Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Bugetul anului 2024 este în dezbatere publică

Ministerul Finanțelor a publicat, miercuri, în dezbatere publică, proiectul de buget pe anul 2024.

Legea bugetului se construiește pe un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei pentru 2024, respectiv 5% din PIB. Creștere economică prognozată pentru 2024 este de 3,4%, mai mare decât în anul 2023 de 2,0 %. Potrivit proiectului, inflaţia medie anuală prognozată este de 6,0%, iar câştig salarial mediu net lei lunar de 4.733.

Pregătirea bugetului pentru anul 2024 a ocupat un loc important în cadrul discuțiilor, premierul Marcel Ciolacu prezentând cu acest prilej obiectivele urmărite de Guvern în configurarea alocărilor bugetare pentru anul viitor.

”Sumele direcționate către investiții ocupă o pondere importantă în structura bugetului pentru 2024, de peste 7% din PIB. Guvernul are în vedere, de asemenea, introducerea unui set de măsuri noi pentru combaterea evaziunii fiscale și înființarea unei structuri interinstituționale care să asigure coerența implementării acestor măsuri”, a spus  prim-ministrul român.

Nu în ultimul rând, premierul Marcel Ciolacu, a evidențiat eforturile făcute pentru creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, arătând că țara noastră va încheia actualul exercițiu financiar cu o rată de absorbție de aproximativ 97%.

proiectlegebugetdestat2022024

Ministerul Educaţiei are un buget de 57,4 mld lei, ceea ce înseamnă o creştere de 61% faţă de anul acesta.

Ministerul Sănătăţii primeşte 18,8 mld lei (+ 44%) la care se adaugă bugetul Casei de Asigurări – de 62,3 mld lei. Un buget în scădere cu 5% este propus pentru Ministerul Muncii. Suma este de 52 mld lei.

Mai puţini bani sunt prevăzuţi pentru anul viitor şi pentru ministerele Energiei şi Investiţiilor europene.

La Transporturi, Finanţele propun un buget de 30 mld lei, în creştere cu 27%, iar la Dezvoltare 12,6 mld lei, un plus de 54%.

Apărarea va avea un buget aproape la fel ca în acest an, cu un total de peste 35 de miliarde de lei.

Iar la Interne, creşterea va fi de numai 2%.

Şi pentru Administraţia prezidenţială este prevăzut un plus de 9% faţă de anul acesta.

Iar dintre servicii, STS va avea cea mai substanţială majorare, în timp ce Serviciul de Protecţie şi Pază are prevăzuţi mai puţini bani decât în 2023

Bugetul anului viitor este construit pe un deficit de 5% şi o inflaţie medie anulă de 6 %,  iar creşterea economică luată în calcul este de 3,4%

sintezabuget2024-2023_94962500 sinteza buget pe ministere

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">