Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Carmen Holban: Facem un apel la conștiință și tragem un semnal de alarmă pentru toți cei care pot fi tentați să încerce drogurile

Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița, a participat astăzi, la Târgoviște, alături de ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Natalia Intotero, la Caravana „Fără bariere – Tot adevărul despre droguri”, un eveniment organizat de Ministerul Familiei.
A fost o experiență profundă și emoționantă, în care am avut ocazia să ascult poveștile tinerilor care au suferit din cauza consumului de droguri. Fiecare poveste spusă în fața tinerilor prezenți la Cinematograful „Independența” a fost o lecție de viață, un apel la conștiință și un semnal de alarmă pentru toți cei care pot fi tentați să încerce drogurile. Acum, mai mult ca oricând, lupta împotriva consumului de droguri trebuie să fie un efort comun! Felicitări pentru această inițiativă!”, a transmis Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița.
Unul din tinerii care fac parte din proiect, și-a povestit experiența:

Andrei: ”Aveam 13 ani când am început să consum heroină. Nu m-a presat anturajul, mai mult m-a atras anturajul, vă spun sincer, pentru că nu era nimeni acolo care să mă forțeze: ,,Ia și injectează-te”, dar faptul că ei făceau chestia asta, eu fiind mai mic decât ei și voiam să fiu băgat în seamă, voiam să dau și eu bine, că și eu pot, și la 13 ani, fără să știu în ce voi intra, am început să consum heroină.

În primul an consumul a arătat destul de fain și mă gândeam: ,,Ce mișto e să te droghezi, de ce nu se droghează toată lumea? Ar fi o lume mai fericită”, însă au început ușor-ușor să apară consecințele în viața noastră. Prima consecință gravă în viața mea a fost că din clasa a IX-a nu mai puteam face față orelor și am renunțat la școală. Astăzi am 38 de ani și sunt clasa a XII-a.”

Fenomenul consumului de droguri a „explodat” în România, potrivit unei statistici din 2022 sunt cel puţin un milion de persoane care au consumat „cel puţin o dată în viaţă” droguri, iar în noul raport oficial cifra va sări undeva de un milion şi jumătate, a afirmat Cătălin Ţone, expert antidrog.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog:

Principalele droguri consumate în România – 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani).

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară.

În ceea ce priveşte decesele cauzate de consumul de droguri, au fost înregistrate 30 decese asociate consumului de droguri, dintre care 25 decese prin supradoză. Numărul cazurilor de decese asociate consumului de droguri continuă să scadă. Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani.

În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri, au fost înregistrate 1.742 cazuri de urgenţe medicale, în care a fost semnalat consumul cel puţin al unui drog ilicit (consum singular sau în combinație). Canabisul și noile substanțe psihoactive sunt raportate, în procente similare (27,5% pentru canabis și 26,8% pentru NSP), în peste jumătate dintre cazurile de urgențe pentru care s-a raportat consum exclusiv de droguri ilicite.

Consumul de medicamente a fost raportat în 23,8% dintre cazurile de urgență înregistrate.

Opiaceele au fost raportate în 7% dintre cazuri, iar consumul de stimulanți a fost menționat în aproximativ 10% dintre cazuri (3,7% cocaină și 6,5% stimulanți, alții decât cocaina).

Cele mai multe cazuri de urgență au fost înregistrate pentru persoane tinere, sub 35 ani (77,1%).

Pe componenta bolilor infecțioase asociate consumului de droguri, datele prevalente indică faptul că 20,9% dintre persoanele admise la tratament, care au consumat droguri injectabile în ultimele 30 de zile de consum (consum actual) au declarat că sunt infectate cu HIV, 68,7% au raportat că sunt infectate cu VHC și 7,6% au menționat că sunt VHB pozitive. Sinteza datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România – Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. M. Balş” relevă faptul că au fost depistate 559 cazuri noi HIV/SIDA, dintre care 50 reprezintă persoane care își injectează droguri.

2.328 persoane consumatoare de droguri injectabile au accesat serviciile de reducere a riscurilor oferite în cadrul programelor de schimb de seringi, în scădere față de anul anterior (cu 34,3%). În tratament substitutiv cu metadonă, au fost înregistrate 1769 persoane consumatoare de opiacee.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share