Premiul Daphne Caruana Galizia pentru libertatea presei

Parlamentul European susține cu tărie importanța unei prese libere. Într-o rezoluție din mai 2018, deputații europeni au solicitat țărilor UE să asigure finanțare publică adecvată și să promoveze o mass-media pluralistă, independentă și gratuită. Parlamentul a subliniat încă o dată importanța libertății mass-media în contextul pandemiei Covid-19.

Premiul Daphne Caruana Galizia

Dacă v-ați întrebat cum supraviețuiesc cei câțiva jurnaliști de investigație, cele câteva ziare care au prezentat atrocitățile acestei fraude numite ”covid”, atunci aici veți găsi răspunsul. În ciuda unui sistem concentraționar care pleacă de la unii miliardari demenți, de la marile companii farmaceutice în cârdășie cu guvernele, există și un organism format din câțiva oameni la varful Parlamentului European, care nu permite sugrumarea presei.

Mai trebuie menționat că pe lângă facebook și google care au pus cizma pe gura presei libere, fiecare jurnalist care nu linge blidele stăpânilor ar fi avut parte de o masină-bombă din partea grupurilor de interese, dacă nu existau oameni precum finlandeza Heidi Hautala, vicepreședinta parlamentului.

Parlamentul European a lansat apelul de depunere a candidaturilor la Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism

Premiul va recompensa anual jurnalismul care promovează sau apără principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Apelul este deschis jurnaliștilor profesioniști și echipelor de jurnaliști profesioniști de orice naționalitate care pot trimite materiale aprofundate care au fost publicate sau difuzate de mass-media dintr-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a sprijini și a evidenția importanța jurnalismului în protejarea libertății, egalității și șanselor.

Un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre europene și reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism va alege câștigătorul. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în fiecare an în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. În 2021, ceremonia de premiere va avea loc joi, 14 octombrie, la sediul Parlamentului European.

Premiul în valoare de 20 000 EUR demonstrează sprijinul Parlamentului European pentru jurnalismul de investigație și importanța presei libere.

„Premiul Daphne Caruana Galizia va recunoaște rolul esențial pe care jurnaliștii îl joacă în conservarea democrațiilor noastre și va servi ca reamintire cetățenilor de importanța unei prese libere. Acest premiu este conceput pentru a ajuta jurnaliștii în munca vitală și adesea periculoasă pe care o fac și pentru a demonstra că Parlamentul European sprijină jurnaliștii de investigație ”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Heidi Hautala.

Premiul Daphne Caruana Galizia
Heidi Hautala – vicepreședinte al Parlamentului European

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă, bloggeră și activistă anticorupție malteză care a raportat pe larg despre corupție, spălare de bani, criminalitate organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu documentele Panama. În urma hărțuirii și amenințărilor, a fost ucisă într-o explozie cu mașină-bombă la 16 octombrie 2017.

Strigătul privind gestionarea de către autorități a anchetei sale de crimă a determinat în cele din urmă demisia prim-ministrului Joseph Muscat. Critici cu privire la eșecurile anchetei, în decembrie 2019, deputații europeni au solicitat Comisiei Europene să ia măsuri.

Publicat la 28 aprilie, raportul „Platformă pentru promovarea protecției jurnalismului și siguranței jurnaliștilor” din Consiliul Europei enumeră 201 încălcări grave ale libertății presei în 2020. Această cifră marchează o creștere de 40% față de 2019 și este cea mai mare cifră înregistrată de când platforma a fost înființată în 2014. Un număr record de alerte se referea la agresiuni fizice (52 de cazuri) și hărțuire sau intimidare (70 de cazuri).

Parlamentul susține cu tărie importanța unei prese libere. Într-o rezoluție din mai 2018, deputații europeni au solicitat țărilor UE să asigure finanțare publică adecvată și să promoveze o mass-media pluralistă, independentă și gratuită. Parlamentul a subliniat încă o dată importanța libertății mass-media în contextul pandemiei Covid-19.

Multumiri domnului Ionut Suciu, Specialist Relatii Publice- Departamentul de comunicare ADRVEST

Distribuie acest articol Oficial Media
Share