Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Gabor Mate: ”La 40 de ani eram un medic de succes dar eram deprimat, nefericit, anxios, eram într-un mariaj dificil„

Gabor Mate – Medic și expert renumit, specializat în traumă, adicție, dezvoltarea copilului și relația stres-boală.

Rep: În societăți mai proaspăt demoractice, așa cum e și România, de multe ori, când mergi la terapeut ești stigmatizat, se întâmplă să fii considerat chiar ”nebun”. Cum îi explicați cuiva că oricine are nevoie de terapie în secolul agitat pe care îl trăim?

Gabor Mate: Dacă un nebun are nevoie de terapie, atunci și eu sunt nebun pentru că am avut nevoie de multă terapie în viața mea. Când aveam 40 de ani eram un medic de succes dar eram deprimat, nefericit, anxios, eram într-un mariaj dificil cu soția din prezent, și nu-mi doream acea situație. Nu știam de ce se întâmplă asta și atunci am pornit o introspecție. Cred că toată lumea se confruntă cu perioade dificile în viață și atunci trebuie să pornim această introspecție. Socrate spunea că o viață neexaminată nu merită trăită. Deci este foarte important să ne analizăm propriile vieți pentru a fi liberi și pentru a nu fi controlați de forțe inconștiente. Știu că există stigmă când vine vorba de bolile mintale, dar eu am fost diagnosticat cu depresie, cu ADHD, am și eu anxietățile mele și mă bucur că le-am tratat. Am avut ocazia să aflu multe despre mine și despre oameni.

Rep: Când conștientizezi că ai nevoie de ajutor, începi să cauți un terapeut. Cum alegi terapeutul?

Gabor Mate: Este o întrebare dificilă și este greu să găsești un terapeut. Odată pentru că nu sunt suficienți și mulți dintre ei nu sunt suficient de formați. V-aș putea da două linii directoare. Una, terapeutul trebuie să fie format în traumă și trebuie să înțeleagă trauma. Trauma sau rănile reprezintă baza tuturor afecțiunilor legate de sănătate mintală. Dacă nu sunt formați în acest sens, nu vă pot ajuta. Oamenii se deschid și au curajul să-și analizeze experiențele dureroase doar când sunt în siguranță. Deci trebuie să-ți dea sentimentul de siguranță.

Rep: Ce așteptări realiste sunt de la un terapeut? Pentru că mulți oameni se așteaptă ca după câteva întâlniri cu acesta să se facă bine, să treacă de perioadele grele..Ce este realist să așteptăm?

Gabor Mate: Depinde foarte mult de la o persoană la alta. Poți să nu te simți încrezător la locul de muncă, sau vrei să-ți rezolvi problemele în relație, sau dacă ești ca mine și duci cu tine multă durere și confuzie.. Eu am fost în terapie ani de zile și când am lucrat la cea mai recentă carte, m-am găsit neîncrezător, temător că dacă cartea nu va avea succes și eu voi eșua…și asta s-a întâmplat timp de 6-8 săptămâni. Am avut nevoie de terapie. Pentru unii durează mai mult, pentru alții mai puțin. Nu există o rețetă. Câteodată poți simți că ești bine, pentru o perioadă de timp, apoi revii.

Rep: Rămâi de la bun început cu un terapeut sau e un moment în care simți chiar nevoia să-l schimbi?

Gabor Mate: Am fost la un terapeut pentru o perioadă de timp, apoi am plecat pentru că mi-am dat seama că avea limite. Nu poate să mă ducă decât până într-un anumit punct. Am știut imediat că am luat decizia potrivită. Și eu am format terapeuți, inclusiv studenți de aici din România. Eu le spun studenților, misiunea ta este să fii concediat cât se poate de repede. Trebuie să vină pacineții să spună că nu mai au nevoie de tine.

Se poate epuiza un dialog cu terapeutul?

Gabor Mate: Se poate întâmpla ca el să ajungă la finalul cunoștințelor lui. Poate că nu a lucrat mai mult cu el însuși. A învățat anumite lucruri la școală, are anumite cunoștințe, dar nu a trecut printr-un proces profund de introspecție. Ar trebui să poată sa facă acest lucru. Când vine vorba de terapeuți, ei trebuie să realizeze că și ei trebuie să treacă prin același proces prin care trec și clienții săi.

Rep: Vă considerați acum un om fericit, echilibrat?

Gabor Mate: În noua mea carte vorbesc foarte mult despre vindecare și știu persoane care și-au revenit și din dependențe, chiar și din afecțiunile fizice foarte grave. Li s-a spus că vor muri și nu au murit. Văd vindecarea posibilă pentru multe persoane, dacă înțelegem sursa acelei boli. Cred că am parcurs un drum lung, la 40 de ani eram foarte anxios și deprimat, acum nu mai sunt. Sunt împăcat cu mine însumi, îmi place lumea în care trăiesc, nu chiar totul din ea, dar văd mult potențial pentru vindecare, de aceea fac ceea ce fac, pentru că și eu personal am avut parte de aceste îmbunătățiri. Da, sunt fericit.

(va urma)

sursa: digi24, emisiune realizată de Ioana Ciurlea și Claudiu Pândaru.

Mai multe detalii in video:

Citește și:

Gabor Mate: Dacă nu te simți dorit, atunci o să folosești tot ce ai, ca să faci alți oameni să te dorească

Gabor Mate: Lumea este însetată de vindecare, multă vreme nu s-a vorbit despre aceste probleme

Doctor Gabor Mate: Stresul și trauma produc inflamații în corp, se vorbește despre asta de acum 150 de ani

Gabor Mate, psiholog – Dependenţa copiilor de ecrane şi de reţelele de socializare

Distribuie acest articol Oficial Media
Share