Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Canalizare, Apa si Mediu – Adrian Țuțuianu, Pro România Dâmbovița

Senatorul Adrian Țuțuianu, în cadrul conferinței de presă de astăzi, a prezentat 4 obiective pe care își dorește să le implementeze în județul Dâmbovița, în calitate de candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean.

(Material realizat la comanda Pro România Dâmbovița; CMF 21200010)

Declarații pe larg:

“În primul rând, mă preocupă salvarea celui mai mare proiect pe care Consiliul Județean Dâambovița îl are în derulare, și care din păcate este la momentul actual cu risc major de implementare. Este vorba de programul de apă și canal din POIM(Programul Național de Infrastructură Mare) care presupune extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în localitățile:

  • Târgoviște,  Moreni, Pucioasa, Fieni, Aninoasa,  Braniștea, Brănești, Buciumeni, Bucșani, Butimanu, Ciocănești, Cobia, Cornești, Corbii Mari, Dragodana, Dragomirești, Găești, Finta, Gura Foii, Gura Ocniței, Hulubești, Iedera, Lucieni, Ludești, Lungulețu, Malu cu Flori, MăneștI, Mătăsaru, Mogoșani, Moroieni, Olteni, Niculești, Ocnița, Odobești, Perșinari, Petrești, Pietroșița, Produlești, Răcari, Răzvad, Șotânga, Tătărani, Văcărești, Valea Lungă, Vișinești, Vișina, Vulcana Băi, Vulcana Pandele.

Am criticat constant acest subiect, observ că nu se întâmplă nimic, nici la Consiliiul Județean, nici la Compania de Apă din Târgoviște.

Din când în când văd la presa locală, câte un anunțsă se solicite câte un anunț sau o autorizație. Vă atrag atenția și dumneavoastră că și celor din Dâmbovița, mai sunt doar trei ani pentru implementarea acestui proiect. Riscul de a pierde bani europeni este major.

Sunt sigur că nu există decât o soluție: să revin la Consiliul Județean și să fac și ceea ce am făcut și în anul 2012 când am găsit programul de mediu cu risc major de neimplementare. Era undeva la 5-6%, am schimbat trei conduceri la Compania de Apă și am reusit în final să finalizăm toate aceste investiții și să introducem la finalizare și localități care nu se aflau pe lista inițială din rezerve.

Ce am eu de făcut?

Primul lucru este să începem să scoatem prima licitație, anumite loturi de lucrări din localități după o priotizare care trebuie să țină cont de interesele locuitorilor și nu de interese politice de moment.

Al doilea lucru ce trebuie realizat este să urmărim execuția acestor lucrări conform graficelor pe care le vom prezenta la licitație.

În al treilea rând, în măsura în care apar economii la aceste licitații să introducem llocalități care astăzi nu se regăsesc în lista de 51 și care în mod evident se află în necesitatea de a beneficia de apă și canal.

Șanțurile din județul Dâmbovița sunt adevărate focare de infecție, foarte mulți cetățeni deversează apa uzată pe șanțurile de pe domeniul public, că mirosul este în unele localități insuportabile și exemplul cel mai bun este orașul Răcari.

Acolo am văzut zilele trecute pe primarul PNL, Caravețeanu că s-a apucat să curețe zona blocurilor din centrul orașului ca și cum ar fi venit primari ieri.

Este de 16 ani primar , centrul orașului Răcari arată  groaznic iar operațiunea pe care o face acum de vidanjare este una care a îngrozit pe toată lumea. Mirosul se simte nu doar în centrul orașului, se simte până la Mavrodim sau Lungulețu. Este o rușine pentru acest peronaj.

Al doilea lucru pe care l-am propus este extinderea și înființarea rețelelor de apă și canal și a unor stații de epurare în localitățile mai mici de 2 000 de locuitori care nu sunt prinse în rogramul operațional de infrastructură mare șii care nu se califică într-un asemenea proiect.

Vă dau ca exemplu, localiatatea Cornățelu sau Bilciurești care nu pot accesa bani pentru  canalizare  prin POIM. Soluția este aceea de a introduce lucrări pe Programul Național de Dezvoltare Locală, în măsura în care el va funcționa în continuare. O a doua varianta ar fi aceea a realizării unor asocieri cu Consiliul Județean și Consiliile Locale pentru realizarea acestor lucrări. Vorbesc de stații mici de epurare pentru că am văzut din străinătate că proiectanții noștrii gândesc încă rudimentar.

Al treilea obiectiv este legat de realizarea rețelei de apa si canal în zona montana a județului Dâmbovița .

Este vorba de stațiunea Padina-Pestera este parte a comunei Moroieni, este localitatea în care eu am făcut cele mai mari investiții financiare chiar dacă foarte mulți dintre locuitori nu percep stațiunea ca fiind parte a localității dar în schimb primăria încasează taxe ți impozite destul de mari. Constat și aici că de 4 ani de zile actuala conducere a Consiliului Județean girată de PSD, nu a reușit să iște absolut nimic.

Nu există nici măcar un studiu de fezabilitate. Singura sursa de aprovizionare de apă pentru cei care merg în zona montana este vechea aducțiune  aflată astăzi în proprietate privată și unde toți cei ce au cabane private în zona montană s-au conectat cu un acord tacit sau fară niciun acord la acea rețea de apă. Apele uzate sunt în foarte multe cazuri deversate în râu fară să se acorde protecția minimă a mediului înconjurător.

Obiectivul numărul 4, puțuri de mare adâncime pentru acoperirea necesare de apă în perioadele de secetă.

Mi-am propus ca lucrul acesta să cu prioritate 0, în sensul că putem să forăm în orice localitate 2-3 puțuri care să un necesar suplimentar de apă, în special în perioadele de secetă.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share