Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Gabor Mate: Societatea de azi pune foarte mult stres și presiune pe oameni

Gabor Mate despre nevoile emoționale ale oamenilor într-o societate modernă, dar care nu oferă o conectare adevărată. „Lumea modernă nu poate să satisfacă nevoile emoționale ale oamenilor. Nu satisface nevoile emoționale ale copiilor de conectare, de apartenență, de acceptare. Nu satisface nevoile adulților de a avea un scop, un sens, de conectare, din a fi parte din ceva mai mare decât individul. Lumea modernă este foarte săracă atunci când vine vorba de aceste nevoi. Și de asemenea, pune mare presiune pe oameni. Și stresul nu este bun pentru sănătatea mintală.”

Rep: De ce credeți că în zilele noastre când avem mâncare, avem case, avem tot ce vrem, oamenii au mai multe probleme de sănătate mintală decât înainte?

Gabor Mate: Isus spune cel mai bine: ”Omul nu trăiește numai cu pâine”. Avem nevoi fizice și e important ca acestea să fie satisfăcute, dar avem și nevoi emoționale și spirituale și societatea de azi se pricepe foarte bine să satisfacă nevoia oamenilor de hrană, de casă, cu toate că pentru mulți nici asta nu este valabil. În lumea occidentală, în Marea Britanie, unde numai ce am fost, în Canada, în Statele Unite, este foarte multă sărăcie. Sunt mulți oameni care se chinuie să pună ceva pe masă și să aibă un loc unde să stea. Dar în mare, în lumea occidentală nevoile fizice sunt satisfăcute. Dar oamenii au și nevoi emoționale care sunt la fel de importante.
Au nevoi emoționale cum ar fi un scop in viață, senzația că ei contează, nevoia de a face ceva de care se simt legați, nevoia de a avea legături cu alți oameni.

Este o epidemie tot mai mare de singurătate în Occident. Nu știu cum e în România, dar în Marea Britanie oamenii sunt din ce în ce mai singuri. Există chiar un minister al Singurătății. Singurătatea este un factor care duce la îmbolnăvire, la fel ca și fumatul de 15 țigări pe zi.

Pentru că latura noastră biologică, nu poate fi separată de natura emoțională, iar atunci când nevoile emoționale nu sunt satisfăcute, nu este nici biologicul. Ceea ce vreau să spun despre lumea modernă este că aceasta nu poate să satisfacă nevoile emoționale ale oamenilor. Nu satisface nevoile emoționale ale copiilor de conectare, de apartenență, de acceptare. Nu satisface nevoile adulților de a avea un scop, un sens, de conectare, din a fi parte din ceva mai mare decât individul. Lumea modernă este foarte săracă atunci când vine vorba de aceste nevoi. Și de asemenea, pune mare presiune pe oameni. Și stresul nu este bun pentru sănătatea mintală.

  • Citește toată seria de articole dedicată doctorului Gabor Mate AICI.

Rep: De ce credeți că suntem mai singuri când avem atâtea mijloace de comunicare, prin care putem să fim mai aproape unii de alții, să ne vedem, să vorbim. Ce ne lipsește acum?

Gabor Mate: Dacă vrei să studiezi zebra, unde te duci, la Grădina Zoologică sau în junglă? Ființele umane au evoluat timp de milioane de ani, în grupuri mici, adunate, în care toată lumea știe pe toată lumea, tot grupul se mișca împreună, copiii erau mereu cu adulții și aveau un simț profund al comunității. Și am trăit așa până foarte recent. Chiar și specia noastră homo sapiens. Dacă existăm de 150.000- 200.000 de ani, ideea de a nu fi în aceste grupuri mici a apărut de numai 12.000 – 15.000 de ani. Deci dacă am fi existat de o oră, atunci ne-am rupt de natură și unii de alții doar în ultimele 5 minute. Și societatea separă oamenii tot mai mult. Vă dau un exemplu. Vine un mare lanț de magazine în oraș, Noi avem Walmart și Costco, nu știu cum e în România, dar noi aveam aceste magazine în America de Nord. Atunci când se deschid aceste mega-magazine, oamenii, brusc, nu mai merg împreună la cumpărături și nu se mai întâlnesc pe stradă, merg acolo cu mașinile. Atunci când ajung la magazine sunt serviți de niște străini. Pe vremuri, mergeai la magazinul din cartier, că era de materiale de construcții sau alimentar, brutărie, sau atelier mecanic și acolo vorbeai cu oameni cunoscuți. Acesta e un factor. La ora actuală asta se întâmplă din ce în ce mai rar. Când mergi la benzinărie la ora actuală, acum vorbești cu o mașină, dar înainte erau oameni cu care vorbeai.

Și avem internetul dar acesta este o falsă cale de comunicare. Până și denumirea facebook, punem acolo o față, nu suntem noi, este doar o imagine a noastră. Deci o imagine, vorbește cu altă imagine, dar unde este persoana reală, unde este relația reală? Ceea ce vreau să spun este că viața modernă are un soi de artificialitate care ne anulează adevărata conexiune cu alte ființe umane.

Citește continuarea pe:

Gabor Mate: Copilul are o nevoie disperată de dragoste și acceptare necondiționată

sursa: Antena 3CNN

Citește și:

Gabor Mate: Când îți reprimi permanent emoțiile și nu ești tu însuți, te supui stresului, fie că-ți dai seama de asta sau nu

Gabor Mate: Perioada cât am lucrat cu oameni în stadiu terminal a fost o educație foarte bună

Gabor Mate: Pentru copii e chinuitor să fie ei înșiși, dacă mediul din jur nu-i vede, nu-i aude, nu-i acceptă și nu-i prețuiește exact așa cum sunt

Gabor Mate: Boala este un mod prin care corpul spune ”nu” atunci când omul nu spune

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin