Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor

Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor.

Dr. Sanjay Gupta: Este iertarea o parte necesară a terapiei pentru a aborda problemele care ar fi putut cauza trauma în primul rând?

Gabor Mate: Nu prescriu iertarea. Iertarea este ceva care se întâmplă pe măsură ce te vindeci. Trauma nu este ceea ce ni se întâmplă. Trauma este ceea ce se întâmplă în interiorul nostru și reacția noastră la ceea ce ni se întâmplă. Deci trauma mea nu a fost că mama m-a dat unui străin. Trauma mea a fost că am ajuns să cred că sunt abandonat și, prin urmare, nu eram iubit. Asta e trauma. Asta e rana. Și atunci când soția mea nu vine să mă ia, rana aia începe să doară. Un copil care este abuzat are două, trei răspunsuri sănătoase. Primul este să ceri ajutor. Dar, de obicei, în situații de abuz, nu există ajutor, așa că nu le este disponibil. Sau să fugă. Dar un copil de patru ani nu poate fugi și nici unul de 4 sau 5 ani nu poate riposta.

Gabor Mate: Iertarea este ceva care se întâmplă pe măsură ce te vindeci

Deci, ce fac ei cu furia, furia pe care o simt? A trebuit să o suprime pentru a supraviețui. Aceasta este suprimarea furiei, care este un mecanism de supraviețuire al organismului în copilărie. Acea reprimare a furiei afectează sistemul imunitar, deoarece furia este o apărare a granițelor. Furia este menită să spună: „Acesta este spațiul meu, ieși afară”. Suntem conectați pentru furie, știi. Avem acest circuit al furiei în creier, ca și alte mamifere, în scopul autoprotecției. Acum, dacă te uiți la știința psihoimunologiei, descoperi că sistemul imunitar și aparatul emoțional și hormonii și sistemul nervos nu sunt sisteme separate. Totul este o singură unitate. Când suprimați un aspect al acelei unități dinamice, îl suprimați pe celălalt. Și așadar, dacă te uiți la oamenii care dezvoltă foarte des boli autoimune și malignitate, conform tuturor tipurilor de studii și, cu siguranță, din experiența mea, reprimarea furiei este o caracteristică importantă a personalității lor. Nu s-au născut așa. Este un răspuns la traumă.

Deci revenind la iertare. Nu. Mai întâi trebuie să ia legătura cu furia pe care au înăbușit-o cu toți acești ani în urmă. Lasă-i să experimenteze furia. Lasă-i să ia legătura cu apărarea lor. Lasă-i să intre în contact cu adevăratul lor sine. Iertarea va veni automat, pentru că la un moment dat îți dai seama că părinții tăi au făcut tot posibilul. Asta a fost tot ce au avut mai bun. Este multigenerațional. Nu a început cu nimeni. Mi-am transmis trauma copiilor mei. Nu pentru că am vrut, i-am iubit, dar am făcut-o. Nu m-am putut abține. Nici nu știam că sunt traumatizat. Deci, iertarea vine în cele din urmă din a face față propriei traume și apoi de a înțelege că nu a început cu o persoană anume. Este multigenerațional. Nu e nimeni de vina. Pe cine vom da vina? Pe Adam și Eva?

sursa: https://edition.cnn.com

Citește și prima parte:

Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg

Gabor Mate: Dacă în copilărie nu ți se permite să fii furios și îți înăbuși furia, o îngropi, este normal?

Gabor Mate: ”Mulți părinți sunt sfătuiți să nu-și ia în brațe copilul când plânge, să nu răspundă nevoilor copilului”

Gabor Mate: ”La 40 de ani eram un medic de succes dar eram deprimat, nefericit, anxios, eram într-un mariaj dificil„

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share