Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Festivalul Babel aduce anul acesta 30 de țări la Târgoviște. Peste 300 de artiști și invitați pe scena Teatrului Tony Bulandra

Teatrul Tony Bulandra Târgoviște își redeschide brațele pentru o nouă ediție a Festivalului Babel. Cea de-a 12-a întâlnire anuală de data aceasta, promite să fie una cât mai plină de conexiuni.

Algeria, Anglia, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Bahrain, Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Coreea de Sud, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irak, Isarael, Italia, Japonia, Lituania, Mexic, Norvegia, Polonia, Portugalia, Qatar, Republica Moldova, Scoția, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria, sunt țările care vor fi reprezentate în Festivalul Babel în perioada 10-16 iunie 2024 la Târgoviște.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Mc Ranin, alături de Liviu Cheloiu, producătorul Festivalului Babel, Mircea Silaghi, director artistic al teatrului și Elena Belciu, asistent președinte în festival, au prezentat programul și tema acestei ediții.

„Ideea a fost de a aduce nume mari ale culturii mondiale teatrale la Târgoviște pentru a marca locul. Pentru că în momentul în care noi o să plecăm de aici, vom lăsa un loc care înseamnă ceva pentru Europa cel puțin, pentru România (mai puțin poate aici, pentru că există foarte multe orgolii în lumea artistică), dar noi ne-am făcut datoria până la capăt. Foarte puțini au rămas de adus la Târgoviște. Și în aceste 12 ediții de Festival Babel și în cele pregătitoare, am adus oameni importanți. Ii sunt îndatorat colectivului Teatrului Tony Bulandra, de la tehnicieni până la colectivul artistic pentru toată munca depusă.” (Mc Ranin)

Declarații pe larg din conferința de presă:

Festivalul Babel este al 2-lea festival din România, 90% din spectacolele care participă sunt de pe patru continente, este o ocazie unică pentru cei care iubesc teatrul, să vadă cum arată acesta și în alte spații geografice.

Despre tema de anul acesta – Conexiuni

Putem vorbi de multe tipuri de conexiuni, ideea mi-a venit după un documentar denumit chiar așa, din anii 70. Am înțeles că există o legătură extraordinară între diferitele elemente ale științei, culturii, politicii, care aparent nu sunt sesizabile. Noi artiștii trebuie să detectăm aceste conexiuni pentru a conștientiza ființa umană asupra realității. Sunt și conexiunile dintre trupele de teatru, între diferitele forme de artă, dintre oameni atât de diferiți, dintre sexe. Ne aflăm într-o perioadă în care se pierd conexiunile, noi crezând că suntem foarte conectați, se pare că nu suntem. Este foarte interesant cum o descoperire din fizică, din optică, sau din fizica cuantică poate să influențeze teatrul. In primul rând prin tehnologie, în al doilea rând ne amintește importanța luminii și ca ființa umană, dar mai ales ca oameni de teatru, pentru că noi jucăm foarte mult cu lumina. Este interesant că actorul este în lumină și publicul în întuneric și încercăm să vă ”iluminăm” despre ce înseamnă conexiunile.

Sunt 30 de țări participante

Japonia vine cu două tipuri diferite de spectacole. Pentru prima oară în România vine Opera din Peking, care este un gen de spectacol. Când am făcut filmul în Beijing despre opera lui Peking în 1982, credeam că este o clădire ca în România.
Este apropiată de operetă, este un gen care amestecă textul cu cântecul, muzicienii sunt pe scenă, va fi foarte interesant pentru cei care vin la festival să vadă acest tip de teatru. Pentru noi este important să vedem în ce măsură cultura orientală a influențat cultura occidentală și în ce măsură noi putem să influențăm astăzi culturile îndepărtate, orientale.

Prezența a două capitole importante din Teatrul Mondial

Este vorba de Teatrul Odin din Danemarca, teatru fondat de Eugenio Barba, ultimul supraviețuitor dintre marii oameni de teatru ai lumii, face un teatru de tip etnic. Nu și-a regăsit locul in Italia și a primit o subventie din partea danezilor pentru a face acest teatru. Din Grotowski se nasc toți regizorii importanți și un simplu nume este Peter Brook, care îi este dator lui Grotowski. Și iată că aducem fundația Grotowski cu un spectacol.” (Mihai Constantin Ranin, managerul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște)

Citește și:

Program complet Festivalul Babel, 10-16 iunie 2024 – Teatrul Tony Bulandra Târgoviște


 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share