Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Epuizați și cu promisiuni pe hârtie minerii de LUPENI au încetat PROTESTUL

Există posiblitatea de pensionări şi posibilitatea în care anumiţi angajaţi pentru plăţi compensatorii să fie disponibilizaţi voluntar”

În contextul situației extrem de dificilă în care se află Complexul Energetic, săptămâna trecută, la minele din Valea Jiului au început proteste pentru neplata la timp a salariului și a unor drepturi prevăzute în CCM.

După aproape o săptâmână de  protest extrem, unic în istoria mineritului din Valea Jiului, reprezentanții sindicatului Muntele, cei din conducerea CEH și confederația  Meridian  au negociat și încheiat, un acord, luni, 22.02.2021, cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, privind utilizarea sumelor de plată a creanțelor salariale pentru plata restanțelor salariale și a drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) valabil la nivelul S. CEH S.A.

S-a stabilit astfel următorul calendar pentru plata drepturilor restante:

1.În data de 25.02.2021, vor fi plătite salariile restante aferente lunii ianuarie, ajutorul pentru încălzire și salariile compensatorii pentru persoanele pensionabile (prima de pensionare);

2.În data de 26.02.2021, vor fi plătite restanțele aferente tichetelor de masa și sumele aferente transportului la și de la locul de muncă. Sumele aferente acestor plăți vor fi restituite către AJOFM Hunedoara din veniturile proprii ale Societății CEH S.A., proporțional în lunile martie, aprilie și mai;

3.Plățile pentru creanțele salariale restante aferente lunilor februarie și martie vor fi plătite în două tranșe, respectiv în datele de 5 și 20 ale lunii următoare. Pentru luna aprilie, plățile vor fi effectuate în data de 5 mai 2021.  Săptămâna trecută, s-a adoptat OUG 9/2021 privind Constituirea Fondului de Garantare pentru Plata Creanțelor Salariale și s-au pregătit normele metodologice pentru aplicarea acestui act normativ.

Situația CEH rămâne în continuare foarte complicată, iar viitorul locurilor de muncă ale actualilor salariați din cadrul acestei companii, depinde foarte mult de capacitatea Guvernului României de a mobiliza un grup de lucru interministerial care , în maxim trei  luni de zile să pună bazele Complexului Energetic Valea Jiului așa cum s-a stabilit la Petroșani, în august 2020, în prezența Prim-ministrului de atunci,  Ludovic Orban, a Ministrului Virgil Daniel Popescu, a Secretarului General al CSN MERIDIAN și a liderilor din cadrul Sindicatului “Muntele”.

Directorul general al CEH, Samuel Dioane, le-a spus minerilor că documentul semnat la Ministerul Muncii,  o să fie afişat în sălile de apel de la exploatările miniere şi că demersurile făcute sunt pentru continuarea activităţii la minele din Valea Jiului. “Astăzi (luni, n.r.) a avut loc o întâlnire şi cu Transelectrica şi s-au pus bazele pentru formarea noului Complex Valea Jiului, format din cele patru mine, sucursala Prestserv şi termocentrala Paroşeni”, a precizat directorul general al CEH. Comunitatea minieră din Valea Jiului nu trebuie să fie abandonată în aceste momente grele. Minerii și familiile lor au nevoie de susținerea tuturor românilor și a tuturor forțelor politice din țară pentru a traversa cu bine procesul de tranziție energetică asumat la nivelul UE, proces care din păcate, și de această dată ne-a prins și acum,  nepregătiți.

Pe viitor se așteaptă și pensionarea minerilor,  dar și plăți compensatorii pentru angajații  care doresc să plece, în mod  voluntar.„Există posiblitatea de pensionări şi posibilitatea în care anumiţi angajaţi pentru plăţi compensatorii să fie disponibilizaţi voluntar. Şi, evident, să fie realocate resursele umane de la nivelul celor patru mine, Centralei de la Paroşeni în mod optim, astfel încât să existe o companie viabilă. Guvernul este concentrat să găsească o soluţie pe termen mediu şi lung, să creeze o companie viabilă care să salveze cât mai multe locuri de muncă acolo”, a  declarat liderului PNL Ludovic Orban

Distribuie acest articol Oficial Media
Share