz.

 

Au început protestele de stradă în lume:

Proteste de proporții în SUA. Trump îi înțelege și încurajează pe manifestanți


O sinteză șocantă:

M.J. Ryan: ”Să intrăm în case, să-i îndepărtăm și să-i izolăm”


O sinteză completă a pierderii libertăților după 30 de ani:

”NE VOM FACE BINE” – sunteți penibili. Dictonul cu care ați arestat primăvara copiilor


 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share