Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sorin Cîmpeanu taie bursele de merit ale elevilor. 730.000 de elevi sunt acuzați că au medii prea mari în online

În Monitorul Oficial a fost publicat marți seară un ordin de ministru prin care este prevăzut ca din semestrul II al anului școlar 2021-2022 doar elevii cu medii peste 9,50 să primească bursă de merit, comparativ cu 8,50 așa cum era stabilit de un deceniu.

De altfel, în document mai este prevăzut ca bursele de studiu să se ofere doar celor cu mediii între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50.

Elevii din România critică decizia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, de a tăia bursele elevilor începând din semestrul al doilea din acest an școlar. Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Național al Elevilor îl acuză pe ministru că nu a făcut consultare și nu a ținut cont deloc de propunerile inițiale când „a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”. Elevii îi transmit că nu pot fi „martori” la acest „măcel” „împotriva propriului viitor al României” și îi cer „să se oprească din acest drum spre distrugerea educației”.

Reacțiile Consiliului Național al Elevilor (CNE) și Asociației Elevilor din Constanța (AEC) vin după publicarea Ordinului ministrului Sorin Cîmpeanu privind criteriile de acordare a burselor de merit în învățământul preuniversitar de stat în semestrul al doilea din acest an școlar.
Aceștia îl acuză pe Sorin Cîmpeanu că nu a făcut consultări și nici nu a ținut cont de propunerile inițiale pe care elevii i le-au prezentat, precum și de solicitarea de a nu modifica media de acordare a burselor de merit de la 8,50 la 9,50. În plus, susțin aceștia, a mai fost adăugată, „din pix”, o condiție suplimentară de maximum 10 absențe nemotivate, potrivit Ordinului semnat înainte de Crăciun, fără nicio consultare.
„Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online. (…) Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă și inechitabilă și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, a transmis CNE în comunicatul către Ministerul Educației.
Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului. Nu putem fi martori la acest “măcel” împotriva propriului viitor al României de aceea Asociațiile de Elevi din țară solicită Ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu, să se oprească din acest drum spre distrugerea educației”, a transmis și AEC.
Decizia de a tăia bursele elevilor de către Sorin Cîmpeanu a fost criticată încă de la anunțul ministrului de anul trecut. Atunci, mai multe asociații de elevi l-au somat pe Sorin Cîmpeanu să nu modifice criteriile de acordare a burselor de merit și să asigure cuantumuri minime care să corespundă nevoilor elevilor. Aceștia i-au cerut ministrului să nu modifice criteriile trecând media necesară pentru bursele de merit de la media de 8,5 la media de 9,5. Șeful Educației a anunțat pe 6 octombrie 2021 că din semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022 bursele de merit se vor majora dar vor fi acordate după alte criterii, și anume doar pentru elevii cu media de peste 9.50. Sorin Cîmpeanu invoca atunci mediile „distorsionate” de orele online.
Ministrul a menţionat că în anul şcolar 2020-2021, un număr de 553.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50 şi 347.000 de elevi au avut medii peste 9,50.
„Bursele de performanță vor crește de cinci ori, de la 100 de lei la 500 de lei, iar bursele de merit se vor dubla, de la 100 la 200 de lei. În același timp, va crește plafonul de la care acestea vor putea fi acordate: de la media 8,50 la media 9,50. „Urmare a predării on-line, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în așa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”, declara Sorin Cîmpeanu pe 6 octombrie.
sursa: realitatea.net
Citește și:
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">