Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

CHINDIA JURASIC PARK: Start în actiunile montane ale…Mileniului III

chindia2

Conform tradiției, la fiecare început de an, montaniarzii dâmbovițeni aparținând Grupului de inițiativă Chindia Jurasic Park (așanumiții “dinozauri”) își propun să deschidă o parte din potecile montane accesibile turiștilor cu experiență și să ajungă pe cel mai înalt vârf din masivul Bucegi, pe vârful Omu (2505 m).

Expediția a fost cuplată, în ultimii 4-5 ani, cu un alt eveniment organizat de Asociația Floare de Colț și a primit titlul generic de “Revelionul familiștilor”, prilej cu care, în zona Padina, se întâlnesc zeci de turiști dornici să mai „ardă” din caloriile acumulate cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

Acțiunea din acest an se va desfășura în perioada 8–10 ianuarie 2016 și va reuni peste 40 de pasionați montaniarzi, de toate vârstele, veniți să petreacă clipe minunate în mijlocul naturii. Se va urca cu mai multe autoturisme proprii pe traseul Moroeni–Sanatoriu –Pripor-Orzea, iar primul popas se va face la cabana Bolboci de unde se va merge, per pedes, spre Podul cu Florile (platoul de sub vârful Zănoaga), locul cu cea mai bună zonă de belvedere (când vremea permite acest lucru) din masivul Bucegi. La coborâre vor fi preluate mașinile și se va merge la cabana Padina unde sunt rezervate (de foarte mult timp) locurile de cazare. La fiecare din cabanele sau pensiunile din traseu, experimentații montaniarzi vor înmâna cabanierilor sau administratorilor respectivi, câte un „Decalog al montaniarzilor”, un veritabil „abecedar” (scris în perioada de pionierat a turismului montan) al „școlii” muntelui.

La ceas de seară, în sunet de chitară, se vor rememora o parte din acțiunile anului 2015. Sintetic vorbind, au fost efectuate peste 50 de expediții la care au participat peste 300 de oameni. Cel mai important lucru, pentru inițiatorii acestor programe, îl reprezintă numărul tot mai mare de tineri care vin alături de ei la aceste acțiuni, iar o parte din activități se fac din inițiativa celor nou veniți în grup.

„Proba de foc” se va da sâmbătă (9 ianuarie) când se va ataca vârful Omu, fie pe valea Obârșiei, fie pe Platoul Bucegilor, în funcție de starea vremii și a zăpezii. Cu această ocazie reamintim publicului larg că încă de la 1 noiembrie 2015 nu mai este deschisă cabana Omu, iar cei care ajung în zonă se pot încălzi puțin cu un ceai băut la Stația Meteo Omu, acolo unde niște oameni minunați stau de veghe, zi și noapte, și transmit informații utile întregii țări și nu numai.

Retrospectiva zilei și planurile anului 2016 se vor face seara, la „o cană cu vin”, iar ziua de duminică va fi alocată unei ture scurte spre Izbucul din Coteanu (o importantă insurgență din zona carstică Coteanu-Colți). Apoi, drumul spre casă, cu promisiuni de revenire cât mai curând în zona montană.

Imaginile pe care le vom transmite luni vor confirma frumusețea de neegalat a plaiurilor dâmbovițene în plin sezon hibernal.

 

Nicolae POSTA

Coordonator Chindia Jurasic Park

Distribuie acest articol Oficial Media
Share