Piperea: “creșterea economică” à la Cîțu este o creștere explozibilă a prețurilor bunurilor de larg consum și a materiilor prime

Avocat Gheorghe Piperea:
Presa franceză de factură economică nu încetează să evidențieze cât de bine stă Franța pe economie și chiar pe social. Peste tot croissance, création du bullot, quoi qu’il en coute, les champions français du numerique… De parcă nu ar fi fost nicio plandemie, de parcă nu ar fi fost și nu ar fi corupție și externalizare cvasi-totală (către firme de consultanță de gen McKinsey) a sarcinilor esențiale ale statului, de parcă n-ar fi criză energetică, criză alimentară și război.
Cam aceleași gogoși ne sunt vândute și de presa progresistă și corectă politic de peste ocean. Cu cea mai proastă și mai senilă administrație din istorie, cu cea mai uluitoare datorie publică din lume, cu cea mai mare cantitate de bani printați (în decurs de doar 2 ani) pentru a fi aruncați din elicopter în ograda băncilor, a GAFAM, a Big Pharma și a industriei de război, cu cea mai mare inflație și cu cel mai mare șomaj din ultimii 30 ani, America crapă de bunăstare și fericire, singurele lucruri care îi mai dau de gândit americanului gras și progresist fiind nivelul redus de supușenie a “medievalilor” față de totalitarismul sanitar și digital și insuficientele drepturi acordate celor care nu sunt prea deciși dacă sunt male, female sau deer.
România nu face excepție. Cu toată penuria de materie primă, mărfuri și servicii, cu toată reducerea consumului, atât cantitativă (oamenii obișnuiți nu mai consumă pentru că nu mai au bani sau pentru că țin neapărat să pună deoparte bani albi pentru zile negre), cât și calitativă (consumăm chinezării, feisbuc, non fungible tokens, games & apps, măști, seruri experimentale inutile și suplimente alimentare), Cîțu se laudă și acum cu magia creșterii PIB-ului românesc. Cică “lucruri fantastice se întâmplă pentru toți românii”…
Nici guvernul Ciucă nu e mai breaz: tot despre creștere economică vorbește, în timp ce se împrumută masiv, cu dobânzi de zeci de ori mai mari decât cele la care se împrumută Bulgaria sau Grecia. Desigur, nu voi face comparații cu Franța sau SUA, care se împrumută la dobânzi negative, că îmi sar în cap trollii și dăștepții care știu tot, dar nu își dau nume reale în comentarii.
În realitate, “creșterea economică” à la Cîțu este o creștere explozibilă a prețurilor bunurilor de larg consum și a materiilor prime și o scădere abruptă a puterii de cumpărare a banului, pe un fond de penurie, scădere a volumului și scădere a calității mărfurilor și serviciilor. Consumăm mai puțin, iar ceea ce consumăm este de proastă calitate (e chinezărie stereotipică, insipidă și anostă), ne îmbolnăvește și ne poluează planeta.
Chiar dacă peste tot în lume sunt creșteri mirobolante ale prețurilor la energie și utilități, majorări ale costurilor cu materialele de construcție, explozii ale cotațiilor materiilor prime industriale sau agrare, în România totul este cu asupra de măsură.

Utilitățile sunt duble sau triple, carburantul este cu 80% mai scump decât acum un an, fierul beton s-a dublat ca preț în cele două luni anterioare etc. – totul în condițiile în care veniturile de bază au stagnat sau chiar au involuat.

Deci, consumul este mai mic și mai nociv, dar mai scump. În plus, depozitele bancare au crescut (cu toată realitatea urâtă a dobânzilor de 5-6 ori mai mici decât inflația și scăderea puterii de cumpărare a banilor), deci oamenii se abțin de la consum. Ce înseamnă, pe termen mediu, reducerea consumului, nu mai e nevoie să explic, pentru că încape în două cuvinte: contracție economică.
Numai cine nu vrea nu observă că, de exemplu, semiconductorii și cipurile, care veneau din China, nu prea mai vin – China se răzbună pe vest din cauză că vestul a făcut-o vinovată de plandemie, prin scăparea virusului din laboratorul de la Wuhan. China vrea un yuan convertibil, care să rivalizeze cu dolarul (un ban tot mai pricăjit, “mulțumită” relaxării cantitative, care a aruncat pe piață un supliment de 6-15 trilioane de dolari, cu mult dincolo de masa de mărfuri și servicii produse în ultimii doi ani). Fără semiconductori, mașinile vestice se fabrică în termene de 5 ori mai mari, la prețuri cu 40% mai ridicate. La fel, materialele de construcție pentru “energie verde” sunt puține, proaste și scumpe. Acest aspect plus contingentarea petrolului și a gazului rus – egal: criză energetică.
Puținele materii prime agrare care au mai rămas după plandemie și mai rămân după război sunt cumpărate strategic de China. Egal: criză alimentară. Ironic, chiar Macron a evocat criza alimentară, la reuniunea NATO dedicată războiului de la granița noastră.
Și câte și mai câte…
Pe de altă parte, ce mai fabrică, ce mai produce “lumea bună”? Stă bine pe digital – platforme de vânzări/curierat, de învățat, de muncit de acasă, aplicații care te pot concedia, consilia legal sau psihologic ori te pot judeca și evacua din casă. Certificate de identificare digitală care te pot lăsa fără bani, proprietăți și job (dar, desigur, fericit…) doar pentru că nu susții apartheidul sanitar, lupta ipocriților contra climate change, războiul „drept”… Virtual și simulat: jocuri, metaverse, telemedicină, crypto-chestii (nu le pot zice monede), NFT-uri. Seruri experimentale, medicamente care te țin bolnav, echipamente sanitare de unică folosință care nu protejează de nimic, dar poluează masiv orașele, câmpurile și oceanele. Produse predictive (pentru GAFAM, tu ești produsul). Speculații la bursă. Consultanță. Drepturi de monopol și de proprietate industrială exclusiv. Captivitate, supușenie. Totalitarism.
Ca și în romanul lui Orwell, 1984, Eurasia nu se deosebește cu nimic din perspectiva totalitarismului, a simulației și a dublu-gânditului, de Oceania (vestul “democratic”), doar că nu ni se mai permite nouă să percepem realitatea. Rezolvă totul cenzura, dezinformarea oficială și segregarea pe bule digitale.
Citește și:

Ciprian Marica: ”ucrainienii nu sunt de acord cu Zelenski. Vorbesc cu ei, am stat acolo, nu este ce arată mass-media”

Piperea: Războiul a ajuns în postura de soluție finală contra supra-îndatorării statelor – vasale ale corporațiilor

Mergem cu recensământul: trei mici și-o bere, o găleată și-o umbrelă

Piperea: România cheltuie 4000 de lei pe lună pentru fiecare refugiat

Piperea: Recensământul digitalizat ne va stoarce cât mai multe date cu caracter personal

Cum a dispărut la modul așa sincronizat pandemia?

Ucrainienii au doborât accidental atât MIG-ul Lancer cât și elicopterul PUMA

Piperea: Prin frică obligi omul să cumpere ideologii și să accepte legi tiranice și demente

Acesta nu este un război împotriva Ucrainei. Este o confruntare împotriva globalismului ca fenomen planetar integral

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share