Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Modernizarea DN71 între Târgoviște și Sinaia

Semnarea la începutul acestei săptămâni a contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a DN71 între Târgoviște și Sinaia a fost știrea verii pentru dâmbovițeni.
A fost un drum lung inițiat de Consiliul județean undeva înainte de anul 2008. După obținerea includerii în masterplanul general de transport al României în anul 2015, a urmat refacerea Studiului de fezabilitate prin anul 2016.
Această etapă a fost necesară aprobării finanțării cu fonduri europene a investiției. Au urmat câteva proceduri de achiziție eșuate din diverse motive în perioada 2018-2021. În final, abia ultima procedura lansată de CNAIR în anul 2022, sub conducerea actualei echipe de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, s a finalizat acum prin semnarea contractului de proiectare și execuție.

Modernizarea DN71 între Târgoviște și Sinaia

Autorizarea investiției la termen va crea premizele ca lucrările de construcții montaj sa înceapă efectiv în anul 2024 și să se încheie în anul 2027, în ciuda neîncrederii afișate a unora care poate s-au săturat de așteptare. Totul depinde acum de proiectanți și constructori. Sunt convins că autoritățile implicate și beneficiarul vor sprijini legal proiectul.
Perioada de proiectare tehnică precede execuția efectivă, se va derula în perioada următoare pe parcursul unui an și va soluționa toate provocările acestui sector de drum național care se desfășoară printr-o zona dens locuită, cu multe dezvoltări noi realizate deja sau planificate a fi realizate în anii care urmează.
Proiectul tehnic va trebui să țină cont de cifrele actuale de trafic crescute semnificativ între Târgoviște și Pucioasa, de dezvoltarea proiectelor energetice din zona Doicesti, de variantele de ocolire în curs de proiectare ale municipiului Târgoviște și ale orașelor Pucioasa Fieni, de noul pod peste râul Ialomița care accesibilizeaza comuna Sotanga la sud de Doicesti, realizarea unor racorduri amenajate corespunzător pentru facilitarea accesului în zona turistica montana a județului. Autorizarea urgenta a reabilitării podurilor de la Pucioasa poate fi un subiect important de abordat de Antreprenor prioritar în execuție.

Accesul facil dinspre Târgoviște către stațiunea Peștera Padina

Deși am mai spus, aș vrea să repet că modernizarea acestui sector al DN 71 va asigura o infrastructură rutieră de calitate mai sigură pentru participanții la trafic și pietoni în zona dens urbanizată de la nordul județului Dâmbovița, accesul facil dinspre Târgoviște către stațiunea Peștera Padina și către alte obiective turistice din Parcul Natural Bucegi. Cei aproximativ 59 de km dintre Târgoviște și Sinaia vor reprezenta și o alternativă viabilă pentru traficul de pe DN1 atunci când condițiile de trafic sau vreme din zona Sinaia-Comarnic-Câmpina-Ploiești o impun.
Pentru cei care din necunoaștere sau înțelegere superficială a situației concrete a acestui sector de drum național consideră că modernizarea unui drum național existent nu ar fi necesară sau oportună înaintea realizării autostrăzilor și drumurilor expres le spun că nu au deloc dreptate. Acest tronson al drumului național la nord de TÂRGOVIȘTE traversează la început o zona colinara și apoi muntoasă pe ultimii kilometri, parcurge un areal dezvoltat economic a cărui numeroși locuitori și agenți economici au nevoie de mobilitate rutieră modernă și sigură ACUM. Precizez suplimentar ca în parteneriat cu CNAIR, Consiliul județean Dâmbovița condus de Corneliu Ștefan va dezvolta variante de ocolire pentru municipiul Târgoviște, orașele Pucioasa și Fieni iar la Moroieni va dezvolta un acces nou din drumul național către stațiunea Peștera Padina care să mai reducă cifrele de trafic din satul Glod al comunei Moroeni.
Mulțumesc Ministrului Sorin Grindeanu și colegilor din minister pentru susținerea proiectului atât de vital pentru Dâmbovița. Felicit colegii din CNAIR pentru implicare și finalizarea procedurii de achiziție publică într un termen rezonabil și urez succes în implementare proiectanților și executanților!
Ionuț Cristian Săvoiu – Secretar de Stat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
Distribuie acest articol Oficial Media
Share