Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

De ce se regaseste Finlanda in topul celor mai eficiente sisteme educationale?

Tarile scandinave sunt de foarte multi ani un taram miraculos in care politica, educatia, si societalul merg mana in mana, avand ca tel imbunatatirea vietii cetatenilor de toate varstele. Tot tarile scandinave (Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Islanda) sunt printre putinele state din lume in care tinerii se simt ocrotiti si protejati de legile statului si din care nu simt nevoia sa plece in cautarea unui loc mai bun. Foarte putini tineri din aceste tari sunt nevoiti sa plece in alte tari spre a-si gasi de lucru. Am auzit atat de multe despre Suedia si Norvegia in ce priveste nivelul de trai, acum vine randul Finlandei.

Un stat fericit este in opinia mea un stat in care locuitorii sunt fericiti, un stat in care cetatenii participa la evenimente de tot felul privitoare la felul cum este condusa comunitatea, tara, societatea in ansamblu. Nivelul de trai este ridicat, rata somajului este scazuta, taxele catre stat sunt ridicate (dar la fel sunt si salariile), educatia este prioritara.

Finlanda este cunoscuta ca avand un sistem educational foarte neortodox. Iata cele mai importante aspecte ale sistemului educational finlandez:

-Sistemul educational finlandez, asa cum il stim azi, a fost implementat in urma cu mai bine de 40 de ani, nu a trebuit sa fie schimbat, a mers in contra curentului occidental, nu a avut nevoie de reforme.

-Copiii finlandezi nu incep scoala mai devreme de varsta de 7 ani.

-In scolile finlandeze adevaratele teste si lucrari de evaluare au loc abia in jurul varstei de 10-12 ani,

-In primii 6 ani de scoala notele primite de elevi sunt orientative si nu obligatorii.

-Exista un singur test standardizat in scolile finlandeze (nu testari periodice, lucrari de control, teze) – cand elevii implinesc 16 ani .

-Toti elevii (indiferent de pregatirea anterioara, intelect sau grup social) sunt tratati nedescriminatoriu, in cadrul aceleasi clase.

-Sistemul finlandez educational cheltuie pe fiecare elev in parte cu 30% mai putin decat in scolile de acelasi tip din SUA.

-Peste 30% din elevi primesc ajutor special (suplimentar) in primii 9 ani de scoala.

-66% din elevi urmeaza cursuri universitare (cel mai mare procent de studenti din Europa).

-Diferenta dintre cei mai slabi si cei mai buni elevi este cea mai mica din lume.

-Materii precum chimia, biologia, fizica, stiintele naturale sunt predate claselor formate din 16 elevi maximum, si asta din dorinta de a crea spatiu suficient fiecarui elev sa participe la experimente, si sa lase profesorului timp sa explice fiecaruia in parte datele cursului, fara a fi presat de un numar mult prea mare de elevi.

teachers-only-spend-4-hours-a-day-in-the-classroom-and-take-2-hours-a-week-for-professional-development
Profesorii finlandezi petrec maxim 4 ore pe zi in sala de curs si au dreptul la 2 ore pe saptamana dedicate formarii profesionale.

-93% din elevii finlandezi termina liceul (cu note foarte bune si pregatire sustinuta pentru urmatorul nivel de invatamant), cu 17.5% mai mult decat elevii americani.

-43% din elevii de liceu merg la scoli vocationale (profile tehnice).

-Elevii finlandezi au dreptul la o pauza de 75 minute pe parcursul unei zile de curs (timul este cumulat = totalul pauzelor dintre cursuri).

-Finlanda are acelasi numar de profesori ca New York-ul, dar mult mai putini elevi/studenti raportati la numarul dascalilor (600.000 studenti, fata de 1.1 milione in NYC).

-Sistemul educational finlandez este sustinut 100% de catre stat.

-Toti profesorii finlandezi detin diploma de master, obligatorie pentru a putea preda, diploma obtinuta in urma cursurilor de masterat acoperite in totalitate (financiar) de statul finlandez.

-Curricula nationala este redactata cu titlu de indrumar, nu este obligatorie.

-Profesorii sunt alesi din topul 10 al celor mai buni absolventi.

teachers-are-selected-from-the-top-10-of-graduates

-Salariul mediu pentru primul an de invatamant pentru un profesor finlandez era de 29.000 euro in 2008 (!).

-Profesorii finlandezi au acelasi statut ca si medicii si avocatii.

Astfel ca, nu este greu de crezut ca tinerii finlandezi sunt motivati sa ramana in Finlanda, sa lucreze si sa-si intemeieze familii, fara a fi nevoiti sa “ingroase randurile” migratiei fortei de munca dintr-un loc in altul – fenomen ce caracterizeaza cea mai mare parte a lumii.

Mai multe detalii aici:http://www.businessinsider.com/finland-education-school-2011-12?op=1

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">