Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Gabor Mate: ”Mulți părinți sunt sfătuiți să nu-și ia în brațe copilul când plânge, să nu răspundă nevoilor copilului”

Gabor Mate un medic renumit și autor de bestselleruri, este foarte căutat pentru experiența sa pe o serie de subiecte, inclusiv dependența, stresul și dezvoltarea copilăriei.

Extras din interviul realizat în cadrul digi24.

Rep: Anxietatea, depresia, spuneați despre ele că sunt o epidemie. Uneori multora le este dificil să facă diferența între stări de neliniște, îngrijorare, frică, și anxietate sau depresie. Când îți dai seama că a fost trecută o linie roșie și ar trebui să cauți ajutor?

Gabor Mate: Sunt anumite emoții esențiale pentru viață. Teama este esențială pentru a putea trăi. Dacă te simți atacat, e normal să-ți fie frică. Frica aceasta te ajută ori să fugi, ori să lupți. Niciun animal nu ar supraviețui, dacă nu ar avea frică. În sălbăticie nu poți supraviețui fără frică. Tristețea este iarăși o emoție esențială. Când pierzi pe cineva, e normal să te simți trist și nu doar oamenii, ci și animalele se confruntă cu tristețe. Elefanții trec printr-o durere profundă când le moare un membru al familiei, diferența este că anxietatea nu se referă la o frică anume. Când te simți anxios nu poți spune de ce. Te simți tensionat pentru că se întâmplă ceva în interiorul tau. Așadar anxietatea nu este ceva ca frica naturală, care este pe moment și se referă la o situație anume. O persoană anxioasă este anxioasă tot timpul.

Depresia, dacă ne uităm la acest cuvânt, înseamnă ca împing ceva în jos. Ce reprimăm? Sentimentele. De ce se întâmplă asta? De ce apare anxietatea? Pentru că ni s-au întâmplat anumite lucruri în copilărie. De exemplu, părinții pun presiune pe copil astfel încât el să spună DA mereu. E clar că în acele momente, copilul își dorește să fie acceptat de părinți. Dacă nu este acceptat de părinți, el nu poate să supraviețuiască. Dacă părinții nu poate face față furiei naturale a copilului, el va primi mesajul că dacă spune NU părinții lui nu îl vor accepta. Și atunci copilul trebuie să decidă, ”mai bine îmi reprim sentimentele”. Nu este o decizie conștientă, nu o face voit, organismul în mod automat își reprimă sentimentele pentru a putea supraviețui. Sursa depresiei este incapacitatea copilului de a-și trăi sentimentele. Motivul pentru care atât de mulți oameni sunt deprimați este pentru că atunci când au crescut nu și-au putut exprima emoțiile, au fost nevoiți să le reprime.

Anxietatea. Avem un circuit în creier pentru panică, ceea ce este un lucru bun. Dacă sunt bebeluș, mi-e foame, trebuie să fiu schimbat, ce pot face, decât să plâng. Părinții mă iau în brațe și mă îngrijesc. Dar dacă părinții nu vin, ce o să simtă copilul? Panică! Și când copilul simte panică, va începe să plângă, să țipe, atunci ar trebui să vină părinții să liniștească copilul. Însă în societatea noastră mulți părinți sunt sfătuiți să nu-și ia în brațe copilul când plânge, să nu răspundă nevoilor copilului, așadar anxietatea crește. Părinții nu sunt disponibili, sunt stresați, au vreo dependență, poate sunt și ei traumatizați, poate sunt prea ocupați cu munca, copilul este lăsat mult prea mult timp cu sentimentele sale. E clar că o să se simtă anxios. Copilul nu simte că este înțeles în relația cu adultul, poate la școală se poartă urât și profesorul nu-i spune, ”înțeleg, te-ai purtat așa pentru că te-ai simțit supărat, trist”, în schimb i se va spune ”ai fost rău și vei fi pedepsit”. Ce încerc să spun este că hrănim anxietatea copilului când nu le dăm relația pe care și-o doresc.

Rep: Sănătatea mintală. Care sunt costurile unei societăți care nu se ocupă de sănătatea mintală?

Gabor Mate: România este un exemplu tragic. Pentru că ați avut un conducător care probabil era nebun, nu era o ființă normală. A fost adusă la putere și a primit control, căuta grandoare, simțea nevoia să se vadă mare și a făcut atât de mulți oameni să sufere și asta s-a întâmplat în multe state. Când o persoană ajunge la putere și este nebună, vedem câte poate face. În momentul când am devenit părinte nu am realizat că aveam traume cu mine, le-am transferat asupra copiilor mei. Iar ei s-au dezvoltat într-un mod nesănătos, mai târziu în viață. Au avut nevoie și ei de ajutor, de terapie și de măsuri remediale. Ce vreau să spun este că, trebuie să fim atenți la sănătatea mintală, care este la fel de importantă ca cea fizică. Nu poți spune că una este mai importantă ca alta. Societatea va plăti un preț foarte mare. Ce vor face oamenii? Vor începe să consume alcool, pentru că asta te ajută să te liniștești și costurile vor fi mari, pentru că oamenii nu mai muncesc, se îmbolnăvesc, acesta ar fi un exemplu. În familiile în care nu este tratată trauma, copiii sunt loviți. și Asta duce la costurile mari legate de îngrijirile medicale. Ne dorim ca fiecare societate să fie foare decisă se se îngrijească de sănătatea mintală a oamenilor, te costă mult mai mult să nu iei în seamă problemele de sănătate mintală, decât dacă le iei în considerare. Dacă nu suntem atenți la sănătatea mintală vom plăti și mai mult.

Rep: Cât de importanți sunt primii ani din viața unei familii?

Gabor Mate: Dacă societatea ar înțelege importanța primilor 3 ani din viața copiilor și cât de importanți sunt pentru dezvoltarea creierului și dacă ar investi bani în a susține familiile și a susține sănătatea mintală a mamelor, inclusiv atunci când își poartă copilul în pântece, pentru că starea emoțională a mamei are consecințe directe asupra dezvoltării copilului de mai târziu. Dacă mama se confruntă cu probleme de sănătate mintală și copilul le va avea mai târziu. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că părinții sunt bine din punct de vedere financiar, tinerele familii trebuie să fie susținute, pentru că această investiție la inceput duce la economii mai mari, în ceea ce privește educația, sănătatea și sistemul juridic.

Sursa: digi24

Citește și:

Gabor Mate: Ecranele sunt făcute pentru a crea dependență copiilor, așa au fost ele proiectate

Gabor Mate: Tensiunea din casă nu este bună pentru copii. Trebuie să vă asumați răspunderea pentru starea de bine a copiilor

Gabor Mate: Dacă nu te simți dorit, atunci o să folosești tot ce ai, ca să faci alți oameni să te dorească

Distribuie acest articol Oficial Media
Share