Forțele de securitate iraniene au deschis focul asupra oamenilor de la o stație de metrou din Teheran și au bătut femei care nu purtau voalul obligatoriu pentru păr, în timp ce protestele împotriva morții lui Mahsa Amini au intrat în a treia lună.
Imaginile distribuite pe rețelele de socializare au arătat pasageri alergând spre ieșiri, mulți dintre ei căzând și fiind călcați în picioare, după ce poliția a deschis focul într-o stație aglomerată. Poliția a fost, de asemenea, filmată prin ferestrele trenurilor, coborând prin vagoane și bătând femei cu bastoanele, scrie The Guardian.
Amini, o iraniană în vârstă de 22 de ani, de origine kurdă, a murit în custodia renumitei poliții morale la 16 septembrie, după arestarea ei pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al femeilor din Iran.
Manifestațiile s-au intensificat marți, când organizatorii protestului au cerut trei zile de proteste pentru a comemora „Noiembrie-luna sângeroasă” din 2019, când sute de oameni au fost uciși în timpul protestelor împotriva creșterii prețurilor la combustibil.
In Iran prevenirea viciului se combate cu execuții
Stațiile de metrou și transportul public – adesea patrulate de poliția morală – au devenit un loc de violență de stat și de supraveghere a cetățenilor în timpul verii, în timpul represiunii împotriva vestimentației femeilor.
La începutul lunii septembrie, secretarul direcției iraniene pentru promovarea virtuții și prevenirea viciului, Mohammad Saleh Hashemi Golpayegani, a anunțat că guvernul intenționează să folosească tehnologia de recunoaștere a feței pentru a viza femeile înregistrate pe camerele de securitate din transportul public.
Cel puțin 326 de persoane, inclusiv 43 de copii și 25 de femei, au fost ucise de forțele de securitate în cele două luni de proteste, potrivit grupului Iran Human Rights (IHR) din Oslo. Grupul spune că 15.000 de persoane au fost arestate, o cifră nerecunoscută de autoritățile iraniene.
Au votat pedeapsa cu moartea
Cinci protestatari au fost condamnați până acum la moarte. La începutul acestei luni, 272 din cei 290 de parlamentari ai Iranului au votat pentru punerea în aplicare a pedepsei cu moartea pentru crime grave împotriva statului și au repetat cererile unor oficiali de a adopta o linie mai dură împotriva tulburărilor care arată puține semne de diminuare.
Votul a devenit subiectul unor informații înșelătoare conform cărora toți cei 15.000 dintre cei arestați au fost condamnați la moarte. Afirmația a fost postată în mod repetat pe rețelele de socializare, inclusiv de oameni de mare profil precum premierul canadian, Justin Trudeau.
Cu toate acestea, un potențial val de execuții este o preocupare serioasă. „Ne temem de execuții în masă, cu excepția cazului în care costul politic al execuțiilor crește semnificativ”, a spus Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul IHR. „Comunitatea internațională trebuie să trimită un avertisment puternic republicii islamice că execuția protestatarilor va avea consecințe grave”.
Citește și articolele de top:
Cum putea Ucraina să lovească Polonia? Surse oficiale americane spun că racheta nu a fost lansată de Rusia
Șocant: Camera de tortură din Herson – orori, țipete, bătăi, electrocutări și cadavre
Ana Maria Ducuță: Cum folosim Energia maternă feminină în vindecarea rănilor emoţionale?
Popriri pe conturile Revolut: ANAF a trimis către fiscul lituanian solicitări pentru datorii ce depășesc o anumită valoare
Crezi că ești un om liber sau controlat de alți oameni? Citește, vezi video, apoi lasă răspunsul tău în articol.
Piperea: FMI a spus că Germania intră în recesiune în semestrul unu 2023
Cristi Iordache – Gura de Rai din munții Bucegi a devenit un fel de Mecca
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Întâlnire de suflet! Rectorul Politehnicii timișorene, Florin Drăgan, de vorbă cu Alumni UPT stabiliți în Germania
Caricaturi cu pretenție de artă la Festivalul ”Beach, please”. De ce permit autoritățile promovarea răului în fața tinerilor?
Scuterul electric: libertate, economie și sustenabilitate pe două roți