Coșul de alimente a crescut cu peste 30% în ultimele 6 luni

Preţul coşului de cumpărături cu alimente de bază s-a scumpit simţitor în ultima jumătate de an, cu 25-35%, suma fiind şi cu 30 de lei mai mare.

Dacă în septembrie 2021, un bucureştean plătea 80 de lei pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere, luna aceasta preţul aceluiaşi coş sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, arată o analiză a zf.ro.

În contextul izbuc­nirii războiului din Ucraina, care a declan­şat cre­şterea preţurilor cerea­lelor pe bursă, rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni.

Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul. Aceste creşteri de preţ la raft au transpus practic creşterea preţurilor ce­rea­lelor.

În cazul făinii, baza este grâul, iar o tonă costă 380 euro/tonă, în creştere cu 60% faţă de acum şase luni, arată datele EuroNext.

În cazul uleiului, baza este floarea-soarelui, iar o tonă de seminţe de floarea-soarelui costă 1.200 dolari/tonă, adică circa 1.000 euro/tonă, conform Mundus Agri, platformă de ştiri şi tranzacţionare pentru piaţa interna­ţională a mărfurilor alimentare şi furajere.

Creşteri importante de preţ au avut şi băuturile. În unele lanţuri de magazine, apa plată de doi litri (bax şase sticle) a crescut cu aproape 2 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 10%.

sursa: antena3.ro

Citește și:

Piperea: România cheltuie 4000 de lei pe lună pentru fiecare refugiat

Melissa Ciummei, investitor: Nu sunt certificate verzi, este vorba despre resetarea sistemului financiar

Cum a dispărut la modul așa sincronizat pandemia?

Ucrainienii au doborât accidental atât MIG-ul Lancer cât și elicopterul PUMA

Spitalele Groazei: Strigătele de salvare ale unei fete. Nu a mai ieșit vie din Spitalele groazei

S-a terminat pandemia? La graniță intră oricine fără teste, fără vaccinuri

Mărturia unui pacient din Cluj: ”Legați de pat, intubați și omorâți. Mi s-a spus să tac, ca să ies viu din spital”

CEA MAI MARE FRAUDĂ DIN ISTORIE s-a bazat pe un test neconcludent și a declarat bolnavi „pe presupunere”

Dezvăluiri șoc: Legal nu există decese DE covid. Cel mai mare criminalist român numește pandemia ”o înțelegere între oameni particulari”. ”Pe profesorul Butoi nu-l poți prosti. Punct.”

Interviu-video interzis și repostat. MINCIUNA COVID DEMASCATĂ DIN INTERIOR!!! S-a acționat la ordin cu o exagerare uriașă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share