Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Crăciunul pe rit vechi sărbătorit de credincioşii sârbi la Timişoara

Credincioşii sârbi din judeţul Timiş se pregătesc să întâmpine Crăciunul pe stil vechi şi să aprindă în această seara  la aprinderea Badnajakului. Este vorba despre o veche tradiţie de a aprinde un trunchi de stejar, în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara la ora 17,00, după care va urma slujba de vecernie. Este cel mai aşteptat moment de către credincioşii sârbi oficiat în Ajunul Crăciunului.

Flăcările butucului simbolizează lumina pe care Mântuitorul o aduce în lume, iar cu cât flăcările sunt mai înalte, cu atât iertarea primită de la Dumnezeu este mai mare şi pravoslavnicii cred că vor avea un an mai bun.

Odată cu terminarea slujbei de vecernie, credincioşii vor primi de la preot  crenguţe de stejar legate cu paie, pe care le duc acasă după ce le colindă prietenilor.

O specialitate pregătită de sârbi de Cerăciun este  “cesniţa”, o plăcintă cu nucă și miere în care se pune un ban, pentru ca noul an să fie blând, dulce şi îmbelşugat, iar din meniul de Crăciun  nu lipseşte peştele, purcelul la proţap şi plăcintele cu fructe.

Luni, ca prima zi de Crăciun, la Catedrala Ortodoxă Sârbă din Timişoara va avea loc un concert de colinde tradiţionale.

Credincioşii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul cu un decalaj de 13 zile, faţă de ortodocşi din calendarul Gregorian, aceştia rămânând în vechiul calendar iulian încă din 1924 când a avut loc trecerea din iulian în gregorian.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share