Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Adio, turism montan! Mersul cu bicicleta, drumețiile sau camparea în pădure pot fi interzise

Sunt schimbări în Codul Silvic. Concret, unul dintre articolele modificate prevede acum restricţii pentru cei care vor să se plimbe cu bicicleta prin pădure. La fel, sunt vizaţi şi cei care vor să facă drumeţii sau să campeze. Toţi vor trebui să ceară acordul proprietarului pădurii înainte să pornească în aventură. Niciun cuvânt însă despre combaterea exploatărilor ilegale. Aşa că noile prevederi au agitat spiritele inclusiv printre activiştii de mediu, scrie observatornews.ro

Principalul motiv este legat de necesitatea instaurată de proiectul noului Cod Silvic, de a cere acordul proprietarului de pădure pentru acces, fie că vorbim de proprietar privat fie că vorbim de stat.

Codul silvic: reglementări contestate de activiștii de mediu

Ne-au mințit. Guvernul a introdus, după ce s-au încheiat consultările publice, un articol care permite accesul în păduri doar după înștiințarea proprietarului. Reglementarea se referă la toate pădurile, nu doar la cele private, cum prevedea textul inițial al proiectului de Cod Silvic. (…)

Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg”, se arată în petiția ONG-urilor de mediu.

Ce înseamnă acest lucru? Indiferent dacă vrem să mergem în pădure cu bicicleta sau la pas sau chiar dacă suntem voluntari şi pur şi simplu strângem gunoaiele de pe jos sau vrem să verificăm dacă se fac tăieri ilegale, vom avea nevoie de acordul proprietarului. Evidet, lucrurile nu funcţioneză aşa pentru că nimeni nu-şi va da acordul dacă ştie că face tăieri ilegale. Noile prevederi au agitat spiritele printre activiştii de mediu.

Proiectul noului Cod silvic a fost finalizat de Ministerul Mediului, a fost pus în dezbatere publică şi acum este pe masa de analiză a Comisiilor de specialitate din Senatul României.

ONG-urile de mediu au făcut o petiţie care îşi propune să strângă 100.000 de semnături, 58.000 dintre acestea fiind deja strânse. Iniţiatorii petiţiei spun că această prevedere privind acordul pentru accesul în pădure a a fost pusă în noul Cod silvic după dezbaterea publică.

Semnează și tu petiția AICI

Motivarea ONG-urilor

Pe de altă parte, ONG-urile cer eliminarea restricțiilor argumentând prin faptul că jurnaliștii nu vor mai putea face anchete despre tăierile ilegale sau braconaj.

„Un articol toxic din textul proiectului spune că «Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții». [1] Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri. La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să cerceteze posibile tăieri ilegale. Nu vor mai putea investiga nici în pădurile private, nici în cele de stat.

 

Textul codului silvic nu-i include în categoriile profesionale care au dreptul să își exercite meseria în păduri. [2] Vor deveni ei infractori pentru că încearcă să-și facă meseria. Să salveze pădurea de cei ce vor să facă profit tăind ilegal copaci”, mai scriu ONG-urile de mediu, în textul petiției, potrivit Jurnalul.ro.

Toate contradicțiile, pentru a proteja natura

Motivarea introducerii acestor restricții, din perspectiva unora dintre proprietarii de păduri, e legată mai ales de pericolul de incendiu. Se mai invocă și faptul că pădurea e proprietate privată și ar trebui să se aplice aceleași prevederi care se referă la orice alt tip de proprietate.

În general, motivațiile sunt legate de protecția mediului: cei care merg prin păduri fac focul, lasă în urmă gunoaie, distrug natura și nu pot fi controlați, mai ales cei care fac offroad cu jeep-uri, ATV-uri sau motociclete Enduro. Toate aceste argumente vin de la proprietarii de păduri.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share