Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dezastru ecologic, barajul Lacului Pucioasa a fost decolmatat în râul Ialomița, tone de noroi au blocat alimentările cu apă, inclusiv în cartierul Sârbi

Dezastru ecologic pe râul Ialomița, barajul din Pucioasa a fost decolmatat iar tot noroiul a fost deversat în aval și blochează toate alimentările cu apă pentru Iazul Morilor, Lacul din Parcul Chindia, lacul de lângă Complexul de Natație și cel mai grav toate canalele de irigații pentru cartierul Matei Voievod, acolo unde locuitorii folosesc apa pentru a-și asigura recoltele de legume.

Primarul municipiului Târgoviște a făcut anunțul astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, și solicită un răspuns public din partea celor care au avizat acest demers.

”Eu refuz să cred că cineva a avizat modalitatea aceasta de decolmatare a Barajului de la Pucioasa, iar dacă a avizat cineva, este o mare prostie, să-și asume răspunderea. Momentan nu am primit niciun răspuns oficial din partea nimănui”, a spus edilul.

Până în prezent nimeni nu și-a revendicat această situație iar locuitorii din cartierul Matei Voievod spun că dacă lucrurile nu se vor rezolva într-o săptămână, întreaga recoltă va fi afectată.

Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, declarații pe larg din conferința de presă:

„În ultimele 10 zile, nu știu exact când a început să se producă lucrul acesta, râul Ialomița a fost transformat într-un noroi mișcător. Se decolmatează Barajul de la Pucioasa, cred. Nu am fost anunțați oficial de absolut nimic, dar tot ceea ce se scoate din Barajul de la Pucioasa este deversat în aval și blochează în municipiul Târgoviște tot ceea ce înseamnă priză la Iazul Morilor, prizele de alimentare cu apă pentru lacul din Parcul Chindia, pentru lacul de lângă Complexul Turistic de Natație, și, foarte important, toate canalele de irigații pentru cartierul Matei Voievod. Eu nu știu cine a luat această decizie și de ce a luat-o. Locuitorii din cartierul Matei Voievod îmi spuneau că lucrul acesta se putea face iarna, când nu i-ar fi afectat pe ei.

Noi am sesizat toate instituțiile statului care pot avea atribuții în domeniul acesta: Garda de Mediu și Agenția de Mediu

Am sesizat și Administrația Bazinală Buzău, pentru că înțeleg că și ei se ocupă de acest subiect și o să vedem cine va suporta sau va repara toate prejudiciile. În momentul de față, pe toate canalele de aducțiune din Târgoviște, avem mâl, nămol… undeva la jumătate de metru. Dacă mergeți să vă uitați, inclusiv la canalul de alimentare pentru parcul de la Complex, pentru zona Matei Voievod, unde, de fapt, acolo este problema cea mai mare. Eu cred că ar trebui să vină frumos, cei care au luat această decizie, să meargă la acei oameni și să-i despăgubească la nivelul pierderilor pe care le-au suferit. Este incredibil ce s-a întâmplat. Sper să nu folosesc cuvinte mari, dar este un dezastru ecologic ce s-a întâmplat.

Gândiți-vă la fauna din zona aceasta, este distrusă toată. Absolut tot ce este aval de baraj este în momentul de față colmatat și distrus. Am fost și în această dimineață la Ialomița. Vă rog să mergeți să vedeți cum este Ialomița în acest moment. Este scăzută și este un nămol, este un râu de noroi în acest moment. Așteptăm să vedem reacțiile oficiale privind această problemă.

Am discutat și cu reprezentanții de aici de la Dâmbovița, de la Apele Române, au spus că nu au niciun fel de competență și nicio putere, dar cine are?

Se efectuează lucrări la Barajul de la Pucioasa, este posibil ca de acolo să fi fost făcută această greșeală. Înțeleg că este un proiect al Apelor Române, dar mai departe nu știm dacă a fost o decizie luată la nivelul Apelor Române sau o decizie luată la nivelul constructorului. Este mai simplu să ridici nămolul și să-l dai pe apă, decât să-l ridici, să-l încarci și să-l neutralizezi. Și asta poate fi o explicație.

Este imperios necesar, mi-au spus oamenii din Matei Voievod, ca în cel mult o săptămână, situația să se reglementeze, altfel s-a pierdut toată recolta de acolo. Noi am tot crezut că problema aceasta se va remedia, până în momentul în care am văzut jumătate de metru de mâl pe toate canalele din aval. În acel moment ne-am dat seama că situația este destul de gravă. Noi, ca să decolmatăm priza la lac, am muncit trei săptămâni, numai ca să decolmatăm o bucată de 100 de metri liniari. Gândiți-vă ce nenorocire este în momentul de față dacă trebuie să decolmatezi kilometri întregi.„

Video: Stefan Matei

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share