Josep Borell: Epidemia a fost folosită pentru a restricționa presa

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell a declarat înaintea Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei, care se sărbătoreşte duminică că UE este îngrijorată de restricţiile la adresa libertăţii presei impuse de unele ţări în timpul pandemiei de coronavirus şi a dat asigurări că această boală a scos în evidență importanța jurnaliștilor:

„Este îngrijorător că pandemia de COVID-19 este folosită de unele ţări ca pretext pentru a impune restricţii nejustificate asupra libertăţii presei”

În prea multe ţări, jurnaliștii „trebuie să se confrunte cu o legislaţie restrictivă, atribuită uneori urgenţei COVID-19, care pune frână libertăţii de expresie şi a presei”.

În acest sens, Borrell a menţionat că tăierea conexiunii la Internet şi închiderea paginilor web proliferează şi a criticat totodată campaniile de discreditare, presiunile financiare şi atacurile din partea mijloacelor de comunicare guvernamentale sau de partid care „prea des” îi obligă pe jurnalişti la autocenzură.

„Prea mulţi sunt hărţuiţi, reţinuţi arbitrar şi închişi. Prea mulţi şi-au pierdut viaţa pentru că şi-au făcut meseria”, a subliniat Borrell.

El a insistat că această criză a coronavirusului a scos în evidenţă importanţa muncii depuse de jurnaliști:

„În vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând accesul la informaţii viabile şi distincte, fără interferenţe şi influenţe, este crucial şi contribuie la o societate mai rezistentă”

Citește și:

Dr. Buttar: ”nimeni nu a putut arăta măcar un singur deces determinat de acest virus conform metodologiei adecvate”

Mai mult, în opinia înaltului oficial european, jurnalismul ajută la detectarea şi combaterea dezinformării:

„Astăzi, mai mult ca oricând, libertatea presei este piatra unghiulară a societăţilor democratice, care pot prospera doar dacă cetăţenii au acces la informaţii fiabile şi pot lua decizii informate”

Şeful diplomaţiei europene a mai subliniat că inclusiv UE se dedică combaterii dezinformării legate de coronavirus, prin promovarea surselor de încredere, prin reprimarea informaţiilor false sau înşelătoare şi prin retragerea conţinutului ilegal.

Dr. Răzvan Constantinescu spune că sunt mai mulți doctori decât pacienți. ”Unii se maimuțăresc în costume de scafandri spațiali”

Planul unor minți bolnave:

Medic american afirmă pe un post TV că totul este o escrocherie

Suedia a reușit fără izolare. Experimentul dă semne că merge


Virusul se stinge singur. În câteva zile ne reluăm viața socială, declară imunologul Le Foche


Florin Călinescu: Scopul e să vadă dacă frica funcționează, deci ADIO

LIBERTATE!


Prof. dr Vasile Astărăstoae – De ce OMS nu a solicitat autopsia la cei morți de COVID

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share