Cu două săptămâni înainte de alegeri ”cursa” dintre Trump și Clinton pentru ocuparea poziției de președinte a devenit tot mai aprigă.
Începând din această săptămână și până pe 8 Noiembrie principalele site-uri care întocmesc statistici vor analiza șansele celor doi candidați pentru fiecare din cele 50 de state americane. Studiul organizației RealClearPolitics va realiza predicții în timp real pentru fiecare stat și regiune în parte și va estima votul colegiului electoral per total.
Campania prezidențială de anul acesta a fost martora formării celor doi candidați, Trump, odată un outsider Republican, fără afinități politice și complet alienat de partidul pe care îl reprezintă, și Clinton într-o luptă continuă pentru păstrarea ”moștenirii” și influenției familiei sale în fața recentelor controverse.
Conform sondajului făcut de publicația Telepgraph, Clinton s-a aflat în control încă de la începutul campaniei împotriva lui Trump. Acesta din urmă a revenit în două rânduri, preluând controlul în Mai și în Septembrie, dar de mai bine de o lună campania sa a avut mult de suferit datorită slabei organizări a staff-ului său, completată de declarațiile lipsite de inspirație din ultima vreme și discursul haotic și mai mult decât ofensator la adresa femeilor.
Trump este ”predispus” gafelor de tot felul, care au dus la îndepărtarea unur grupuri demografice cheie pentru campania sa. Statistic, femeile și populația de culoare sunt de departe grupurile care vor vota majoritar împotriva sa. Ultima ”izbândă” a fost înregistrarea făcută publică recent în care printr-un limbaj licențios Trump atestă modalitățile prin care a abuzat fizic și verbal mai multe femei. La aceasta se adaugă performanța slabă din timpul dezbaterilor prezidențiale, acolo unde Clinton a câștigat teren.
Chiar dacă aceste clasamente indică de multă vreme un singur câștigător cert în persoana lui Hillary Clinton este bine de știut că acestea nu reflectă întru-totul realitatea rezultatului final. Se pot întâmpla multe de azi și până în ziua alegerilor.
Dar cum funcționează de fapt alegerile prezidențiale din SUA?
Fiecare din cele 50 de state americane, împreună cu Districtul Columbia dispun de un anumit număr de voturi în colegiul electoral pentru nominalizarea unui candidat, bazat pe numărul membrilor din Congres. Acest număr se raportează la populația fiecărei regiuni în parte. Cu excepția statelor Maine și Nebraska, voturile sunt acordate celui care câștigă tot.
Acest sistem funcționează astfel deoarece votul popular este mai puțin important decât votul colegiului electoral. Astfel, Campania Clinton ar fi deja câștigătoare prin voturile statelor puternic democrate precum New York, New Jersey, Illinois sau California, aceste populații ar putea practic să decidă victoria lui Clinton prin simplul fapt că aceste state dețin un număr foarte mare de voturi în colegiul electoral.
Spre exemplu, în 2008, Barack Obama a câștigat 53% din voturi, dar acest procentaj a fost mărit la 68% prin votul colegiului electoral. Aceste state amintite mai sus cu populație numeroasă au jucat un rol imens în susținerea actualului președinte.
Ca în orice an electoral, fiecare candidat și partidul pe care îl reprezintă trebuie să reușească să convingă statele incerte (swing states) – state care adesea își schimbă votul între un partid sau altul, asta însemnând că ele nu se identifică precum state democrate sau republicane, ci oscilează între un candidat sau altul în funcție de modul cum aceștia se prezintă pe perioada campaniei.
State ca Arizona, Florida, Carolina de Nord, Ohio sau Virginia au puterea neceasară de a schimba soarta alegerilor. Până în prezent niciunul din candidați nu a obținut o majoritate de voturi în aceste state.
Pentru alte statistici http://www.telegraph.co.uk/news/0/us-election-2016-polls-and-odds-tracker-latest-forecast-and-maps1/
Oana Stiff
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Spectacol de lumini și voie bună la aprinderea bradului de Crăciun, în Târgoviște
EXIT-POLL Alegeri parlamentare 2024. ”S-a votat emoțional, asta e viața!”
Robert Kennedy JR vine la București ca să-și lanseze cartea alături de Călin Georgescu, care i-a scris și prefața!
Magistrații de la CCR au cerut reverificarea și renumărarea voturilor de la turul 1 al alegerilor prezidențiale
Ce mesaje transmite America pentru ascensiunea lui Călin Georgescu
Cand sa-ti deschizi propria afacere? Cand sa investesti si in ce domeniu?
LIFE STYLE
Nu vă panicați dacă vă simțiți rău în această perioadă, au loc explozii solare foarte puternice
Secretele unei garderobe care îți reflectă stilul și puterea interioară
Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când îți alegi partenerul
Surprinde-ți iubitul cu un cadou unicat de Crăciun
Treaba unui bărbat este să creeze un spațiu sigur pentru femeia sa, emoțional, mental și fizic
DESTINATII
DESCHIDEM sezonul de iarnă începând cu data de 07.12.2024 în STRAJA
AMA DABLAM-HIMALAYA: O lume în care bogăția se rezumă la pacea spirituală, iar agoniseala se face numai pentru necesarul zilnic
Se instalează iarna la munte
În stațiunea Straja se fac pregătiri pentru noul sezon de iarnă
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (ONU)
Campania Națională pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare
RMN pentru copiii din vestul țării
Îți cade părul excesiv? Top 3 modalități prin care îți poți recăpăta frumusețea podoabei capilare
Care Este Rolul Medicului Ortodont în Corectarea Zâmbetului?
Rețetă budistă, veche de 5000 de ani, tratament pentru mai multe boli
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
La Județean – un film care combină genurile psihologic, polițist și horror
Universitatea Politehnica Timișoara, aproape de elevii de liceu și prin sport
Măsuri de ordine și siguranță publică la meciul de fotbal din cadrul SuperLigii României, dintre AFC UTA Arad – AFC Unirea Slobozia