Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost inaugurat astăzi, o dată cu aterizarea primei aeronave pilotate de Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român, Dumitru Prunariu

 De astăzi, 15 iunie 2023, s-a deschis Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, cu o cursă simbolică București– Brașov, asigurată de o aeronavă Tarom, pilotată de Cătălin Prunariu, fiul singurului cosmonaut român Dumitru Prunariu.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost inaugurat astăzi

”În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Braşov de astăzi, am aprobat acordarea Titlului de „Cetățean de Onoare al Județului Brașov” domnului gen-lt.(r) dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu. Este un gest simbolic pe care îl facem în semn de preţuire şi recunoaştere pentru întreaga activitate ştiinţifică desfăşurată de domnul Dumitru-Dorin Prunariu în ţară şi străinătate, pentru contribuţiile profesionale excepţionale aduse în domeniul ştiinţelor aerospaţiale, ce au condus la creşterea prestigiului şi vizibilităţii judeţului Braşov pe plan naţional şi internaţional.

Ne onorează faptul că domnul Prunariu a acceptat propunerea noastră, venită în contextul evenimentului de importanţă capitală pentru noi – ca administraţie judeţeană şi pentru întreaga comunitate a judeţului Braşov, al deschiderii oficiale a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav” a transmis presedintele CJ Brașov, Adrian Veștea.

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a primit  titlul de Cetățean de Onoare al Județului Brașov

Aeronava  a aterizat în jurul orelor 8.10 și a adus de la București  miniștri,  dar și primii călători.  Este primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani, realizat în urma unei investiții în valoare de 140 de milioane de euro, cea mai mare parte a fondurilor fiind alocate de Consiliului Județean Brașov, cel care a derulat acest proiect.

Alături de președintele Consiliului Județean Brașov au fost prezenți  președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, parlamentari, ambasadori, reprezentanți ai autorităților centrale și locale,  președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii și Franței și alți oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG.

Cu acest prilej,  cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a primit  titlul de Cetățean de Onoare al Județului Brașov. Primăria Brașov a fost reprezentată de cei doi viceprimari, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu. Aeroportul de la Brașov este al treilea ca mărime, după cele din București – Otopeni și Cluj -Napoca, putând acomoda 1- 1,2 milioane de pasageri pe an, fiind cel mai modern din România, iar în ceea ce privește dirijarea traficului este primul din Europa de Est ce beneficiază de serviciile unui turn virtual.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost inaugurat astăzi

„Trăim astăzi, împreună, un moment de împlinire și de mare bucurie: după multe decenii de așteptare, primul avion aterizează pe aeroportul de la Brașov. Un aeroport modern, pe care noi, administrația județeană, l-am construit de la zero. Nu mă feresc să spun că este un eveniment istoric pentru județul nostru și, de ce nu, pentru România.

În 2016, când am fost ales pentru prima dată președine al Consiliului Județean Brașov, aveam în minte și am pus pe hârtie o strategie de dezvoltare axată pe trei direcții principale: construcția Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, investiții masive în sistemul de sănătate brașovean, precum și reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere aflate în administrarea Consiliului Județean. Am spus atunci, și tot spun de atunci, că eu nu fac promisiuni electorale! Eu îmi iau angajamente în fața oamenilor și fac tot ceea ce îmi stă în puteri pentru a onora aceste angajamente!

Consider că mi-am îndeplinit angajamentele majore luate față de brașoveni. Acest aeroport a fost adevăratul meu pariu și proiectul meu de suflet. Pentru că a fost proiectul de suflet al tuturor brașovenilor! Nu a fost deloc un drum ușor, dar nu l-am parcurs singur. Am avut în fiecare moment oameni care au muncit alături de mine, oameni cărora le-am mulțumit și le mulțumesc în fiecare zi pentru sprijinul lor. În același timp, la fiecare pas, am avut parte și de critici, ironii, descurajări, bețe în roate și indivizi care și-au dorit să eșuăm.

Le mulțumesc și lor, pentru că ne-au ambiționat și mai mult să reușim.  În primul rând fiindcă demonstrează că se poate și la noi și că se poate prin noi înșine. Și arată că, dacă îți fixezi un țel, dacă ești chibzuit, stăruitor, dacă vei crede cu adevărat în capacitățile tale, dacă știi să îți formezi o echipă capabilă, care să-ți fie alături în orice moment, nu se poate să nu răzbești. A venit momentul în care predăm aeroportul managerilor și beneficiarilor săi”, a declarat președintele CJ Brașov Adrian Veștea.

Orice tip de avion cu excepția A380

Construirea aeroportului s-a derulat în mai multe etape. Prima etapă de lucrări a fost demarată în 2012, când au început lucrările de construire a pistei de aterizare. Din 2017, lucrările la această investiție s-au accelerat, astfel că acum aeroportul de la Brașov este funcțional și certificat ca aeroport internațional, primele curse comerciale decolând și aterizând chiar de astăzi.

Pista are o lungime de 2820 m, o lățime de 45 m și acostamente betonate de câte 7,50 m. Pe pista aeroportului va putea ateriza și decola orice tip de avion, cu excepția lui A380, pentru care trebuie un terminal special și o pistă mai lungă.

Terminalul are o suprafață de cca 11.000 de metri pătrați și poate primi anual între 1 și 1,2 milioane de pasageri. Controlul traficului aerian este asigurat de un turn virtual, operat de la 400 km distanță, la Aeroportul Internațional Arad. Este primul turn virtual de control al zborurilor din România.

Legătura cu aeroportul Brașov – Ghimbav va fi asigurată cu o linie de transport în comun, A1, care pleacă din gara Brașov, la fiecare oră, și oprește în stațiile de la Camera de Comerț și Industrie (centrul civic), Livada Poștei, gara Bartolomeu și stadionul municipal. De pe aeroportul din Brașov vor exista curse cătrev Germania, Italia, Belgia, odată cu încheierea contractelor cu principalii furnizori de asemenea servicii.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share