Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim în Sâmbăta Mare

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă și în acest an.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

În aceeași seară, în jurul orei 19.00Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Primele consemnări ale apariției luminii misterioase la Mormântul Mântuitorului Isus Hristos sunt de peste 12 veacuri. Mărturiile verbale însă, sunt mult mai vechi și nenumărate.
Apariția Luminii este, conform tradiției creștine, o reeditare perpetuă în fiecare an, a ceea ce s-a petrecut prima dată în Noaptea Învierii lui ISUS, adică pe 5 aprilie anul 33.
Lumina Sfântă este considerată un Miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, când în timpul Vecerniei din Sâmbătă Mare, între orele 12:30 si 14:30 deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se propagă din Cer, manifestându-se diferit în fiecare an și care în  primele minute,  acest foc nu frige.
Înainte, Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod.
Cei care fac această verificare, pentru a nu exista nici o bănuială de înscenare , sunt polițiști civili, care nu sunt creștini.
De obicei aceștia sunt trei la număr: unul arab, cel de-al doilea turc și al treilea un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor e de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de Foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit , luminile se sting, ușă este sigilată, iar la intrare rămân doar gardienii.
A doua zi, după desfășurarea slujbei, un dangăt puternic de clopote dă semnalul prin care,  întreaga omenire este anunțată că LUMINA SFÂNTĂ A COBORÂT DIN CER.
Apoi, Patriarhul Ierusalimului iese din Paraclis și împarte LUMINA lumii întregi. Ceea ce se petrece este aidoma unui vis.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share