Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Macron la un pas de a fi linșat. Franța în stradă, revolte fără precedent

Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene asupra manifestanților de pe bulevardul Champs-Elysees și din alte locuri din Paris, sâmbătă, după ce un “Convoi al libertății” care protestează împotriva restricțiilor COVID-19 a intrat în capitală, relatează Reuters.

De la Toulouse, Nisa, Perpignan, Bayonne, Bordeaux dar și din alte orașe ale Franței, convoaiele de mașini se îndreaptă spre capitală. Mobilizați prin intermediul rețelelor de socializare, protestatarii cer, printre altele, anularea permisului de vaccinare și creșterea puterii de cumpărare.

“Nu pot să stau cu permis, e iad. Nu mai pot cu permis. Trebuie să ne întoarcem la normal”.

Printre manifestanți se află și foste “veste galbene” care susțin revendicările celor din «convoiul libertății”.

Ne alăturăm acestui convoi pentru că este o pledoarie pentru libertate, nu doar pentru libertatea legată de vaccinare şi toate cele legate de pandemie, dar şi să se recâştige ceea ce am cerut cu Vestele Galbene, înseamnă să se recâştige puterea de cumpărare”.

În drum spre Paris, convoaiele de mașini s-au oprit în parcări, unde au cântat și au scandat împotriva restricțiilor și a președintelui Emmanuel Macron.

De cealaltă parte, premierul Jean Castex a precizat că, dacă circulația va fi blocată, atunci răspunsul autorităților va fi unul ferm. Peste 7.200 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru a nu se ajunge la violențe.

Citește și: Presa liberă nu este ”alternativă”. Fără presa ”nevândută” nimeni nu ar fi aflat niciodată realitatea

Echipaje de poliție vor organiza filtre pe toate axele rutiere importante din regiunea pariziană pentru ca nicio mașină din «convoiul libertății» să nu ajungă la Paris. Nu a fost autorizat niciun protest pentru acest sfârșit de săptămână. Organizatorii manifestațiilor riscă amenzi de 7.500 de euro și 6 luni de închisoare.

Vehiculele care transportau protestatari au reușit să treacă de punctele de control ale poliției în centrul Parisului pentru a bloca traficul în jurul Arcului de Triumf.

Inspirați de demonstrațiile “Freedom Convoy” din Canada, automobiliștii au fluturat steaguri franceze și au claxonat în semn de sfidare față de ordinul poliției de a nu intra în oraș.

De asemenea, poliția a aruncat grenade cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care se opun unui permis de vaccinare necesar pentru a intra în multe locuri publice, în apropierea Arcului de Triumf, dar și asupra participanților la un marș separat din cealaltă parte a orașului.

“Permisul de vaccinare este necesar pentru a putea lucra sau face sport. Nu mai suportăm permisul de vaccinare”, a declarat Nathalie Galdeano, care a venit din sud-vestul Franței cu autobuzul pentru a participa la proteste.

“Nu vrem această injecție, vrem să avem dreptul de a alege”, a declarat ea pentru Reuters.

Au fost arestate 14 persoane, iar 337 de oameni au fost amendați

Poliția a declarat că a arestat 14 persoane, a dat 337 de amenzi până la jumătatea după-amiezii, iar mai devreme a oprit 500 de vehicule care încercau să intre în Paris.

Între timp, între 2.000 și 3.000 de persoane, inclusiv protestatari din rândul “Vestelor galbene”, au mărșăluit într-o demonstrație separată, autorizată, la Paris, împotriva restricțiilor COVID-19, precum și a scăderii nivelului de trai pe fondul inflației în creștere.

La mai puțin de două luni pana la alegerile prezidențiale, guvernul președintelui Emmanuel Macron este dornic să împiedice ca protestele să se transforme în manifestații de amploare precum cele antiguvernamentale din 2018.

 

2. Protestata... (proteste-masive-in-franta--mii-de-oameni-au-iesit-in-strada.jpg)

Peste 7.000 de ofițeri, pregătiți pentru aplanarea protestelor

Separat, poliția a mai declarat că a arestat cinci protestatari în sudul Parisului, înarmați cu prăștii, ciocane, cuțite și măști de gaze.

Poliția a mobilizat peste 7.000 de ofițeri, a înființat puncte de control și a desfășurat transportoare blindate și tunuri de apă în pregătirea protestelor.

Camionagii canadieni care protestează față de vaccinarea obligatorie pentru traficul transfrontalier au paralizat unele zone din capitala Ottawa de la sfârșitul lunii ianuarie și au blocat punctele de trecere dintre SUA și Canada.

Mișcarea Vestelor Galbene, care a început ca un protest împotriva taxelor pe combustibil, s-a transformat într-o revoltă mai amplă care a cunoscut unele dintre cele mai grave violențe de stradă din ultimele decenii și a testat autoritatea lui Macron.

Citește și:

Va salva Putin elita mondială de furia populară? Piua! Pauză de război cu braveheart Gheorghiță

Proteste și la Viena inspirate de Convoiul pentru Libertate: Cel mai rău virus este supunerea oarbă

Asuprire, politică, umilire, voturi, eliberare și prostie mai multă decât minciună

Macron la un pas de a fi linșat. Franța în stradă, revolte fără precedent

Proteste și în Australia, peste 10.000 de oameni au ieșit pe străzile din Canberra și Melbourne

Cozmin Gușă, ce rămâne în urma pandemiei: „Teatrul politic pentru proști” va continua în fața mulțimilor debusolate

Marea Britanie elimină regulile de la frontiere: Această ţară este deschisă pentru afaceri și călători

Avocatul poporului: „Multă lume trăiește efectiv în sărăcie în România”

Raed Arafat: Acest val poate să fie ultimul și virusul să devină ca cel gripal

Carmen Tănase: Eu știu în ce minciună trăim. E un miracol că lumea n-a înțeles de doi ani de zile

Alexandru Rafila: Vaccinarea nu oprește transmiterea virusului. Românii nu trebuie forțați să se vaccineze

Melissa Ciummei, investitor: Nu sunt certificate verzi, este vorba despre resetarea sistemului financiar

Distribuie acest articol Oficial Media
Share