Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cum tratam raceala natural (I)

Tot ce trebuie sa facem este sa ajutam organismul sa-si desfasoare cat mai bine procesele naturale de autovindecare, adica sa cream conditiile perfecte pentru ca sistemul imunitar sa lucreze eficient. Asadar principala arma pe care ne vom axa impotriva bolilor este sistemul imunitar.

 Dieta – sau tratamentul prin alimentatie
“Medicamantul sa-ti fie hrana, si hrana sa-fi fie medicamentul” – spunea Hippocat – parintele medicinei – acum aproximativ 2500 de ani. Asadar, la fel ca pentru toate bolile, tratamentul racelii se porneste in primul rand de la DIETA.
a) Eliminarea zaharului din dieta ( macar in perioada bolii)
 
Principala problema in ceea ce priveste carbohidratii simplii (zahar, glucoza, fructoza, galactoza etc – noi le voi numi generic pe toate “zahar”), este ca suprima drastic activitatea sistemului imunitar:
Scade cu 50% eficienta celulelor macrofage – cele responsabile pentru mecanismul de fagocitoza(procesul prin care globulele albe “manaca” organismele patogene – bacterii visursuri, sau fungi)
Urca nivelul de insulina din sange, iar acest lucru inhiba secretia hormonului de crestere(GH) – care este strans legat de buna functionare a sistemului imunitar.
Scade cu 40% capacitatea tuturor leucocitelor de a omori microbii.
– Hraneste organismele din daunatoare din intestin (flora de putrefactie) si in acelasi timp omoara “bacteriile bune”(probiotice), lucru care duce la scaderea imunitatii.
Zaharul dauneaza si persoanelor sanatatoase slabindu-le imunitatea, insa este cu atat mai daunator persoanelor deja bolnave. Astfel ca el nu ar trebui consuma in exces nici de cei sanatatosi, si cu atat mai putin de cei bolnavi.

Din aceste motive, pe perioada cat suntem bolnavi ar fi bine sa incercam sa reducem consumul de carbohidrati, insa mai ales cantitatea de carbohidrati simpli si cu index glicemic mare(zahar, glucoza, fructoza, dulciuri, prajituri, includiv mierea de albie)), deoarece acestia se absorb mult prea repede si dezechilibreaza sistemul imunitar. Totusi pentru a ne asigura necesarul de carbohidrati pe perioada bolii putem consuma carbohidrati comeplcsi, care se absorb lent si nu sunt dezechilibreaza sistemul imunitar(paine, legume, cereale, leguminoase etc).

Citeste si: REMEDII NATURISTE. CUM POTI TRATA SINUZITA ACASA FARA ANTIBIOTICE

Asadar, pe perioada racelii vom avea o dieta:
– Fara zahar, dulciuri, miere prajituri sau ciocolata.
– Fara sucuri (mai ales ca unele bauturi “racoritoare” contin 7 lingurite de zahar la 250ml)
– Fara exces de fructe dulci – contin fructoza si de aceea ar fi bine sa nu exageram cu ele in timpul racelii. Bineintele ca cele sarace in fructoza (cum e LAMAIA) sunt chiar recoamndate.
b) Consumul de alimente bogate in vitamine si minerale
In lupta cu “invadatorii” organismul face o risipa de energie si nutrienti, in special de vitamina C. De aceea noi trebuie sa optam pentru o dieta cat mai bogata in vitamine si minerale.
1) Viamina C
In ceea ce priveste vitamina C, ea este esentiala deoarece sistemul imunitar are nevoie o cantitate mare de vitamina C pentru a functiona, si, asa cum am mai spus, celulele sistemului imunitar(leucocitele) au nevoie de 4 ori mai multa vitamina C decat o celula normala. Din acest motiv vitamina C este esentiala pe parcursul bolilor, iar cand spun vitamina C ma refer la cea din ALIMENTE si nu la cea din PASTILE.
Acid ascorbic  vs  Vitamina C
Suplimentele(pastilele) de vitamina C contin in general doar acid ascorbic, totusi pe eticheta scrie vitamina c.
Pe de alta parte, vitamina C provenita din alimenteeste formata din: Rutina, Bioflavonoide, Factorul K, Factorul J, Factorul P si Acid Ascorbic.
Asadar vitamina C din suplimente NU este aceeasi cu vitamina C din alimente(acest principiu e valabil si pentru alti nutrienti). Iata care sunt cele mai importante surse naturale de vitamina C: macese, catina, ardei iute, coacaze, brocolli, varza, lamaie.


Citeste si CUM TRATAM RACEALA NATURAL -II

Distribuie acest articol Oficial Media
Share