Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Educație montană pentru tineri în Munții Bucegi – Organizator Geo Badea

O nouă acțiune în munții Bucegi, de astă-dată avându-l pe Geo Badea în postura de organizator și nu în cea de pionier al extremelor sau salvamontist, așa cum îl știm.

Munții Bucegi - Organizator Geo Badea

Platoul Padina Peștera, partea vestică a Bucegilor până spre Drumul Grănicerilor, acolo unde Ardealul se delimita de ”Regat”, a fost gazda unei acțiuni- școală organizată de profesorul Geo Badea. Pentru elementele tehnice alpine au fot vizate stâncile de escaladă pentru începători, cele clasice care înconjoară Lunca Padinii.

Geo Badea – Educație montană pentru Tineri

  Stimabili iubitori de munte, natură și aventură, în perioada 18-20 nov., anul în curs, Asociația Salvamont Dâmbovița a organizat în zona Padina-Peștera, din Munții Bucegi, activitati specifice proiectului “EDUCATIE MONTANA”, finanțat de către Consiliul Județean Dâmbovița, prin programul anual de finanțare din fonduri nerambursabile. Activitățile desfășurate au cuprins trei etape: pregătirea, desfășurarea activităților practice în zona montană și evaluarea.

  În prima etapă au avut loc acțiuni de informare și pregătire, unde s-a prezentat regulamentul, echipamentul și programul.

  Etapa a II-a a cuprins probe practice în zona montană înaltă a județului Dâmbovița din Munții Bucegi, respectiv, drumeție montană pe traseul Padina- Șaua Strunga, escaladă alpină în zona Vărăriei Mici, unde se află mai multe trasee școală pentru cei care doresc să învețe tainele alpinismului și unde tinerii au putut vedea, prin experiența proprie, ce înseamnă să urci și să cobori un traseu tehnic pe munte.

  N-am pornit la drum până ce n au fost prezentate, informații cu privire la traseul ce urmează să fie parcurs, echipamentul minim adecvat, o scurtă evaluare a evoluției meteo și ce trebuie făcut atunci cand ne aflăm în impas pe munte.

  N-am neglijat nici partea cea mai sensibilă, respectiv cea de protecție a mediului, care reprezintă o componentă elementară în etica fiecărui montaniard. Mediul natural montan trebuie lăsat exact așa cum a fost găsit, ba mai mult, chiar curățat prin activități de ecologizare acolo unde este cazul.

  Tinerii participanți în proiect, elevi ai Liceului “Aurel Rainu” Fieni și coordonați de prof. Dan Baicu, au primit la final, diplome de participare, ca răsplată pentru implicarea în activitatea montană.

Geo Badea
Președinte Asociația Salvamont Dâmbovița
Organizator
Distribuie acest articol Oficial Media
Share