Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Advent” înseamnă „sosire” sau „venire”

 De astăzi,    duminică 3 decembrie, se marchează începutul Adventului, un timp frumos de pregătire pentru Crăciun, care prezintă aprinderea lumânărilor pe coroana de Advent, ca unul dintre semnele sale de priveghere.

Advent” înseamnă „sosire” sau „venire” și ne îndeamnă să ne oprim în fiecare zi din decembrie și să ne amintim de ce a venit Isus de Crăciun.
Tradițiile variază în funcție de țară, dar modurile obișnuite de a comemora nașterea lui Isus sunt prin calendare de Advent, coroane și lumânări.
În mod ideal, orice tradiție adventului ar trebui să implice familiile într-o activitate distractivă în fiecare zi a lunii decembrie, ajutându-le să-și amintească de ce sărbătorim Crăciunul.
Coroana de advent și lumânările oferă un simbolism frumos pentru fiecare săptămână de advent, în timp ce așteptăm să sosească Crăciunul. Cele patru duminici de Advent sunt marcate prin patru lumânări, prinse într-o coroniţă de brad.

În bisericile catolice, dar şi în căminele credincioşilor catolici s-a aprins prima lumânare de Advent.

Adventul este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o astfel de coroniţă.

Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului, ne pregăteşte pentru această sărbătoare, trezeşte în noi setea de rugăciune şi ne arată că Isus esre adevărata lumină, spun preoţii romano-catolici. Coroniţa: credinţă şi speranţă Forma circulară a coroniţei de Advent reprezintă semnul veşniciei şi al unităţii.

Coroana este făcută din crengi de brad – semnul speranţei şi al vieţii veşnice, iar cele patru lumânări reprezintă săptămânile care se scurg în timpul Adventului, sub semnul aşteptării naşterii Domnului.

Lumânările sunt, de regulă, trei de culoare violet şi una de culoare roz, dar există și alte combinații de lumînari, în culoarea roșie cu alb, dar  violetul este culoarea caracteristică Adventului, Postului Mare. Este un timp de pocăinţă.

De-a lungul celor patru săptămâni, altarele bisericilor nu se împodobesc nici cu flori, nici cu ornamente.

Coroniţa de Advent este singura podoabă, pe care preoţii o sfinţesc odată cu aprinderea primei lumânări. Lumânările se aprind succesiv.

Astăzi, a fost aprinsă prima lumânare. Duminica viitoare, se va aprinde şi a doua şi tot aşa, până în ultima duminică dinainte de Crăciun Semnificaţie religioasă Fiecare lumânare are o semnificaţie religioasă. Se spune că prima lumânare, aprinsă astăzi, este cea a profetului, a doua, a Betleemului, cea de-a treia este a păstorilor, iar ultima, a îngerilor.

                        Coroniţa de Advent va fi înlocuită, în Ajunul Crăciunului, de bradul împodobit

Iată cinci  fapte interesante despre coroana de Advent:

Coroana de Advent provine dintr-o tradiție păgână europeană de a aprinde lumânări în timpul iernii,  pentru a-i cere zeului soarelui să se întoarcă cu lumina și căldura sa.

Cercul este o figură geometrică fără început sau sfârșit. Cununa de Advent ne amintește că și Dumnezeu nu are început sau sfârșit, reflectând unitatea și eternitatea Sa.

Verdele simbolizează speranța și viața. În coroana de Advent, această culoare ne amintește că Hristos este viu printre noi și că în acest timp de pregătire, ar trebui să cultivăm o viață de har, creștere spirituală și speranță.

Cele patru lumânări ale coroanei de Advent sunt aprinse săptămână de săptămână în cele patru duminici ale acestui anotimp. Acest lucru simbolizează că întunericul este risipit cu fiecare lumânare aprinsă, iar zilele noastre devin din ce în ce mai luminate odată cu apropierea sosirii lui Cristos în lume.

Prima lumânare de Advent – Speranța
Lumânarea simbolizează speranța și este numită „Lumânarea Profetului” deoarece Profeții Vechiului Testament așteptau cu speranță sosirea lui Mesia. Ea reprezintă iertarea de către Dumnezeu a păcatelor omului.
A doua lumânare de Advent – Dragoste
Acesta reprezintă iubirea și credința și se numește „Lumânarea Bethleem” deoarece a fost prezis că Mesia se va naște în Bethleem.
A treia lumânare de Advent – Bucurie
A treia lumânare simbolizează bucuria și se numește „Lumânarea Păstorului”. Spre marea bucurie a păstorului, îngerii au anunțat că Iisus a venit. Această duminică este numită și Duminica Gaudette din limba latină „bucurați-vă mereu”/
A patra lumânare – Pace
Ultima lumânare de Advent marchează începutul ultimei săptămâni înainte de Crăciun și este un timp de rugăciune.
Se mai numește și “Lumânarea Îngerului” și este o lumânare albă care reprezintă puritatea, pacea și dreptatea aduse lumii de Cristos.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share