Christine Lagarde, directorul marelui FMI: „Batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia globala, trebuie facut ceva”

Christine Lagarde, directorul marelui FMI, a facut o declaratie care nu este de natura sa ne linisteasca. Ea a spus ca„batranii traiesc prea mult si este un risc pentru economia globala, trebuie facut ceva”. Nu stiu de ce, dar suna a eutanasiere.

Daca despre asta este cazul, madam Lagarde n-ar trebui sa fie prea ingrijorata, ea ar trebui numai sa ia ca exemplu masurile sociale din Romania. Asta i-ar rezolva problema la orice scara ar gandi FMI acest pericol. Desigur, glumesc, partea proasta este ca oficialii FMI vorbesc mult prea serios despre aceasta chestiune.  Imbatranirea populatiei este o provocare cunoscuta.

Christine Lagarde

Si Fondul Monetar International ii acorda o analiza ampla in fiecare intalnire trimestriala. Ceea ce atrage atentia este agresivitatea si cruzimea cu care se pune problema.

Fondul reclama, intre alte masuri, ca beneficiile sa fie reduse si varsta de pensionare sa fie prelungita din cauza „riscului de a trai mai mult decat era de asteptat”.

Citește și: Italia își reduce bugetul de pensii după ce au murit aproape o sută de mii de bătrâni în timpul pandemiei

De asemenea, propune solutii de piata pentru a reduce acest „risc”.

Economistul FMI  José Viñals vorbeste  despre „riscul de longevitate”:

Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010. Pentru tarile emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. In termeni absoluti, costul prevazut va creste cu zeci de miliarde de dolari la scara globala. Acest lucru pune in pericol viabilitatea finantelor publice prin declansarea nivelurilor datoriei publice intr-o proportie similar”.

Altfel spus „a trai mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporatii si guverne. De aceea, trebuie sa ne ingrijoram acum pentru riscurile longevitatii, astfel incat costurile sa nu ne sufoce pe viitor„, zice Viņals.  Traind mai mult populatia, va trebui sa se plateasca mai multe pensii si prestari la siguranta sociala.  Pentru a neutraliza efectele, se recomanda combinarea cresterii varstei de pensionare cu alte masuri, dar numarul de ani in care pensionarul incaseaza pensia sa nu creasca. Dar nici asta nu este de ajuns, asa ca vom asista la discutii aprige si in viitorul apropiat.

Autor: Cătălin Dumitrescu (national.ro), articol apărut in 11 februarie 2018

Citește și:

CCR a decis că obligativitatea măştii de protecţie e neconstituţională. Amenzile ar putea fi anulate

Milioane de decese, milioane de familii distruse, milioane de copii fără copilării

Asuprire, politică, umilire, voturi, eliberare și prostie mai multă decât minciună

Va salva Putin elita mondială de furia populară? Piua! Pauză de război cu braveheart Gheorghiță

Proteste și în Australia, peste 10.000 de oameni au ieșit pe străzile din Canberra și Melbourne

Proteste și la Viena inspirate de Convoiul pentru Libertate: Cel mai rău virus este supunerea oarbă

Macron la un pas de a fi linșat. Franța în stradă, revolte fără precedent

Rafila: Masca de protecție și certificatul verde ar putea fi eliminate în martie

Cozmin Gușă, ce rămâne în urma pandemiei: „Teatrul politic pentru proști” va continua în fața mulțimilor debusolate

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share